Προτού ξεκινήσουμε να συζητάμε για το BDSM ένα πράγμα χρειάζεται να θυμόμαστε: ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Πάμε όλοι μαζί: Συ – ναί – νε – ση. Όλα τα άτομα σε αυτή τη γη έχουν δικαίωμα να κάνουν το σεξ που θέλουν και να αντλούν ικανοποίηση με όποιον τρόπο τους αρέσει, αρκεί να συμφωνούν τα μέρη που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Τότε, ξεκινά πραγματικά ένα φανταστικό ταξίδι.

Η pop κουλτούρα απεικονίζει εδώ και χρόνια το BDSM κυρίως χιουμοριστικά. Σε πόσες και πόσες ταινίες και σειρές δεν έχουμε δει το στερεοτυπικό corporate boy που πηγαίνει με τον χαρτοφύλακά του και το κολαριστό του πουκαμισάκι κρυφά σε dungeon αδημονώντας να ταπεινωθεί (Κι άλλο; Ενώ δουλεύει σε corporate εταιρεία, δεν έχει χορτάσει; Δεν καταλαβαίνω) από μια sexy αφέντρα; Μετά ήρθε και το “50 Shades of Grey”, να μας προσφέρει μια εντελώς στυλιζαρισμένη και διαστρεβλωμένη εικόνα για το τι σημαίνει BDSM. Πάμε λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους βλέποντας βήμα – βήμα τι σημαίνει BDSM και πως μπορούμε – αν θέλουμε – να το ενσωματώσουμε στη σεξουαλική μας ζωή. 

Setting the record straight – Τι σημαίνει BDSM;

Το BDSM περιλαμβάνει τους όρους bondage (“σκλαβιά”) και discipline (πειθαρχία), δηλαδή B&D, dominance (κυριαρχία) και submission (υποταγή) δηλαδή D&S, και τον σαδισμό και τον μαζοχισμό δηλαδή S&M. Οι όροι συνδυάζονται με αυτόν τον τρόπο επειδή το BDSM μπορεί να είναι πολλά διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικές προτιμήσεις. Τις περισσότερες φορές για παράδειγμα, τα ενδιαφέροντα ενός ατόμου εμπίπτουν σε μία ή δύο από αυτές τις κατηγορίες, και όχι όλες.

Ο στόχος δεν είναι πάντα το sex, τρομερό; 

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το BDSM είναι πάντα συνδεδεμένο με το σεξ. Κι όμως, δεν είναι πάντα έτσι. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν το BDSM κάτι εντελώς ξεχωριστό από την ερωτική πράξη. Πρόκειται για μία σωματική εμπειρία εξίσου έντονη και αισθησιακή, ικανή να προκαλέσει αίσθημα ικανοποίησης που σε αφήνει πλήρη. Σκεφτείτε για παράδειγμα το μασάζ. Δεν τελειώνει για όλους μας με… “happy ending”. Πολλές φορές μπορεί να είναι απλά ένα μασάζ, να είναι αισθησιακό, να μας χαλαρώνει, να μας κάνει πέφτουμε σχεδόν σε trance αλλά να μην καταλήξει σε σεξ. Όλα είναι θέμα προτίμησης. 

Όχι, όσοι γουστάρουν το BDSM δεν είναι “ανωμαλάρες”

Θυμάστε παραπάνω που λέγαμε ότι η pop κουλτούρα αντιμετωπίζει το BDSM χιουμοριστικά; Ειδικότερα η ελληνική pop κουλτούρα έχει ταυτίσει τα άτομα που αρέσκονται στο BDSM με όρους όπως “ανωμαλάρα”, “μαζόχα”, “σαδομαζό” κ.α. Το χειρότερο δε, είναι η αντίληψη που θέλει τα άτομα αυτά να αναζητούν τον πόνο ή την ταπείνωση επειδή αποτελούν για αυτούς οικεία συναισθήματα που έχουν βιώσει. Όμως το BDSM δεν είναι κάτι που προκύπτει από κακοποίηση ή ενδοοικογενειακή βία και η συμμετοχή σε αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιο άτομο απολαμβάνει να κακοποιεί τους άλλους ή να κακοποιείται το ίδιο γενικότερα στη ζωή του. Είναι απλώς μια πτυχή της σεξουαλικότητας και του τρόπου ζωής κάποιου. 

Οι BDSMers μπορούν να είναι μονογαμικοί 

Όσοι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι σημαίνει το BDSM το αντιλαμβάνονται ως μια δραστηριότητα που επιλέγουν / αρέσει σε ανθρώπους που προτιμούν να εναλλάσουν συντρόφους. Αυτό φυσικά και είναι ένας μύθος. Οι BDSMers είναι βασικά… ό,τι θέλουν. Μονογαμικοί, polyamorous, ό,τι πραγματικά τους ευχαριστεί. Πράγμα που σημαίνει ότι αν είστε σε μία μονογαμική σχέση και θέλετε να φέρετε το BDSM στην σεξουαλική σας ζωή, μπορείτε άνετα να αρχίσετε να κάνετε τα πρώτα σας βήματα σε αυτόν τον κόσμο παρέα. 

Μπορείς πάντα να πεις όχι

Το BDSM δεν είναι άσπρο – μαύρο. Επειδή έχει συμφωνήσει κανείς σε μία BDSM δραστηριότητα δεν σημαίνει ότι οφείλει να υποτάσσεται σε όλες. Μπορείτε – και οφείλετε – να διαλέξετε ποιες δραστηριότητες BDSM σας ενδιαφέρουν και να θυμάστε ότι αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κατάσταση, τον σύντροφο ή ακόμα και την ημέρα. Για αυτό όπως είπαμε και στην αρχή, η συναίνεση είναι το παν παντού, όπως ακριβώς και στο BDSM. Μπορείτε να συναινείτε σε ένα πράγμα, ενώ εξακολουθείτε να αντιτίθεστε σε ένα άλλο.

Οι safe words όντως υπάρχουν

Επειδή πάντα μπορεί κάτι να σταματήσετε να βρίσκεται κάτι διασκεδαστικό, ή διεγερτικό κατά τη διάρκεια της πράξης, οι “λέξεις ασφαλείας” ή αλλιώς safe words, πραγματικά υπάρχουν και δεν τις εφηύρε το Hollywood. Αποτελούν μάλιστα έναν από τους πυλώνες του BDSM. Ένα βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε ωστόσο είναι πως, ενώ πραγματικά η safe word σας μπορεί να είναι οτιδήποτε θελήσετε, ΔΕΝ πρέπει να είναι κάτι που ενδεχομένως θα λέγατε κατά τη διάρκεια του σεξ. “Στοπ” ή “Σταμάτα” είναι λέξεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο του παιχνιδιού, αλλά η λέξη “παστίτσιο” για παράδειγμα μοιάζει με μία ασφαλέστερη επιλογή. Wait.. Yπάρχουν άνθρωποι που τη βρίσκουν πολύ με το παστίτσιο, που τους τι δίνει, που το βρίσκουν σέξι. Δεν τους κρίνω, αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι τέλος πάντων επιλέξτε κάτι που σε καμία περίπτωση δεν σας καυλώνει. 

 

Οι αυθεντικοί BDSMers σιχαίνονται το 50 Shades of Grey

Όχι τους αδικείτε; Πείτε μου. Εδώ το σιχαίνεσαι ακόμα κι αν δεν σ’ αρέσει το BDSM. Εάν λοιπόν βρεθείτε ποτέ σε μια συνάντηση BDSM ή σε κανένα dungeon, καλό θα ήταν να μην αναφέρετε ούτε μία από τις 50 αποχρώσεις. Πολλοί άνθρωποι της κοινότητας αναγνωρίζουν ότι κυρίως τα βιβλία έχουν άρει το στίγμα από αυτή, ωστόσο επιμένουν πώς απεικονίζει μία καταχρηστική, ανθυγιεινή σχέση και οι BDSM σκηνές είναι μη ρεαλιστικές σκηνές. WORD. 

Δεν χρειάζεται το σπίτι σου να μοιάζει με μουσείο μεσαιωνικών βασανιστηρίων για να εξασκήσεις το BDSM

Φυσικά είναι πολλοί οι άνθρωποι τις κοινότητας που γουστάρουν όλων των ειδών τα εργαλεία και τα παιχνίδια, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι που αναζητούν αυτό που λέμε “αισθησιακή κυριαρχία”. Μπορεί να χρησιμοποιούν μεν κάποια sex toys, αλλά δεν υπάρχει καθόλου πόνος. Όλο το παιχνίδι βρίσκεται για παράδειγμα στην απόλυτη υποταγή. Το να συμφωνεί το ένα από τα δύο (συνήθως) μέρη να κάνει ό,τι του ζητά το άλλο άτομο. Σα να λέμε, ενδεχομένως δίχως να το έχετε αντιληφθεί, να έχετε κάνει κάποια στιγμή στη ζωή σας λίγο S&M σεξάκι. 

Στο BDSM υπάρχουν οι όροι “top” και “bottom”

Ενδεχομένως να έχετε συνδυάσει αυτούς τους όρους με το gay σεξ μεταξύ ανδρών, ωστόσο θα τους βρείτε και στο BDSM να υποκαθιστούν τους όρους dominant (κυρίαρχος – “αφέντης/ρα”) και submissive (υποτακτικός). Φυσικά οι ρόλοι εναλλάσσονται μεταξύ τους. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να λέει ότι μπορείς να είσαι μονάχα αποκλειστικά top ή αποκλειστικά bottom. Στο BDSM οι ρόλο είναι όσο ρευστοί όσο το θέλετε εσείς. 

Ακονίστε τα μολύβια σας, γιατί το BDSM θέλει έρευνα και διάβασμα 

Όχι, δεν εννοούμε να ντυθείτε σέξι δασκάλα / αφέντρα και αθώο μαθητούδι (αν και είναι εξαιρετική ιδέα). Το να δένετε μάτια ή να κυλάτε παγάκια πάνω στο σώμα του άλλου είναι αρχάριο επίπεδο και άρα όλα καλά. Προτού παίξετε με τον πιο περίτεχνο εξοπλισμό πρέπει να μάθετε πώς να το κάνετε με ασφάλεια. Ακόμα και ένα σχοινί ή ένα μαστίγιο μπορεί να είναι επικίνδυνο αν δεν ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε. Πολλές φορές ακόμη και τα ίδια σας τα χέρια μπορεί να τραυματίσουν άθελά τους το άλλο άτομο. Το BDSM αφορά το πώς να αυξάνεις την απόλαυση μειώνοντας το ρίσκο. Υπάρχουν αρκετά βιβλία που μπορούν να σας εισάγουν στον κόσμο του BDSM. Στις περισσότερες λίστες σε υψηλές θέσεις βρήκαμε τα “SM 101”, “Screw the Roses,Send Me the Thorns” και τα “The New Topping Book” και “The New Bottoming Book”.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!