Παρακολουθώντας για πρώτη φορά το “Call Me Nyx”, το νέο της EP η πρώτη ερώτηση που σου γεννιέται στο μυαλό είναι αν όντως γνωρίζεις ποια είναι η Κατερίνα Ντούσκα.

Το πλάσμα που λικνίζεται μπροστά σου με τόση αυτοπεποίθηση και μυστήριο ταυτόχρονα, σε ένα ανοιχτό αλλά σκοτεινό φόντο τραγουδώντας ότι τα αστέρια την γνωρίζουν και ξέρουν την μορφή της μοιάζει σαν μία τελείως άλλη γυναίκα από αυτή που πρωτοσυστήθηκε το ελληνικό κοινό, πολύ πιο ώριμη, ολοκληρωμένη, έχοντας περάσει μέσα από πολλά τούνελ χωρίς φως και έχοντας βγει πιο δυνατή από το κάθε ένα, αλλά και τελείως αλλαγμένη. Μέσα από την καινούργια της δουλειά η Κατερίνα μας παρουσιάζεται ως Nyx, ένα alter ego που περιγράφει όλη αυτήν την επική της πορεία προς την Άλλη Πλευρά και τους σταθμούς που την οδήγησαν στο τέρμα. Το One of Us είχε την τύχη να την συναντήσει σε ένα διάλειμμα της για μία υπέροχη συζήτηση.

Faux Fur KK Athens by KONSTANTINA KONSTANTINIDI / Φούστα, ζώνη και κοσμήματα Evocative Thread Treasures

Mέσα από το “Muse”, μιλάς για Αναγέννηση (Rebirth). Αισθάνεσαι πως τα καινούργια σου μουσικά project σε οδήγησαν σε μία τέτοια ριζική ανανέωση του ποια είσαι ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος;

Ασφαλώς. Το “Call me Nyx” EP ήταν πολύ κομβικό για εμένα. Μια στάση από την οποία έπρεπε να περάσω, ένα κεφάλαιο που θα έχει πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, ό,τι και να κάνω στο μέλλον. Βούτηξα και σε βαθειά σκοτάδια και μόνο μέσα από τέτοιες στιγμές μπορεί να έρθει κάθε αναγέννηση. Ένιωθα για χρόνια την ανάγκη να αναδείξω κι άλλες πτυχές του εαυτού μου, ήθελα να δημιουργήσω μια δουλειά που να αγκαλιάζει την γυναίκα άφοβα ως πολυδιάστατο ον. Αυτή είναι η Νύξ και κάθε τραγούδι είναι ένας νέος κόσμος.

Είναι σκοτεινή, μυστηριώδης, δυναμική, ευάλωτη, στοργική, σέξι, ανέμελη, υπαρξιακή, ρομαντική. Η διαδικασία αυτή με έκανε να νιώσω ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σαν γυναίκα, ερμηνεύτρια και τραγουδοποιό και είναι κάτι που επιθυμώ να καλλιεργώ συνέχεια στη ζωή μου.

Κοστούμι VALTADOROS / Παπούτσια Favela/ Κοσμήματα Evocative Thread Treasures

Μέσα από το Call Me Nyx, ως ακροατές ανακαλύπτουμε την αγάπη σου για την νύχτα. Είσαι της άποψης ότι τότε συμβαίνουν τα μαγικά πράγματα στην ζωή και σαν καλλιτέχνης δημιουργείς καλύτερα όταν πέφτει το σκοτάδι;

Είναι κάτι πολύ προσωπικό για τον καθένα, για εμένα πάντως ισχύει απόλυτα. Είναι ώρες που τα εξωτερικά ερεθίσματα μειώνονται και μπορείς να ακούσεις καλύτερα την εσωτερική σου φωνή. Από πολύ μικρή ηλικία έβλεπα τη νύχτα σαν καταφύγιο, έγραφα και έπαιζα μουσική τη νύχτα. Στο σχολείο κοιμόμουν εξωφρενικά αργά και παρ´όλα αυτά ήμουν πολύ λειτουργική και πολύ καλή μαθήτρια. Σε μια δύσκολη περίοδο πριν λίγα χρόνια, που ούτε κοιμόμουν ούτε δημιουργούσα, προσπάθησα να αφεθώ στη νύχτα με την ευχή να ξανά εμπνευστώ, να ξεμπλοκάρω και να ξαναγράψω. Κάπως έτσι γεννήθηκε αυτή η νέα δουλειά με τη νύχτα ως βασική αναφορά και τη Νύξ ως προσωποποίηση της νύχτας και μούσα.

Φόρεμα VALTADOROS / Γάντια NIKA

Faux Fur KK Athens by KONSTANTINA KONSTANTINIDI

Πώς θεωρείς ότι έχεις εξελιχθεί σαν άνθρωπος αλλά και σαν μουσικός τα τελευταία χρόνια, μέσα από την πανδημία και όλα όσα ακολούθησαν;

Πέρασα διάφορα στάδια όπως όλοι οι άνθρωποι. Ήταν δύο ολόκληρα χρόνια! Προσπάθησα να αξιοποιήσω όσο μπορούσα αυτήν την παύση από τις μετακινήσεις και τα πολλά ταξίδια της δουλειάς, να κάνω την ενδοσκόπηση μου, να εκτιμήσω βασικά πράγματα που εύκολα θεωρείς δεδομένα.

 

Έκανα ό,τι πραγματικά περνούσε από το χέρι μου να μην μείνω στάσιμη και να μην με πάρει από κάτω αλλά όπως και να το κάνουμε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι βαρύ. Οι δυσκολίες όμως είναι πάντα πιο διδακτικές από τις ευκολίες. Έχω τεράστια δίψα για όσα στερήθηκα τα τελευταία χρόνια και ήδη από τον τελευταίο μήνα που λείπω Αμερική και ταξιδεύει η μουσική μου, νιώθω να ανοίγουν ξανά οι ορίζοντές μου.

Φόρεμα VALTADOROS / Παπούτσια Favela/ Κοσμήματα Evocative Thread Treasures / Γυαλιά Ralph Lauren, KOKKORIS OPTICS

Ένα από τα προηγούμενά σου singles, το Athenian Skies, ήταν μία ωδή στις αθηναϊκές νύχτες. Ποια είναι μερικά από τα μαγαζιά της πόλης στα οποία έχεις περάσει μερικά από τα πιο αξέχαστα/επικά βράδια σου;

Αυτό που λατρεύω στην Αθήνα είναι ότι μπορείς να κυκλοφορείς στους δρόμους της οποιαδήποτε εποχή και ώρα και να βρίσκεις πάντα κάτι ανοιχτό. Να περιηγείσαι την πόλη με ένα ποτό στο χέρι (καθόλου δεδομένο στον υπόλοιπο κόσμο!) με πρόσβαση σε πλατείες και παραλίες χωρίς να κρυώνεις σχεδόν ποτέ (επίσης καθόλου δεδομένο). Επειδή έχω μεγαλώσει στον Καναδά, αυτά τα τόσο απλά πράγματα που προσφέρει η Αθήνα τα ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή και ανεξαρτήτως στεκιών αυτή ήταν η αίσθηση που ήθελα να περάσω μέσα από το τραγούδι και το βίντεο (όπου αράζουμε και χορεύουμε στις 5 το πρωί με τα κορίτσια στην πλατεία Κοντζιά). Τα τελευταία χρόνια μένω στο Παγκράτι και λατρεύω να συχνάζω στα μπαράκια, καφέ και εστιατόρια της Πλατείας Προσκόπων. Είναι αγαπημένο σποτ.

Πιστεύεις πως ο τρόπος που ντύνεσαι/η μόδα είναι και αυτή μέρος της έκφρασης των όσων έχεις να εκφράσεις μέσω των κομματιών σου ή είναι ένα καθαρά αισθητικό κομμάτι με το οποίο απλά σου αρέσει να ‘παίζεις’; Πόσο σημαντική είναι για εσένα η εξωτερική σου εικόνα;

Το ντύσιμο είναι για εμένα μια πολύ ισχυρή γλώσσα επικοινωνίας και η προέκταση της καλλιτεχνικής μου έκφρασης. Η μητέρα μου ήταν μοδίστρα. Σχεδίαζε και μου έραβε ρούχα και μου μετάφερε την αγάπη για τη μόδα. Ήταν το ωραιότερο παιχνίδι. Όταν το ρούχο μου συμπληρώνει όσα θέλω να πω μέσα από τη μουσική μου, νιώθω πως με εκτοξεύει. Ανά πάσα στιγμή και αναλόγως την επιθυμία μου, μπορώ να εκτεθώ ή να κρυφτώ μέσα από το ρούχο. Μπαίνω σε ρόλους. Είναι ασπίδα.

Κοστούμι VALTADOROS / Κοσμήματα Evocative Thread Treasures

Φόρεμα VALTADOROS / Παπούτσια Favela/ Κοσμήματα Evocative Thread Treasures / Γυαλιά Ralph Lauren, KOKKORIS OPTICS

Αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι στο εξωτερικό, ταξιδεύοντας συχνά από μέρος σε μέρος. Τι είναι αυτό που δεν σου λείπει καθόλου από τον ελληνικό τρόπο ζωής και τι είναι κάτι που εύχεσαι να είχες μαζί σου;

Δεν μου λείπει η αίσθηση της μικρής κοινωνίας. Έχει τα καλά του μερικές φορές αλλά κάπου ένιωσα έναν κορεσμό και την ανάγκη για νέα ερεθίσματα, ειδικά μετά από δύο χρόνια με ελάχιστες αποδράσεις. Λείπω ενάμιση μήνα τώρα και μπορώ να πω πως μου λείπουν ήδη ο καιρός, η θάλασσα και οι φίλες μου.

Ποιοι είναι οι top 5 αγαπημένοι σου δίσκοι του τελευταίου χρόνου για εσένα;

1. Motomami – Rosalia
2. Dawn Fm – The Weeknd
3. Solar Power – Lorde
4. Temporary Highs in the Violet Skies – Snoh Aalegra
5. An evening with Silk Sonic- Silk Sonic

Ποιες άλλες γυναίκες καλλιτέχνες θαυμάζεις;

Lorde, Billie Eilish, Florence Welch. Η αυθεντικότητα τους και η ιδιοφυΐα τους είναι τεράστια πηγή έμπνευσης στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Δημιουργούν μουσική άφοβα χωρίς να τους εγκλωβίζουν οι τάσεις (οι ίδιες δημιουργούν τις τάσεις) και με μια στάση αντί σταρ.

Faux Fur KK Athens by KONSTANTINA KONSTANTINIDI / Φούστα, ζώνη και κοσμήματα Evocative Thread Treasures / Παπούτσια Favela

Παρόλη την σκληρή πραγματικότητα, έχεις μηχανισμούς για να παραμένεις αισιόδοξη;

Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή χωρίς αισιοδοξία. Δεν ξέρω πως μπορεί να ζει κανείς χωρίς αισιοδοξία. Η αισιοδοξία είναι αυτό που με κάνει να σηκώνομαι από το κρεβάτι. Χωρίς αυτήν δε θα μπορούσα να επιβιώσω. Ο μηχανισμός είναι ότι σε κάθε δυσκολία επιλέγω να πιστέψω στη ζωή και στην ομορφιά της

 


Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου
Styling: Μυρτώ Μάργαρη
Μακιγιάζ-Μαλλιά: Στέλλα Μαυροδη
Φωτισμός: Αποστόλης Τσατσάκος
Ευχαριστούμε πολύ τα brands Valtadoros, Aesthet, 240791ek, Nika Officiel, Evocative Thread Treasures, Favela και Kokkoris Optics.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!