Ο μήνας του μέλιτος είναι εκείνο το πρώτο μαγικό διάστημα στην αρχή μιας ερωτικής σχέσης όπου ο σύντροφός μας φαίνεται τέλειος και τίποτα δεν μοιάζει να είναι πιο σημαντικό ή συναρπαστικό από το να είμαστε παρέα. Η φάση αυτή, όπως γνωρίζουμε όλοι όσοι έχουμε υπάρξει σε μια πιο μακροχρόνια σχέση, δεν κρατάει για πάντα. Η ακόρεστη επιθυμία για επαφή ή σεξ υποχωρεί και τότε είναι που αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πιο καθαρά ή να βάζουμε τα θεμέλια για μια σχέση που θα κρατήσει περισσότερο.
Πως προσδιορίζεται η φάση που ονομάζουμε “μήνα του μέλιτος”;
Όπως λέει η Lindsey Mestelaar, δημιουργός του dating podcast, We Met at Acme, είναι εκείνη η περίοδος που το πρόσωπο με το οποίο σχετιζόμαστε μας φαίνεται τέλειο, ότι όλα όσα κάνει είναι φανταστικά, η σχέση μας είναι καταπληκτική και κανένας ή τίποτα δεν μπορεί να την χαλάσει.
“Είναι σαν να βρισκόμαστε οι δυο μας μέσα σε ένα μαγικό σύννεφο στο οποίο ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να παρέμβει με κανέναν τρόπο, γιατί οι δυο μας νοιώθουμε μεγάλη και δυνατή επαφή.” Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου αρχίζουμε να φανταζόμαστε πως θα είναι το κοινό μας μέλλον και οι πεταλούδες στο στομάχι μας κάνουν διαρκώς πάρτι.
Πόσο μπορεί να κρατήσει;
Είναι φυσικά διαφορετικοί οι χρόνοι για κάθε ζευγάρι κι έτσι δεν μπορεί να οριστεί ένα τέτοιο χρονικό διάστημα για όλους. Μπορεί να κρατήσει δύο μήνες ή δύο χρόνια. Εξαρτάται και από τον χρόνο που περνάμε μαζί. Αν το αγαπημένο μας πρόσωπο λείπει τακτικά, ή λείπουμε εμείς οι ίδιοι, η κάθε επανένωση τροφοδοτεί το συναίσθημα πολύ εντονότερα από κάποια ζευγάρια που ξοδεύουν κάθε λεπτό της μέρας μαζί. Δεν σημαίνει ότι στην δεύτερη περίπτωση υπάρχουν λιγότερα συναισθήματα, απλά ότι περνάμε αυτήν την φάση με πιο ταχύ βηματισμό και η αίσθηση του καινούριου ξεθωριάζει γρηγορότερα.
Σε κάποια ζευγάρια, η φάση του μέλιτος τελειώνει με τον πρώτο δυνατό καυγά ή διαφωνία που μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι ίσως να υπάρχουν και ζητήματα ή ελαττώματα του συντρόφου μας που δεν τα είχαμε προσέξει. Αν δείτε ότι κάνετε λιγότερη προσπάθεια να ετοιμαστείτε για το επόμενο ραντεβού σας ή δεν σας πειράζει που αναβλήθηκε για αύριο, τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο της σχέσης σας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Σε πολλές σχέσεις σηματοδοτεί την αρχή της προσπάθειας για βαθύτερη και πιο ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων.
Μπορούμε να επιμηκύνουμε τον “μήνα του μέλιτος”;
“Ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την διάρκεια της φάσης του μέλιτος”, λέει η Dr. Kristie Overstreet, ψυχοθεραπεύτρια και εισηγήτρια του podcast Fix Yourself First, “είναι να προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στο πως να φέρουμε τον πιο υγιή εαυτό μας μέσα στην σχέση και να βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή επικοινωνία μεταξύ μας. ” Με άλλα λόγια, όσο πιο καλά νοιώθουμε με τον εαυτό μας μέσα στην σχέση, τόσο πιο καλή θα είναι η σχέση και για τον σύντροφό μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε σε προτεραιότητα τις φιλίες μας, τα χόμπι μας και την φροντίδα του εαυτού μας, αλλά και να επικοινωνήσουμε με τον/την σύντροφό μας έτσι ώστε να του/της δώσουμε να καταλάβει τις ανάγκες μας ή να επεξεργαστούμε έγκαιρα τις διαφωνίες μας ώστε να μην καταλήξουν σε μεγάλους καυγάδες.
Παρόλα αυτά, το τέλος της φάσης του μέλιτος δεν είναι κάτι τρομερό και δεν σημαίνει ότι η σχέση μας δεν είναι πλέον σε καλό δρόμο. Αντίθετα, μπορεί να είναι κάτι για το οποίο να είμαστε χαρούμενοι καθώς καταφέραμε να περάσουμε την περίοδο που ότι κάναμε καθοριζόταν από τις πεταλούδες στο στομάχι μας και την ερωτική έλξη, ενώ τα υπόλοιπα έσβηναν κάπου στο βάθος. Η κάθε καλή σχέση όμως, βασίζεται περισσότερο σε αυτά τα υπόλοιπα, παρά στο σεξ και την σωματική έλξη.
Τι κάνουμε όταν έχει τελειώσει ο “μήνας του μέλιτος”;
Όταν τελειώνει αυτή η φάση, η πραγματική όψη της σχέσης μας αρχίζει να εμφανίζεται. Καθώς την αρχή βάζουμε όλοι τα δυνατά μας να δείχνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, όταν φύγουν οι πεταλούδες, αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και πως νοιώθουμε τώρα που δεν προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε ο ένας τον άλλον. Περνάμε το ίδιο ευχάριστα οι δυο μας στον καναπέ μας, παρακολουθώντας μια ταινία, όσο κι όταν βγαίνουμε ραντεβού στην πόλη;
Αποδεχόμαστε τα ψεγάδια του συντρόφου μας
Σε αυτήν λοιπόν την φάση ακριβώς, ανακαλύπτουμε τα όποια ψεγάδια έχει ο σύντροφός μας και το αντίστροφο. Παράλληλα όμως αποδεχόμαστε την ιδέα ότι δεν είναι όλα τέλεια, καθώς δεν μπορεί να είναι όλα τέλεια, σε καμία σχέση. Αυτό όμως ακριβώς είναι το σημείο όπου μια σχέση βαθαίνει, καθώς σημαίνει ότι αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλον για αυτό που πραγματικά είναι, με τα ελαττώματα και τα προτερήματά του, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό ώστε να χτίσουμε κάτι γερό που δεν βασίζεται κυρίως στην σωματική έλξη.
Είμαστε ΟΚ με τις αλλαγές στην σεξουαλική μας ζωή
Το πιο συχνό δείγμα του τέλους της φάσης του μέλιτος είναι το λιγότερο σεξ. Αργά ή γρήγορα, έρχεται κάποια στιγμή που όλα τα ζευγάρια φτάνουν εκεί. Φυσικά το πολύ σεξ είναι κάτι που μπορεί να ξαναπροκύψει, αν για παράδειγμα συγκατοικήσουμε ή πάμε στον πραγματικό μήνα του μέλιτος, δεν είναι δυνατό όμως να κρατήσει για πάντα. Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να κρατάμε την ερωτική μας ζωή όσο πιο ενεργή ή περιπετειώδη μπορούμε, δεν είναι όμως δυνατό να κρατήσουμε την συχνότητα της πρώτης φάσης για πάντα.
Καλωσορίζουμε την νέα φάση της σχέσης μας
Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι ο “μήνας του μέλιτος” είναι μια υπέροχη φάση και θα πρέπει να την ευχαριστηθούμε όσο κρατάει. Το τέλος της όμως δεν σημαίνει και το τέλος της σχέσης μας, εκτός κι αν τότε συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόσωπο με το οποίο είμαστε μαζί δεν είναι αυτό που θέλουμε κι ότι ήμασταν μαζί του μόνο και μόνο γιατί μας είχαν κυριεύσει οι πεταλούδες. Σε μια υγιή σχέση, με αμοιβαίο σεβασμό και φροντίδα, το τέλος αυτής της φάσης σημαίνει μόνο την έναρξη της επόμενης φάσης. Όταν πραγματικά γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο, περάσουμε τα απαραίτητα σκαμπανεβάσματα και χτίσουμε κοινές αναμνήσεις, τότε η σχέση μας θα είναι δυνατότερη και πιο ουσιαστική, καλύτερη από όλες τις πεταλούδες στο στομάχι.