Το Purple Hearts, μια ταινία με θέμα ένα αμερικανικό στρατιωτικό ρομάντζο, έχει καταφέρει να είναι πρώτη στον top 10 κατάλογο του Netflix τις τελευταίες εβδομάδες, ξεπερνώντας σε τηλεθέαση την πανάκριβη ταινία δράσης The Gray Man, με πρωταγωνιστές τον Ryan Gosling και Chris Evans.  Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, το Purple Hearts συγκέντρωσε 102,6 εκατομμύρια ώρες τηλεθέασης παγκόσμια την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ το The Gray Man έφτασε τα 96,5 εκατομμύρια την ίδια χρονική περίοδο. Αυτό από μόνο του είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα εξαιτίας και μόνο αυτών των δύο καυτών ονομάτων.

Τι έχει λοιπόν αυτή η ταινία που έκανε το κοινό να την αγαπήσει τόσο πολύ;

(Aκολουθούν spoilers)

Η υπόθεση στηρίζεται στο ρομάντζο μεταξύ ενός συντηρητικού Αμερικανού στρατιώτη, του Luke (Nicholas Galitzine) και μιας ταλαντούχου Λατίνας τραγουδίστριας και τραγουδοποιού, της Cassie (Sofia Carson). Οι δυο τους αποφασίζουν να κάνουν έναν εικονικό γάμο ώστε να εκμεταλλευτούν τα προνόμια που δίνει το αμερικανικό κράτος στους στρατευμένους: εκείνη να αποκτήσει κοινωνική ασφάλιση και να πάρει την πολυπόθητη ινσουλίνη που θα την κρατήσει ζωντανή και εκείνος να συγκεντρώσει κάποια χρήματα για να εξοφλήσει ένα παλιό χρέος.

Όταν χτυπάει η αναμενόμενη τραγωδία, ο γάμος αυτός μετατρέπεται σε μια παθιασμένη ιστορία αγάπης. Ο τρόπος όμως με τον οποίο η ταινία χειρίζεται ζητήματα σχετικά με τον στρατό, τον ρατσισμό ή τον σεξισμό φαίνεται ότι είναι προβληματικός, αν και γίνονται σαφείς προσπάθειες από το σενάριο για το αντίθετο. Πολλοί θεατές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους μέσω των social media, κατηγορώντας την ταινία ότι κάνει στρατιωτική προπαγάνδα σε ένα ευθύ και ξεκάθαρο επίπεδο, ενώ κρύβει ρατσιστικά μηνύματα και αρκετό σεξισμό.

Το ίδιο το είδος του πολεμικού ρομάντζου, όπου “το καλό το παλληκάρι φεύγει για να πολεμήσει για την μητέρα πατρίδα ενώ η κοπελιά μένει πίσω για να αγωνιά και να τον περιμένει”, δέχεται κριτική γενικότερα διότι θεωρείται ότι εξωραΐζει την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι αληθινοί άνθρωποι που ζουν τέτοιες καταστάσεις σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση σήμερα.

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, το Purple Hearts κάνει ευθεία και ξεκάθαρη στρατιωτική προπαγάνδα, όπως το κατηγορούν οι χρήστες του Twitter και του TikTok και δικαίως έχει συγκεντρώσει όλη αυτή την αρνητική κριτική. Για παράδειγμα, ένας από τους χαρακτήρες της ταινίας κάνει μια μάτσο πρόποση στην οποία λέει “Πάμε να σκοτώσουμε μερικούς καταραμένους Άραβες μωρό μου!”. Και ενώ η φιλελεύθερη Cassie τον κατακεραυνώνει με τα λόγια της, αναγκάζεται να υποχωρήσει μετά την κριτική που δέχεται από την υπόλοιπη παρέα, ενώ ο ίδιος ο Luke της λέει να καθίσει κάτω όταν οι φίλοι του του υποδεικνύουν τα “συμμαζέψει την κοπέλα του”.

Σε κάποιο άλλο σημείο της ταινίας ακούγεται η σεξιστική άποψη ενός ακόμα στρατιώτη, φίλου του Luke που της λέει ότι “Είμαστε καλοί για να προστατεύουμε τον κώλο σου αλλά όχι για να τον πιάνουμε;”.

Φυσικά ο χαρακτήρας που σκοτώνεται είναι ο μαύρος φίλος της Cassie και του Luke, ενώ δεν βλέπουμε πουθενά κάποιο αντιπολεμικό μήνυμα σε ολόκληρη την ταινία. Η ίδια η πρωταγωνίστρια γράφει ένα δακρύβρεχτο τραγούδι με το οποίο γίνεται γνωστή “για τα αγόρια που πολεμούν” και τελικά υιοθετεί τον ρόλο της αγαπημένης του φαντάρου με όλα του τα στερεότυπα.

Οι χρήστες του TikTok έχουν συγκεντρώσει όλες τις προβληματικές σκηνές της ταινίας.

@ani_chb

I was waiting for the moment when the political part would take a different direction, but it just didn’t happen… the US military propaganda of this movie will be without me 🫶🏼 #fypシ #purplehearts #purpleheartsnetflix #netflix #viral #trending

♬ Come Back Home – From “Purple Hearts” – Sofia Carson

Πολλοί θεατές της ταινίας αναρωτιούνται με τι κόστος παρουσιάζεται αυτό το βασανισμένο love story.

Άλλοι το περιγράφουν ως ταινία τρόμου,

ενώ άλλοι λένε πως ουσιαστικά περιγράφει το κακό αμερικανικό σύστημα υγείας και το τι αναγκάζονται να κάνουν μερικοί άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες που τους βασανίζουν.

Μερικές φορές το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να γελάσεις, όπως ο παρακάτω χρήστης που αναφέρεται στις διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις των πρωταγωνιστών.

Και φυσικά, ο ρατσισμός της ταινίας, όσο κι αν έγιναν προσπάθειες για συμπεριληπτικότητα, άφησε τελικά μια πικρή γεύση σε πολλούς θεατές.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!