Είτε είσαι millennial, είτε zoomer ανήκεις στις πιο σεξουαλικά απελευθερωμένες γενιές που έχουν περάσει από τον πλανήτη. Αυτό παράλληλα σημαίνει ότι η πρόσβαση σε πληροφορίες και γνώσεις γύρω από το σεξ, την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό είναι πιο εύκολη και απρόσκοπτη από ποτέ. Όσο πιο πολύ εξελίσσεται ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το σεξ όμως, και όσα περισσότερα ανακαλύπτουμε για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα γενικότερα, τόσο πιο πολύ ενδέχεται να σκοντάφτουμε σε άγνωστους όρους. Πολύ περισσότερο αυτό συμβαίνει καθώς, οι περισσότεροι όροι σχετικά με το σεξ γεννιούνται στις ΗΠΑ και περνούν και στη δική μας γλώσσα ως δάνεια, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι δύσκολο να αποδοθούν στα ελληνικά. Σε κάθε περίπτωση, μην ανησυχείς, φτιάξαμε το απόλυτο σεξολεξικό, με περισσότερα από 70 λήμματα για να μη σε πιάσει κανείς αδιάβαστο. Καλή απόλαυση! 

Abrosexual: Σεξουαλικός προσανατολισμός που περιγράφει κάποιον του οποίου οι σεξουαλικές προτιμήσεις ή/και η έλξη αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα ένα άτομο που κάποτε δήλωσε bisexual και αργότερα έκανε come out ως asexual.

Αισθησιακό self care: Η πρακτική που επιτρέπει στο σώμα να εκτονώσει εντάσεις, τραύματα και πιέσεις, τόσο συναισθηματικά, όσο και σεξουαλικά, τοποθετώντας στην πραγματικότητα την ηδονή σε πρώτο πλάνο. Βρες όλους τους τρόπους εδώ.

Αλλοφυλόφιλος (Allosexual): Σεξουαλικός προσανατολισμός που περιγράφει κάποιον που βιώνει κάθε είδους σεξουαλική έλξη προς κάποιον ή κάτι.

Αμαζόνα (στάση): Σεξουαλική στάση που είναι ένας συνδυασμός ανάμεσα στο ιεραποστολικό και το cowgirl. Το ένα άτομο ξαπλώνει ανάσκελα με τα γόνατά του λυγισμένα στον αέρα και το άλλο μπαίνει ανάμεσα στα πόδια του και κατεβαίνει αργά πάνω στον σύντροφό του. Και τα δύο μέρη είναι πλεγμένα μεταξύ τους και ο από πάνω χρησιμοποιεί τα γόνατα και τα χέρια του για ισορροπία.Αναρχία σχέσης: Μια μορφή σχέσης στην οποία δεν υπάρχουν κανόνες ή προσδοκίες εκτός από αυτές που αποφασίζουν οι άνθρωποι μέσα στη σχέση.

Ανοργασμία: Η αδυναμία οργασμού.

Ασεξουαλικός/ η/ο (Asexual): Ένα άτομο που δεν βιώνει σεξουαλική επιθυμία. Μπορεί να νιώθει έλξη για κάποιον, αλλά δεν αισθάνεται την ανάγκη να έρθει σε σωματική επαφή μαζί του.

A-Spot: Μια προεξοχή του τραχήλου της μήτρας μέσα στον κόλπο που δημιουργεί μια μικρή “τσέπη ηδονής”. Μερικές φορές αναφέρεται ως “ο θηλυκός εκφυλισμένος προστάτης”. Δες πώς θα το εντοπίσεις και θα το ενεργοποιήσεις εδώ.

Αυτοφυλόφιλος (Autosexual): Κάποιος που νιώθει σεξουαλική έλξη προς τον εαυτό του.

Bareback: Το σεξ χωρίς προφυλακτικό. Ελπίζουμε ότι δεν χρειάζεται να πούμε όλους τους λόγους που αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, ειδικότερα αν εναλλάσσεις συχνά ερωτικούς παρτενέρ.

BDSM: Ένα ακρωνύμιο που αντιπροσωπεύει κάποιο ή όλα τα ακόλουθα: δέσιμο και πειθαρχία, κυριαρχία και υποταγή, σαδισμός και μαζοχισμός. Μπορείς να μάθεις όλα όσα ντρέπεσαι να ρωτήσεις γύρω από αυτό εδώ.Blue Balls: Η έκφραση “blue balls” χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο που αισθάνεται κάποιος στο όσχεο από την παρατεταμένη σεξουαλική διέγερση χωρίς εκσπερμάτιση. Δεν αποτελούν στην πραγματικότητα ιατρική πάθηση και δεν προκαλούν μακροχρόνιες βλάβες, δεν είναι κάτι επικίνδυνο και σίγουρα τα “μπαλάκια” σας, αν διαθέτεται, δεν θα γίνουν στ’ αλήθεια μπλε.

Bulge: Το ορατό περίγραμμα ενός πέους μέσα από το παντελόνι κάποιου.

Butt Plug: Πρωκτικό σεξουαλικό παιχνίδι σε σχήμα σταγόνας που προορίζεται να τοποθετηθεί στον πρωκτό. Αν είσαι αρχάριος στα σεξουαλικά παιχνίδια, μην αγχώνεσαι, μάθε τα όλα εδώ.

Ceterosexual: Άτομο που έλκεται από κάποιο άλλο non-binary ή, transgender άτομο και σε μερικές περιπτώσεις, από οποιοδήποτε άτομο δεν είναι cisgender.

Cishet: Ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που είναι cisgender και ετεροφυλόφιλος.

Coconut: Όταν ένα άτομο με αιδίο είναι στη στάση cowgirl και σχηματίζει τη λέξη “coconut” με τους γοφούς του όση ώρα είναι από πάνω. Δες αν πρόκειται για ένα ακόμα χαζοtrend ή αυτό που θα αλλάξει την ερωτική σου ζωή.

Comphet: Σημαίνει “υποχρεωτική ετεροφυλοφιλία” και είναι η επιβλαβής αντίληψη ότι η ετεροφυλοφιλία είναι η μόνη έγκυρη σεξουαλικότητα και ότι όλοι πρέπει να είναι/αναμένεται να είναι straight.

Creampie: Όταν το σπέρμα στάζει ορατά από τον κόλπο ή τον πρωκτό μετά την εκσπερμάτιση.Cum shot: Ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως στην πορνογραφία και αναφέρεται στη στιγμή που κάποιος με πέος εκσπερματώνει, συνήθως πάνω στον σύντροφό του, όπου το σπέρμα είναι εύκολα ορατό.

Cunnilingus: Μια πιο fancy λέξη για το στοματικό σεξ όταν γίνεται σε κάποιον με κόλπο.

Cupiosexual: Μια λέξη που εμπίπτει στο ευρύτερο φάσμα του asexual και περιγράφει κάποιον που εξακολουθεί να επιθυμεί μια σεξουαλική σχέση, παρά το γεγονός ότι νιώθει ελάχιστη έως καθόλου έλξη.

Demisexual: Σεξουαλικός προσανατολισμός που ορίζει ένα άτομο που χρειάζεται να νιώσει μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση με κάποιον για να νιώσει σεξουαλική έλξη προς αυτόν.

Dirty Sanchez: Πάρτε πρώτα μια βαθιά ανάσα.Υποτίθεται ότι το “Dirty Sanchez” είναι όταν κάποιος βάζει το δάχτυλό του στον ποπό του συντρόφου του και στη συνέχεια σκουπίζει τα περιττώματα που μπορεί να μεταφερθούν στο δάχτυλό του πάνω από τα χείλη του ατόμου αυτού, με αποτέλεσμα ένα μουστάκι από…καταλάβατε. Πάντως η έρευνά μας λέει ότι πρόκειται περισσότερο για αστικό μύθο, παρά για κάτι που θα συναντήσετε όντως ως σεξουαλικό φετίχ.

DTR: Ακρωνύμιο που σημαίνει “define the relationship” ή αλλιώς το δικό μας “Πρέπει να μιλήσουμε” ή αυτό που ακολουθείται από την κατά γενική ομολογία εξοργιστική απάντηση “Ας μη βάζουμε ταμπέλες“.

Edge Play: Ακραία σεξουαλική δραστηριότητα που εμπίπτει στην ομπρέλα του BDSM. Περιλαμβάνει τη δοκιμή πιο ριψοκίνδυνων δραστηριοτήτων και συχνά συναινετικό σωματικό ή ψυχολογικό πόνο για ευχαρίστηση και διέγερση.

Edging: Αναφέρεται στην καθυστέρηση ενός οργασμού για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με στόχο μια τελικά πιο έντονη κορύφωση.Ερωτικό σχεδιάγραμμα: Πρόκειται για έναν ερωτικό χάρτη, που μάς οδηγεί σε ό,τι μάς ερεθίζει σε πρωτογενές επίπεδο. Δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος σχεδιαγράμματος, αλλά πέντε διαφορετικοί. Μάλιστα, ο κάθε ένας έχει και την σκιώδη πλευρά του, η οποία προκύπτει από τη μη σωστή διαχείρισή του. Έχει αξία, λοιπόν, να βρεις τον δικό σου και μπορείς να μάθεις πώς εδώ.

Ερωτική ύπνωση: Γνωστή και ως “hypno sex”, η ερωτική ύπνωση είναι μια μορφή ύπνωσης που αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία, τα σεξουαλικά συναισθήματα και τις σεξουαλικές αντιδράσεις.

Ετεροκανονικότητα: Η προβληματική κοσμοθεωρία που θέλει μόνο τις σχέσεις μεταξύ straight ατόμων φυσιολογικές.

Ηθική μη μονογαμία: Η πρακτική της ύπαρξης πολλαπλών σεξουαλικών ή/και ρομαντικών σχέσεων με τη γνώση, τη συγκατάθεση και τη συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Ηθικό πορνό: Η παρακολούθηση προνό επί πληρωμή μέσω της οποίας στηρίζεις οικονομικά τους εργαζόμενους της βιομηχανίας, ενώ δηλώνεις ότι η δουλειά τους πρέπει να αμείβεται, ακριβώς όπως η όποια άλλη δουλειά. Δες πού μπορείς να το δεις εδώ.

Facial: Όταν κάποιος με πέος εκσπερματώνει σπέρμα στο πρόσωπο του συντρόφου του.Fingering: Όταν κάποιος χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του για να διεγείρει την κλειτορίδα ή/και τον κόλπο της συντρόφου του προκειμένου να την φέρει σε οργασμό ή να της προσφέρει ευχαρίστηση.

Foot job: Αυτό που κάνετε με τα χέρια, όταν το κάνετε με τις πατούσες σας.

Heteroflexible: Κάποιος που τυπικά έλκεται από το αντίθετο φύλο, αλλά είναι επίσης ανοιχτός στο να έχει εμπειρίες του ίδιου φύλου ή/και έλκεται περιστασιακά από το δικό του φύλο.

Hypergamy: Το να κάνεις σχέση με κάποιον που θεωρείς ότι είναι πιο επιτυχημένος ή/και πιο κατασταλαγμένος από εσένα, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα.

Jelqing: Η πρακτική του χαϊδέματος του πέους όταν είναι σε στύση με συγκεκριμένο τρόπο για να αυξηθεί το μέγεθός του. Πρόκειται για μια παρόμοια έννοια με τη χρήση αντλίας πέους.

Κλειτοριδική Κουκούλα: Η κλειτοριδική κουκούλα είναι κάτι σαν προστατευτική πτυχή δέρματος που στην ουσία καλύπτει την βάλανο της κλειτορίδας, κοινώς το πιο μικρό κουμπάκι παραμέσα. Δες πώς θα την εκμεταλλευτείς για έντονους οργασμούς εδώ.

Kitchen Table Polyamory: Όταν όλα τα μέλη μιας polyamorous σχέσης έχουν τέτοια φιλική σχέση, ώστε όλοι να μπορούν, θεωρητικά, να μοιραστούν ένα γεύμα μαζί.

Metamours: Ο εραστής/ η ερωμένη του/ της συντρόφου σας σε μια μη μονογαμική σχέση.

Mile-High Club: Αναφέρεται σε όποιον έχει κάνει ποτέ σεξ σε αεροπλάνο και μάλλον όποιον δεν ταξιδεύει με οικονομικές πτήσεις.

Motorboating: Η πράξη του να βάζεις το πρόσωπό σου ανάμεσα στα στήθη μιας γυναίκας ή θηλυκότητας και να κινείς το κεφάλι σου μπρος – πίσω γρήγορα, ενώ κάνεις έναν ήχο “κινητήρα” με τη γλώσσα και τα χείλη σου (όπως ο ήχος μιας μηχανοκίνητης βάρκας).Omnisexual: Ο σεξουαλικός προσανατολισμός που περιγράφει κάποιον που έλκεται από όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

Orbiting: Όταν ο/η πρώην σας συνεχίζει να αλληλεπιδρά μαζί σας σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα για να δηλώσει ότι είναι “ακόμα εδώ”. Μάθε περισσότερους “κανόνες” και συμπεριφορές φλερτ στα social media εδώ.

Pearl Necklace: Όταν κάποιος με πέος εκσπερματώνει στο λαιμό ή στο στήθος του συντρόφου του. Ο όρος προέρχεται από τις σταγόνες σπέρματος που παρομοιάζονται με μαργαριτάρια.Pegging: Όταν κάποιος χωρίς πέος εκτελεί πρωκτική επαφή στον σύντροφό του με τη βοήθεια ενός strap-on.

Pillow Princess: Ένα άτομο που του αρέσει να ξαπλώνει και να αφήνει τον σύντροφό του να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της σωματικής δουλειάς κατά τη διάρκεια του σεξ.

Polycule: Όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλα τα μέρη στο ίδιο polyamorous δίκτυο.

Pompoir: Χρήση των κολπικών μυών με διαφορετικούς τρόπους για τη διέγερση του πέους κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Queefin: Queefing είναι αυτό που συμβαίνει στο αιδοίο όταν ο παγιδευμένος σε αυτό αέρα “δραπετεύει”. Λόγω του ήχου που κάνει, πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί ένα είδος πορδής του αιδοίου. Δες γιατί δεν πρέπει να ξανά ντραπείς για αυτό εδώ.

Rimming: Αναφέρεται στο στοματικό σεξ που περιλαμβάνει επαφή στόματος – πρωκτού.

Role Playing: Το να υποδύεσαι κάποιον ή κάτι που δεν είσαι με στόχο τη σεξουαλική διέγερση και ικανοποίηση. Ουσιαστικά η πραγματοποίηση σεξουαλικών φαντασιώσεων που περιλαμβάνουν συγκεκριμένους χαρακτήρες/ ιδιώτητες. Βρες τον απόλυτο οδηγό εδώ.Roaching: Όταν κάποιος με τον οποίο βγαίνεις, κρύβει το γεγονός ότι βγαίνει ταυτόχρονα και με άλλα άτομα, και όταν βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό, ισχυρίζεται ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για μονογαμική σχέση. Για να αποφύγεις τέτοια ανεκδιήγητα σκηνικά δες εδώ μερικά ground rules.

Sapiosexual: Αμφιλεγόμενος όρος που αναφέρεται σε ένα άτομο που έλκεται, κυρίως ή αποκλειστικά, από άτομα που θεωρεί ευφυή, με λιγότερη ή καθόλου σημασία στην εμφάνιση, το φύλο ή την ταυτότητα του ατόμου.

Sex Fasting: H νηστεία από το σεξ, κοινώς η αποχή και μάλιστα συνήθως η ακούσια. Δες τι μπορεί να κάνει στον οργανισμό σου εδώ.

Sex-Repulsed: Η “σεξουαλική απώθηση”, όπως θα μπορούσαμε να το μεταφέρουμε στα ελληνικά, μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος βρίσκει το σεξ αηδιαστικό ή αποκρουστικό και γενικά, δεν θα ήθελε να βλέπει, να ακούει, να μιλάει ή να σκέφτεται το σεξ ή οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα.

Sex Tape: Το να μαγνητοσκοπίσεις (συναινετικά) τη σεξουαλική σου συνεύρεση με το σύντροφό σου. Δες όλους τους τρόπους να το κάνεις με ασφάλεια εδώ.

Sexting: Το σεξ μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων. Γίνε master ακολουθώντας αυτά τα βήματα.

Σεξουαλική απογοήτευση (Sexual Frustration): Ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συναισθήματα δυσαρέσκειας, κατάθλιψης, άγχους και θυμού που οφείλονται σε ανεκπλήρωτες σεξουαλικές ανάγκες.

Shocker: Σεξουαλική πράξη κατά την οποία κάποιος βάζει το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο μέσα στον κόλπο του συντρόφου του, ενώ παράλληλα βάζει το μικρό δάχτυλο στον πρωκτό. Είναι παραδοσιακά ένας σεξιστικός, μη συναινετικός όρος επειδή η πρωκτική διείσδυση έχει σκοπό να “σοκάρει” τον δέκτη.

Shrimping: Το να ρουφάς τα δάχτυλα των ποδιών του συντρόφου σου.

Situationship: Όταν βρίσκεσαι στο μεταίχμιο μεταξύ του “τα έχουμε” και απλά “βγαίνουμε”.

Snowballing: Η σεξουαλική πράξη κατά την οποία ο κάτοχος πέους εκσπερματώνει στο στόμα του συντρόφου του και στη συνέχεια φιλιούνται με ανοιχτό στόμα έτσι ώστε να μεταφέρουν το σπέρμα μπρος- πίσω στο στόμα του άλλου.

Squirting: Όταν βγαίνει υγρό από τον κόλπο συχνά κατά τον οργασμό.Submarining: Όταν ένας πρώην ξαναμπαίνει στη ζωή σου και συμπεριφέρεται σαν να μη συνέβη τίποτα κατά τη διάρκεια της περιόδου που δεν ήσασταν μαζί.

Σύνδρομο “Χρυσού Πέους”: Από αυτό πάσχουν άντρες σε περιβάλλοντα όπου υπερτερούν αριθμιτικά οι γυναίκες. Νιώθουν ότι έχουν πολλές επιλογές κι έτσι έχουν λιγότερα κίνητρα να δεσμευτούν σε οτιδήποτε μακροπρόθεσμα, αλλά και να ενδώσουν σε οτιδήποτε casual. Μάθε να αναγνωρίζεις αυτή τη συμπεριφορά εδώ.

Teabagging: Όταν κάποιος που έχει πέος τοποθετεί το όσχεό του στο στόμα ή στο πρόσωπο ή στο μέτωπο ενός άλλου ατόμου, συνήθως ενώ στέκεται ή γονατίζει πάνω από αυτό το άτομο.

Τhigh job: Η σεξουαλική πράξη κατά την οποία τα γεννητικά όργανα κάποιου διεγείρονται από τους μηρούς του συντρόφου. Το thigh job μπορεί να γίνει με ρούχα ή γυμνούς μηρούς, μηρούς με λάτεξ, καλσόν, ψηλές μποτες, με λιπαντικό στους μητούς ή χωρίς. Αν χρειάζεσαι tips για τη χρήση του λιπαντικού, we’ve got you covered.

Venus Butterfly (τεχνική): Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει ταυτόχρονα στοματική διέγερση των γεννητικών οργάνων και fingering (βλ. παραπάνω).Wax play: Το να ρίξεις λιωμένο κερί πάνω σου ή στον σύντροφό σου.  Ξυπνά πολλαπλές αισθήσεις συγχρόνως, σε κρατά πνευματικά παρών και σε εγρήγορση, έχει μία αίσθηση κινδύνου που μπορεί να σε εξιτάρει ερωτικά, η θερμότητα στο σώμα κάνει όλες τις άλλες κινήσεις του συντρόφου σου πιο έντονες στο σώμα σου και γενικά, όταν το κάνεις για πρώτη φορά, ο πειραματισμός θα σε εξιτάρει. Δες πώς θα το ενάξεις με ασφάλεια στην ερωτική σου ζωή εδώ.

Xenogender: Όρος – ομπρέλα για μη δυαδικές ταυτότητες φύλου που δεν μπορούν να περιγραφούν πλήρως  με έννοιες που χρησιμοποιούνται συνήθως για να περιγράψουν, όπως το αρσενικό, θηλυκό, γυναίκα, άνδρας, αρρενωπότητα, θηλυκότητα, ανδρόγυνο, ουδετερότητα, αφυλία ή ετερογένεια. Μάθε περισσότερα εδώ.

Χειροφιλία: Το φετίχ με τα χέρια. Το ενδιαφέρον μπορεί να αφορά ολόκληρο το χέρι ή συγκεκριμένα μέρη του, όπως οι παλάμες, τα δάχτυλα ή τα νύχια.