Σε αυτήν την ζωή λίγα πράγματα μας συγκινούν περισσότερο από το girl power και το καλό φαγητό, επομένως όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται σημαίνει ευτυχία. Έτσι λοιπόν αναζητήσαμε κορίτσια της πόλης με τρομερές μαγειρικές ικανότητες, οι οποίες αλλάζουν με τον τρόπο τους το γαστρονομικό παιχνίδι και έχουν να προσφέρουν κάτι καινούργιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον στην αθηναϊκή food σκηνή. Νέες γυναίκες με ένα συγκεκριμένο όραμα και μεγάλες δόσεις τόλμης, οι οποίες αποφάσισαν να μείνουν αληθινές στους εαυτούς τους και να λανσάρουν κάτι διαφορετικό, φρέσκο και φυσικά πεντανόστιμο. Σήμερα μπορούν να σου προσφέρουν έμπνευση και ενθάρρυνση να ακολουθήσεις και εσύ τα όνειρά σου, όποια και αν είναι αυτά. Ή τουλάχιστον να σου ανοίξουν την όρεξη.
Αγάπη Σαλαμόζη

©Τζοβάννα Στεφάνου
Την Αγάπη θα την βρεις σε μία ανθισμένη, κουκακιώτικη γωνία να περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας με ένα χαμόγελο στα χείλη και τα χέρια μονίμως απασχολημένα με κάτι. Είναι η ιδιοκτήτρια και head chef του υπέροχου Bite Box, στο οποίο θα φας εξαιρετικά ό,τι και αν παραγγείλεις από το μενού, από πρωινό και brunch μέχρι μοσχάρι κοκκινιστό. Θα ήταν όμως ένα μικρό έγκλημα να το επισκεφτείς χωρίς να δοκιμάσεις τα poffies. Και αυτό όχι μόνο γιατί είναι από τις πιο νόστιμες λιχουδιές που θα συναντήσεις στο διάβα σου, αλλά γιατί αποτελούν μία τελείως δική της συνταγή που δεν θα βρεις σε κανένα άλλο μαγαζί. Σε όψη ίσως θυμίζουν παχουλά μίνι ντόνατ ή λουκουμάδες χωρίς τα πολλά σιρόπια. Σε γεύση κάνουν το δικό τους σόλο. Γενναιόδωρες, ζυμαρένιες μπουκίτσες που ψήνονται μπροστά στα μάτια σου, σου σπάνε την μύτη και καταλήγουν στο στομάχι πολύ πιο γρήγορα από όσο είχες υπολογίσει. Γεμίζονται με όλων των ειδών τις αλμυρές και γλυκές αμαρτίες (εξίσου χειροποίητες) και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παραγγείλεις και δεύτερη παρτίδα.

©Τζοβάννα Στεφάνου
Η Αγάπη πέρασε πολλούς μήνες προσπαθώντας να τελειοποιήσει την συνταγή, κάνοντας καθημερινά πειράματα στην κουζίνα μαζί με την μητέρα της Ελπίδα (τι ονόματα και αυτή η οικογένεια!). Προσθαφαιρούσαν καρυκεύματα, πειραματίζονταν με το σχήμα, γέμιζαν τα poffies με αλοιφές και κρέμες εώς ότου να είναι ευχαριστημένες.
Το πιο όμορφο χαρακτηριστικό της Αγάπης είναι πως δεν επαναπαύεται ποτέ. Συνεχώς δοκιμάζει νέες γεύσεις και συνδυασμούς, ανανεώνει το μενού της, βρίσκει πρωτότυπες ιδέες και θέλει το τελικό της πιάτο να αχνίζει γεύση, ζήλο και φιλοξενία. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως είναι όλη μέρα στο πόδι, πλάθοντας, ανακατεύοντας, γεμίζοντας και πάλι απ’την αρχή.
Καλιόπη Αναγνώστη

©Τζοβάννα Στεφάνου
Would you like a cup of tea? Aυτή η ερώτηση έρχεται σχεδόν αυτόματα στο μυαλό όσων γνωρίζουν την pastry chef Καλιόπη Αναγνώστη και συνοδεύεται από εικόνες vintage φλιτζανιών, γλυκισμάτων, επικών cakes, μικρών σάντουιτς, μουσικής του ’40 και του ’50 και άλλα τέτοια ωραία. Η ίδια είναι ζαχαροπλάστης με την βούλα, απόφοιτη του Le Cordon Bleu και με ένα πλούσιο βιογραφικό γεμάτο “βαριές” συνεργασίες, όπως το πεντάστερο Savoy και το Harrods (εκείνο το μαγαζάκι με τα τουριστικά). Γυρίζοντας στην Ελλάδα αποφάσισε να ξεκινήσει την δική της επιχείρηση, δημιουργώντας το πρώτο επίσημο tea room της χώρας και συστήνοντας μας το γλυκό alter ego της με όνομα Madame Gâteaux.
Μπορεί να σε υποδεχτεί στον δικό της χώρο, μία φανταστική χρονοκάψουλα των Βορείων Προαστίων με παλιές αφίσες στους τοίχους, αντίκες σε κάθε γωνία, τσελεμεντέδες άλλων εποχών και τα πιο εντυπωσιακά σερβίτσια που έχεις δει από κοντά. Θα έχει ντυθεί ανάλογα, θα έχει ετοιμάσει υπέροχες τάρτες, κέικ, scones, σάντουιτς και δροσιστικά ποτά και θα είναι έτοιμη να σου σερβίρει τσάι, ενώ διηγείται την ιστορία του. Η Καλιόπη προσφέρει μία πραγματικά μοναδική εμπειρία, ταξιδεύοντας σε εκτός τόπου και χρόνου με σύνεργα της τις τσαγιέρες, τα πλεκτά τραπεζομάντιλα, τις σπιτικές μαρμελάδες και το χειροποίητο lemon curd. Είναι από τις πιο δημιουργικές και διαβασμένες γυναίκες που μπορείς να γνωρίσεις και σκαρφίζεται διαρκώς αριστουργήματα για την δουλειά και το προσωπικό της blog. Πρώτο τρανό παράδειγμα η τούρτα της Μarie Antoinette (από την γνωστή ταινία) και δεύτερο το πολύχρωμο choux του Grand Budapest Hotel (μαζί με το ροζ κουτάκι). Αξίζει να ακολουθήσεις την πορεία της. Κάπου ωραία θα βρεθείς.
Amandine

©Tζοβάννα Στεφάνου
Αν δεν ξέρεις, ίσως προσπεράσεις το Amandine’s Bagels χωρίς να καταλάβεις ότι είναι εκεί. Αν ξέρεις, θα έρθεις επί τούτω. Η Amandine και το θαυματουργό μαγαζάκι της στολίζουν την οδό Νίκης εδώ και οχτώ χρόνια, όταν η ίδια αποφάσισε να πει adieu στο Παρίσι και την μέχρι τότε ζωή της και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα, συστήνοντας τα bagels στους θαμώνες του κέντρου. Βρέθηκε στα μέρη μας κάνοντας πρακτική μετά τις σπουδές της και ξαφνικά μετατράπηκε σε πρωταγωνίστρια μίας ρομαντικής κομεντί με πρωταγωνίστρια την ίδια και αντικείμενο του πόθου της ολόκληρη την πόλη, την οποία δεν ήθελε να αποχωριστεί με τίποτα. Πρωτοπόρος αλλά ταπεινή, με τα πανέμορφα σγουρά μαλλιά της σε μία μόνιμη αλογοουρά για να μην την ενοχλούν όσο μαγειρεύει, η Amandine έχει διεκδικήσει μία μόνιμη θέση στον γευστικό χάρτη της πόλης και την έχει κατακτήσει.

©Tζοβάννα Στεφάνου
Θα σου προσφέρει φρέσκα και τρομερά νόστιμα προϊόντα που ανανεώνονται συνεχώς, από κάθε λογής bagel σε κολασμένους συνδυασμούς μέχρι και απίστευτα γεμιστά μπισκότα με δική της σοκολάτα και spreads, επιδόρπια από την Γαλλία αλλά και φοβερές αλμυρές επιλογές. Είναι δηλαδή υπεύθυνη για όλους εκείνους τους χειροποίητους υδατάνθρακες που κάνουν την οποιαδήποτε βόλτα στα δρομάκια του Συντάγματος να αξίζει τον κόπο. Μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το bagel Bordoux (με mango chutney, κατσικίσιο τυρί, ζαμπόν Πάρμας και iceberg), κάποιο από τα καταπληκτικά μπισκότα της βιτρίνας και σίγουρα ρώτησε να μάθεις ποιο είναι το bagel του μήνα. Επέστρεψε την επόμενη ημέρα για τα υπόλοιπα του μενού που δεν πρόλαβες.
Αρετή Κυριώτου
Το υγιεινό φαγητό, τα super foods, τα vegan γεύματα και οι αγνές πρώτες ύλες είναι μία παγκόσμια τάση και αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Η Αρετή Κυριώτου αποφάσισε να μας το υπενθυμίσει ανοίγοντας το Wild Souls, ένα από τα πιο instagrammable μέρη της Αθήνας που θα σε κάνει να δεις το healthy με τελείως άλλο μάτι. Εκείνη ξεκίνησε το γευστικό της ταξίδι στην Θεσσαλονίκη, ανοίγοντας ένα μικρό εργαστήριο στο οποίο παρήγαγε νόστιμα spreads ξηρών καρπών και σταδιακά εξελίχθηκε σε entrepreneur με δικό της brand, ένα άκρως πετυχημένο καφέ-ντελικατέσεν και μία “άγρια” λάμψη στο βλέμμα που δεν θαμπώνει με τίποτα.
Στο Wild Souls δεν θα βρεις μόνο τα πεντανόστιμα βούτυρα (τα οποία συχνά φτιάχνονται μπροστά στα μάτια σου), αλλά και απίστευτα βουτυρένιους χαλβάδες, μία ζηλευτή βιτρίνα με γλυκά, ενημερωμένο μενού με καφέ και smoothies και κυρίως μία όμορφη, χαλαρή διάθεση που δεσπόζει στον χώρο. Παρόλο που η Αρετή βρίσκεται συνεχώς ανάμεσα σε δουλειές, πόλεις, ραντεβού και δοκιμές νέων γεύσεων, βρίσκει χρόνο για να εμπλουτίσει το Wild Souls με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, συνεργασίες με άλλους δημιουργούς και προσθήκες στην διακόσμηση. Καλεί τους followers της σε διατροφικά challenges και οργανώνει γυρίσματα διαφημιστικών spot που θυμίζουν την καινούργια καμπάνια του Gucci. Αληθεια, δείτε το. Μόνο ο Harry Styles λείπει. Μέσω της δουλειάς της πρεσβεύει τον δικό της τρόπο ζωής και την φιλοσοφία της ευγένειας ως προς τον κόσμο που μας φιλοξενεί και για αυτό και μόνο αξίζει να την θαυμάζεις.
Άλεξ Βασιλάτου

©Tζοβάννα Στεφάνου
Αν όλη μας η ζωή έμοιαζε με το πρώτο τύλιγμα μιας μπουκιάς μακαρονάδας πάνω σε ένα πιρούνι που φέρνει στροφές, θα ήμασταν ευτυχισμένοι για πάντα. Τέτοιες δόσεις ευτυχίας προσφέρει και η Άλεξ, η οποία πριν δύο χρόνια περίπου αποφάσισε να ανοίξει στο Κολωνάκι ένα μαγαζί που προσφέρει χειροποίητα ζυμαρικά σε βαθιά, ικανοποιητικά μπολ. To Αλ3ξ: Τhe Fresh Pasta Bar έχει γίνει ένας μόνιμος σταθμός για τους καλοφαγάδες της Αθήνας, με την Άλεξ στην θέση του head chef και συντονιστή του νόστιμου εγχειρήματος. Η ίδια μαγεύτηκε από την μαγειρική παρακολουθώντας τις συνταγές της γιαγιάς της και στην συνέχεια βρέθηκε να διαπρέπει στις πιο καταξιωμένες κουζίνες του κόσμου. Έχοντας αφήσει το στίγμα της σε Λονδίνο και Παρίσι, δηλώνει πως εκτίμησε βαθύτατα την επαφή της με την γαστρονομία στα πιο υψηλά της επίπεδα, αλλά τελικά υπερίσχυσε η ανάγκη να μείνει στην Αθήνα. Και ευτυχώς για εμάς.
Με όπλα την όρεξη να κάνει κάτι καινούργιο, την εξαιρετική της εφευρετικότητα και την επιμονή για αγνές πρώτες ύλες και τα πάντα να περνάν από τα χέρια της, η Άλεξ διευθύνει μία κουζίνα που βγάζει ζυμαρικά αριστουργήματα. Στην ερώτηση αν έχει αντιμετωπίσει άσχημες συμπεριφορές στον χώρο της εστίασης λόγω του φύλου και του νεαρού της ηλικίας της απαντάει: “Η δυσκολία στο να βρεις τον δρόμο σου στην ελληνική εστίαση δεν θεωρώ ότι είναι θέμα ηλικίας ή φύλου. Δηλαδή αυτό μου διδάσκει η δική μου προσέγγιση στα πράγματα. Δεν το αντιμετωπίζω ως νεαρή ή έμπειρη, γυναίκα ή άνδρας, αλλά ότι πήρα τα ηνία στα χέρια μου από την πρώτη στιγμή και δουλεύω ακατάπαυστα για αυτό. Οπότε νομίζω ότι απλά ως άνθρωπος που είχα μια πρωτότυπη ιδέα ξεκίνησα δυναμικά με πολλή αφοσίωση σε αυτό και κάπως έτσι βρίσκω τον δρόμο μου.”