Η πανδημία μας ώθησε όλους να αναζητούμε ρούχα με περισσότερη ελαστικότητα, άνετα και φιλικά προς τις κινήσεις του σώματος. Αυτός είναι και ο λόγος που δυσκολευόμαστε να φορέσουμε ξανά τα στενά μας τζιν ή οποιοδήποτε ρούχο μας ζορίζει με κάποιον τρόπο. Σχετική έρευνα έδειξε μάλιστα  ότι το 44% των γυναικών που ασκούνται αποφεύγουν τα sports bra και διαλέγουν κάτι πιο χαλαρό για την άσκησή τους. Πόσο σωστό είναι όμως αυτό και τι συνέπειες θα έχει μακροπρόθεσμα για το στήθος μας;

Το πρώτο sports bra δημιουργήθηκε το 1977 και έγινε γρήγορα ένα απαραίτητο κομμάτι του gym wear με την αξία του στην παγκόσμια αγορά να φτάνει σήμερα τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Όταν μάλιστα η Chloe Kelly έσκισε την μπλούζα της στους τελικούς του Euro στο γυναικείο ποδόσφαιρο, οι πωλήσεις sports bra της Nike εκτοξεύθηκαν με τις αναζητήσεις για “football sports bra” στο διαδίκτυο να αυξάνονται κατά 1,590% από την προηγούμενη Κυριακή. Παρότι λοιπόν όλες μας έχουμε έναν αριθμό sports bra στα συρτάρια μας, 80% από εμάς φορούν το λάθος νούμερο κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είναι και τόσο άνετο πάνω μας.

Όπως λέει η Dr Teodora Gratziela Crisovan, “Επειδή το στήθος μας είναι ένας ιστός που υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από το δέρμα και τους δεσμούς του Κούπερ (που είναι συνδετικοί ιστοί που συνδέονται από την κάτω πλευρά του δέρματος κάθε στήθους στις υποστηρικτικές δομές μέσα στο στήθος και διατηρούν τον τόνο και το σχήμα του), χρειάζεται υποστήριξη στην διάρκεια της άσκησης”.

“Όσο μεγαλώνουμε το δέρμα γίνεται όλο και πιο λεπτό και χάνει την ελαστικότητά του, οπότε είναι ευκολότερο στην βαρύτητα να τραβάει τους μαστούς προς τα κάτω. Αυτό γίνεται εντονότερο σε δυναμικές ασκήσεις ή όταν τρέχουμε. Όσο μεγαλύτερη λοιπόν είναι μια γυναίκα, τόσο περισσότερο χρειάζεται να φοράει sports bra για να εμποδίζει το τράβηγμα της βαρύτητας καθώς και να αποφύγει προβλήματα με την πλάτη, τον σκελετό και την στάση του σώματος.”

Γιατί λοιπόν δεν επενδύουν τόσο σε sports bras οι γυναίκες, όσο σε άλλα αθλητικά είδη;

Είναι αλήθεια ότι τείνουμε να ξοδεύουμε περισσότερα σε αθλητικά παπούτσια ή ρούχα και όχι σε εσώρουχα. Όπως λέει η σχεδιάστρια αθλητικών ρούχων Rochelle Mills, αυτό συμβαίνει γιατί δεν γνωρίζουμε ή παραμελούμε το στήθος μας, ενώ και η αγορά δεν έχει φροντίσει να προμηθεύσει το γυναικείο κοινό με τα σωστά κομμάτια. Οι γυναίκες με μεγαλύτερα στήθη θα δυσκολευτούν να βρουν αθλητικά σουτιέν που να μην μοιάζουν ξεπερασμένα, κάτι που αποθαρρύνει εκείνες που προσέχουν ιδιαίτερα τη εμφάνισή τους και στο γυμναστήριο.

Και τα μικρότερα στήθη έχουν ανάγκη προστασίας

Όπως λέει η Dr Crisovan, πολλές γυναίκες με μικρότερο στήθος βρίσκουν αυτό ως δικαιολογία για να μην φορούν καθόλου σουτιέν στην διάρκεια της άσκησής τους. Αυτό όμως είναι λάθος γιατί η ανάγκη για υποστήριξη είναι η ίδια, ασχέτως μεγέθους, καθώς όλα τα στήθη είναι φτιαγμένα με τον ίδιο τρόπο, από τους ίδιους ιστούς, δέρμα και δεσμούς. Οπότε ακόμα κι αν δεν τραντάζονται ή κινούνται με τον ίδιο τρόπο, η ζημιά μπορεί να είναι η ίδια.

Αυτό ισχύει και για είδη άσκησης με λίγα τραντάγματα όπως η γιόγκα. Όταν βρισκόμαστε στην θέση κάτω σκύλος για παράδειγμα, με το κεφάλι κάτω και το σώμα σε γωνία προς τα πάνω, πρέπει να σκεφτούμε λιγάκι σε τι θέση βρίσκεται το στήθος μας. Η έλξη της βαρύτητας υπάρχει και εκεί.

Υπάρχει μάλιστα μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Portsmouth που βρήκε ότι οι γυναίκες χάνουν τέσσερα εκατοστά σε κάθε βήμα τους επειδή νοιώθουν ότι δεν υπάρχει αρκετή στήριξη στις κινήσεις του στήθους τους όσο τρέχουν.

Πώς να διαλέξουμε το σωστό sports bra

Γνωρίζουμε το μέγεθος του στήθους μας

Για να το βρούμε χρησιμοποιούμε μια μεζούρα και μετράμε την περίμετρο του θώρακα ακριβώς κάτω από το στήθος, αλλά και την περίμετρο του σώματος ακριβώς πάνω στις θηλές. Όλες οι μάρκες αθλητικής ένδυσης έχουν πίνακες με μεγέθη βασισμένα σε αυτόν τον τρόπο μέτρησης για να βρούμε το σωστό για το δικό μας στήθος

Χοροπηδάμε γύρω γύρω

Ένα καλό τεστ για να καταλάβουμε αν ένα αθλητικό σουτιέν μας ταιριάζει, είναι να αρχίσουμε να κινούμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις και να χοροπηδήσουμε πάνω κάτω ώστε να διαπιστώσουμε το κράτημά του. Επίσης οι τιράντες του δεν θα πρέπει να είναι πολύ λεπτές γιατί μπορεί να χωθούν μέσα στο δέρμα μας μετά από λίγο και ιδανικά θα πρέπει να μπορούν να προσαρμόζονται στο μέγεθός μας.

Ελέγχουμε την εφαρμογή

Όλος ο μαστός θα πρέπει να χωράει μέσα στο cup που σημαίνει ότι τα πλάγια και το πάνω μέρος του στήθους πρέπει να είναι μέσα στο σουτιέν.

Μας αρέσει το στιλ του

Βεβαιωνόμαστε ότι μας αρέσει το ντιζάιν και η υφή του προϊόντος και μας κάνει να νοιώθουμε άνετα όταν το φοράμε. Τα αθλητικά μας εσώρουχα δεν χρειάζεται να είναι άσκημα όπως και κάθε άλλο είδος ρούχου για το γυμναστήριο. Αντίθετα θα πρέπει να μας υποστηρίζουν και να μας κάνουν να νοιώθουμε υπέροχα.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!