Είναι άγραφοι, αλλά “υπακούμε” όλοι σε αυτούς. Η αρένα του φλερτ έχει μετατοπιστεί στα social media εδώ και χρόνια, ωστόσο, ειδικότερα τώρα που δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάμε στο μπαρ και να προσποιηθούμε ότι μπορείς να φλερτάρεις ακόμα εκεί, η διάδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μονόδρομος. 

Η μακρά θητεία μας στο “πίκι – πίκι” έχει δημιουργήσει ένα pattern συμπεριφορών, άλλες για το Facebook και άλλες για το Instagram που γίνονται σημάδια προς ανάλυση για το αν μας θέλει κάποιος ή αν τον θέλουμε εμείς, καθώς επίσης και πολύ εκνευριστικές συνήθειες. Τις βάζουμε κάτω μία – μία για να μη μείνει ούτε ένας newbie στο διαδικτυακό φλερτ εκεί έξω. 

Κοινό like vs. καρδούλας

Είναι μία σιωπηλή παραδοχή που κανείς δεν τολμά να πει φωναχτά, όμως από τότε που προστέθηκαν τα υπόλοιπα reactions στο Facebook, το απλό κοινό like που έγινε σήμα κατατεθέν της πλατφόρμας έχασε την αίγλη του. Έτσι λοιπόν, όταν κάποιος αντιδρά σε ένα post μας με απλό like, ειδικά αν αυτός ο κάποιος μας ενδιαφέρει ερωτικά, τότε το παίρνουμε λίγο σαν να μας “ξεπετάει”. “Οκ ωραίο το post σου, το στηρίζω, αλλά δεν τρελαίνομαι κιόλας!”. 

Αντίθετα, αν καρδουλώνει σχεδόν κάθε μας ανάρτηση κάνει την κανονική μας καρδούλα να πλημμυρίζει με ζεστασιά και ελπίδα. Θεωρείται ένα κλείσιμο του ματιού, παραδόξως αρκετά μετρήσιμο. Φυσικά, η απόλυτη κόλαση είναι εκείνοι που κάνουν συνεχώς καρδούλες, αλλά δεν διαδρούν με κανένα άλλο τρόπο. Πρόκειται για επιπόλαιους χρήστες της καρδούλας που οφείλετε να αγνοείσετε. Και μην πείτε ποτέ: “Ε, μπορεί να περιμένει να του στείλω εγώ”. Όχι φίλες και φίλοι, ΑΣ ΕΣΤΕΛΝΕ.  Τι συμβαίνει ακριβώς όμως με εκείνη τη σέχτα που επιμένει να κάνει απλό, βαρετό, σκέτο, μπλε like; Οι τύποι αυτοί ενδεχομένως έχουν καθιερώσει το απλό, σκέτο like για να μη δημιουργούν προσδοκίες, αλλά και να μην προκαλούν παρεξηγήσεις. Διότι πλέον δεν ισχύει, για παράδειγμα, το «Ποια είναι αυτή που της κάνεις like;», αλλά το «Ποια είναι αυτή που της κάνεις καρδούλα;».

Άραγε το τραγούδι που ανέβασε, πάει για μένα;

Μπορεί. Βέβαια αν το αντικείμενο του ενδιαφέροντός σας ανεβάζει ακόμα τραγούδια στο Facebook ως «υπονοούμενο» για εσάς ή οποιονδήποτε άλλο, καλύτερα να βρείτε κάποιον που να ζει στο 2021. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς… Ποιος δεν έχει κάτσει να γκουγκλάρει στίχους μέχρι να πέσει πάνω σε εκείνον που περιγράφει την κατάσταση; Ποιος δεν έχει αναρωτηθεί αν το κομμάτι προορίζεται για εκείνον ή αν απλά ήταν μία έμπνευση της στιγμής και το κυριότερο, πόσες φορές έχουν μείνει αναπάντητα αυτά τα ερωτήματα; Θα σας πω εγώ. ΟΛΕΣ. Μένουμε με την απορία, εκτός βέβαια αν το φλερτ έχει happy ending και μπορείς να ρωτήσεις «Μωρέ εκείνο το κομμάτι που είχες ποστάρει πριν 3 μήνες 23:45, τελικά ήταν για μένα;». Α! καρδούλα μην ξεχάσετε να κάνετε στο κομμάτι.

Το νεκροταφείο του Messenger 

Λίγα πράγματα είναι περισσότερο εξοργιστικά από τις συζητήσεις που πεθαίνουν στο Messenger και με το πεθαίνουν εννοούμε εκείνες που σταματάνε απότομα, πιθανότατα επειδή δεν υπάρχει τίποτα άλλο να πει κανείς. Στο μυαλό μου βέβαια υπάρχει ένα virtual νεκροταφείο συζητήσεων στο Messenger όπου οι ταφόπλακες γράφουν: «Πέθανε μετά από ένα κακό αστείο», «Πέθανε γιατί μιλούσαν ο ένας στον άλλο με ατάκες από memes», «Πέθανε από ghosting» (that’s weird!), κλπ.  Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο πεθαίνει μία συζήτηση στο Messenger είναι η αμηχανία. Είτε υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές, αλλά δεν γνωρίζεστε τόσο καλά που εξαντλούνται γρήγορα τα θέματα συζήτησης, είτε το ενδιαφέρον είναι μονόπλευρο και η αλήθεια είναι πως εδώ η κατάσταση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς κι επειδή ποιος θα κάτσει να αναπτύξει τώρα τέτοιες δεξιότητες, υπάρχει και το….

Διαβάστηκε

Το περίφημο “Διαβάστηκε” έχει δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι η παραπάνω. Το ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά δεν είναι τόσο μεγάλο και αφού κανείς δεν κάνει την πρόταση για συνάντηση (πείτε πως δεν έχουμε κορωνοϊό) η συζήτηση λήγει απότομα αφού έχουν εξαντληθεί αστεία, gifs, emojis, emoji reactions κλπ. Η δεύτερη είναι φυσικά εκείνη που έχεις συντάξει όλη την Πειραϊκή Πατραϊκή, είτε μετά από έναν τσακωμό, είτε μετά από έναν χωρισμό, πατάς send και το σεντόνι σου μένει εκεί, κρεμασμένο, σαν κι εσένα, με ένα τικ και μία ώρα να συνοδεύουν τη σατανική λέξη. 

Το χεράκι

Ας μείνουμε στο Messenger και ας απευθυνθούμε στον ελέφαντα στο δωμάτιο. Από τα πιο αποκαρδιωτικά πράγματα στο γνωστό σύμπαν είναι το χεράκι στο chat. Ακόμα κι αν η πρόθεση κάποιου είναι να είναι σύντομος, το σχήμα αυτού του emoji έχει μία ειρωνική χροιά, σαν να σου κάνει ο συνομιλητής σου thumbs up με φάτσα «Ναι οκ, τα ‘παμε!»;Αν μιλάτε με πρόσωπο που σας ενδιαφέρει ερωτικά, καλό θα είναι να το αποφεύγετε, ξενερώνει χειρότερα και από το πιο άστοχο pick up line. Επίσης, god bless, κάποιος εκεί στο Facebook θα το έφαγε το χεράκι του και έτσι εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξεις το emoji χεράκι σε κάτι άλλο. Πάρε την πρωτοβουλία και άλλαξε το emoji σε κάτι αντιπροσωπευτικό της σχέσης σας, κάτι που μπορεί να έχει προκύψει από ένα αστείο που είπατε ή από μία κοινή δραστηριότητα που απολαμβάνεται και οι δύο εξίσου, έτσι ώστε το «Ok» σας να μην είναι ποτέ ξανά σχεδόν προσβλητικό. Σημαντική σημείωση: Αυτό δεν σημαίνει κατάχρηση ακόμα και αυτού του emoji. Αν σε κάθε πρόταση απαντάτε με το emoji Marini για παράδειγμα, καταντάει κι αυτό εξίσου εκνευριστικό, μεταμορφώνεται δλδ σε “χεράκι”. 

Και μια που είπαμε για emoji…

Πολλές φορές επιλέγουμε να επικοινωνήσουμε μέσω του chat πράγματα που καλύτερα θα ήταν να λέγονται από κοντά. Enter emoji. Ναι, τα emoji είναι μια γλώσσα και πολλές φορές τη χρησιμοποιούμε όταν είναι δύσκολο να βρούμε τα λόγια να περιγράψουμε τα συναισθήματά μας. Για παράδειγμα, καθαρίζουμε πολύ εύκολα στέλνοντας μια καρδούλα ως απάντηση σε κάτι πολύ συναισθηματικό που μας φέρνει σε μία γλυκιά αμηχανία. Όταν κάποιος μοιράζεται μαζί μας πράγματα που νιώθει, καλό θα ήταν να μην απαντάμε μόνο με emoji φιλάκι, γιατί δεν είναι και φιλάκι από κοντά, δεν μπορούμε απαραίτητα να καταλάβουμε ότι σας άρεσε αυτό που διαβάσατε ή αν απλά θέλετε να ξεμπερδεύετε μία ώρα αρχύτερα. Το ίδιο ισχύει και για emoji reactions στο Messenger (fyi από κινητό μπορείτε πλέον να πατήσετε την ένδειξη + και να χρησιμοποιήσετε όλα τα emoji πέρα από τα κλασικά έξι). Για αυτό παιδιά, αν ενδιαφέρεστε πραγματικά, τα emoji με ρέγουλα ή συνδυαστικά γιατί τη βλέπω τη συνομιλία καρφί για το νεκροταφείο Messenger.

Σε είδα που έγραφες, τι έγραφες; 

Ενδεχομένως ο χρόνος να μην κυλάει ποτέ πιο αργά από εκείνη τη στιγμή που οι τρεις τελίτσες χοροπηδούν στο παράθυρο της συνομιλίας του Messenger συνοδευόμενες από αυτο το υπόκωφο «τούκου τούκου» με το έκο που μοιάζει να έρχεται από τα έγκατα της κόλασης.  Μόλις έχεις πατήσει sent κάνοντας μία κρίσιμη ερώτηση, όπως λόγου χάρη, «Θα βρεθούμε απόψε;», ή ακόμα χειρότερα μία σημαντική εξομολόγηση. Οι τελίτσες ξεκινούν τον τρελό χορό και το stress level σας πιάνει εκείνο της Winona Ryder στον πρώτο κύκλο του Stranger Things. Ε, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να βλέπεις τον άλλο να γράφει και να γράφει και να γράφει και η απάντηση να είναι απλά «Οk». ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ;  Ή χειρότερα να σε αφήνει στο “Διαβάστηκε”. Εχμ, εκεί μπορείτε να αρχίσετε να αναζητάτε τρόπους για να το κάνετε να φανεί σαν ατύχημα, δεν θα σας κατηγορήσει κανείς.  

Βλέπει τα stories μου, με θέλει!

Καμία σύγχρονη αγωνία του πρώτου κόσμου δεν συγκρίνεται με το αν αυτός που σε ενδιαφέρει ΕΙΔΕ ΤΟ STORY ΣΟΥ. Έχεις ξυπνήσει και νιώθεις πιο fabulous από ποτέ και βγάζεις μια selfie, την κάνεις story και της δίνεις λίγο χρόνο να αναπνεύσει. Όταν ξαναμπείς για να δεις τα views προσπερνάς επιδεικτικά κολλητούς και κολλητές και αναζητάς με αγωνία το tumbnail το σωστό. Κανένα scroll δε μοιάζει να κυλάει πιο αργά από αυτό. Είτε πρόκειται για αιώνιο crush με το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα, είτε για για αιώνιο crush με το οποίο έχει ψιλογίνει κάτι, είτε για πρώην, η γαλήνη στην ψυχούλα μας όταν βλέπουμε το πολυπόθητο view είναι η ίδια. 

Όχι μόνο το είδε, έκανε και reaction!

Αυτό ήταν! Έκανε reaction; Οι πιθανότητες είναι απεριόριστες! Σπεύδεις να κάνεις καρδούλα στο reaction με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε ανταλλαγή dm. Well… I hate to be the bearer of bad news, αλλά το νεκροταφείο των συνομιλιών δεν παραμονεύει μόνο στο Messenger αλλά και στα DMs του Instagram. Εκεί που όλα έχουν ερμηνευθεί ως ενδείξεις ότι μας θέλει, μπορεί πολύ εύκολα να ακολουθήσει σιγή ασυρμάτου. Να είστε προετοιμασμένοι. 

Εγώ stalker; Ποτέ! 

Εννοείται βεβαίως ότι δεν περιμένουμε μόνο να δούμε αν αυτοί που μας ενδιαφέρουν παρακολουθούν τη δραστηριότητά μας, το ίδιο κάνουμε κι εμείς. Αν η φράση emotional roller coaster μπορούσε να έχει μία εικόνα, αυτή θα ήταν η φάτσα μας, όταν βλέπουμε τα δικά τους stories. Φθόνος αν έχει κάνει μάζωξη με φίλους. Οργή αν αράζει με Netflix και δεν σκέφτηκε ότι μπορεί να τσατάρει με εμάς. Πόνος αν στο story μπροστά από το τζάκι εικονίζονται παραπάνω από ένα ποτήρια κρασί, αλλά δεν έχει ταγκάρει κανένα. Ποιος/α είναι μαζί του; Τα σενάρια που φτιάχνει το μυαλό μας, αμέτρητα. Το προσωπικό μου αγαπημένο βέβαια είναι όταν από δεινοί stalkers μεταμορφωνόμαστε σε Αϊζενχάουερ προχωρώντας σε εμπάργκο κατά των stories τους, μη βλέποντας ούτε ένα, σε μία προσπάθεια είτε να κινήσουμε υποψίες ότι πια δεν μας ενδιαφέρει, είτε ότι είμαστε τόσο busy που δεν προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε καν, ή όταν απλά θέλουμε να τους τιμωρήσουμε. Σας δίνω τόσο χρόνο να λυγίσετε, όσο σας παίρνει να αντισταθείτε σε μία πιατέλα μελομακάρονα. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!