Με τα χρόνια, το self care ως όρος έχει πάρει μία συγκεκριμένη μορφή στο μυαλό μας. Αυτή, που περιλαμβάνει μάσκες ομορφιάς, yoga και αφρόλουτρα. Αυτά, φυσικά, και έχουν τα θετικά τους και πρέπει να υπάρχουν στη ζωή μας. Μάς καλύπτουν, όμως, αν το σκεφτείς, μόνο μερικώς. Θρέφουν το σώμα μας σε ένα εξωτερικό επίπεδο. Ξεχνούν ότι δεν αποτελεί κάτι 100% επιφανειακό και υλικό. Το σώμα μας, όπως και ο εγκέφαλός μας, όμως, κουβαλάει πάνω του συναισθήματα, ένταση και ψυχικά τραύματα. 

Το αισθησιακό self care έρχεται να καλύψει ακριβώς αυτό το κενό. Χωρίς να απαιτεί από εμάς να αγοράσουμε καν συγκεκριμένα προϊόντα. Επιτρέποντας στο σώμα να εκτονώσει εντάσεις, τραύματα και πιέσεις, τόσο συναισθηματικά, όσο και σεξουαλικά, τοποθετώντας στην πραγματικότητα την ηδονή σε πρώτο πλάνο. 

Χαρτογράφησε την απόλαυσή σου

Είναι κάτι, που μπορείς να κάνεις τόσο μόνος, όσο και με τον σύντροφό σου. Κάτσε και μελέτησε το σώμα σου σπιθαμή προς σπιθαμή, ώστε να ανακαλύψεις σημεία, που σου ξυπνούν την ερωτική διάθεση. Σου προτείνουμε να μην ασχοληθείς καθόλου με τα σημεία, που ήδη γνωρίζεις ότι λειτουργούν για εσένα, και κυρίως να μείνεις μακριά από τα γεννητικά σου όργανα. 

Ονομάτισε ό,τι νιώθεις

Κυρίως στον εαυτό σου. Τι εννοούμε με το “ό,τι νιώθεις”; Από τη μία, ό,τι συναίσθημα, ειδικά έντονο, βλέπεις να αναδύεται από μέσα σου. Από την άλλη, ό,τι αισθάνεσαι σε επίπεδο σωματικό και αισθησιακό. Ο λόγος; Με αυτόν τον τρόπο, θα κατανοήσεις καλύτερα τι συμβαίνει μέσα σου, πράγμα που μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά. 

I Feel So Alone GIF - I Feel So Alone - Discover & Share GIFs

Μοιράσου τα συναισθήματά σου με κάποιον που αγαπάς

Διάλεξε κάποιον, που πραγματικά αισθάνεσαι κοντά σου και νιώθεις άνετα να του ανοιχτείς απόλυτα. Δεν θες κάποιον, που θα σπεύσει να σχολιάσει ή θα προσπαθήσει να λύσει τα αισθήματά σου. Θες κάποιον, που απλά θα κάτσει και θα σε ακούσει και θα σου επιτρέψει να βγάλεις πράγματα από μέσα σου. 

Κάνε μία αγκαλιά

Δεν έχει σημασία ποιον θα αγκαλιάσεις. Μπορεί να είναι ο φίλος σου, η σχέση σου, η μαμά σου, ο αδερφός σου, η γάτα σου, ο σκύλος σου ή ακόμα και ο εαυτός σου. Απλά αγκάλιασε κάποιον για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο, θα απελευθερωθεί στο σώμα σου η ωκυτοκίνη, μία χαλαρωτική ορμόνη. 

Hug Self GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Αυτοϊκανοποιήσου συνειδητά

Προφανώς, αυτή είναι η πιο σεξουαλική πρακτική αισθησιακού self care. Είναι, όμως, και από τις πιο αποτελεσματικές. Υποθέτουμε ότι πιάνεις το κομμάτι της αυτοϊκανοποίησης. Τι εννοούμε, όμως, με το “συνειδητά”; Την ώρα της αυτοϊκανοποίησης πρόσθεσε στην εξίσωση μελετημένες αναπνοές, συγκεκριμένες κινήσεις και παράλληλες ενέργειες. Βάλε το τυχαίο στην άκρη. 

Χόρεψε με σκοπό

Σκέψου το συναίσθημα, που απεχθάνεσαι περισσότερο απ’ όλα. Ίσως είναι ο θυμός, ίσως η λύπη, ή ίσως κάποιο άλλο. Την επόμενη φορά, που θα έρθει, μην το καταπιέσεις. Εκτόνωσέ το. Βάλε ένα κομμάτι, με ήχο που διεγείρει τα αισθήματά σου και ξεκίνα να κουνιέσαι στον ρυθμό της. Αν σε βοηθάει, μπορείς παράλληλα να ουρλιάξεις. 

Solo baila alone GIF on GIFER - by Grige

Γέλα

Το γέλιο κάνει εξαιρετικά πολύ καλό στο σώμα και την ψυχολογία μας. Γέλα, λοιπόν. Έχεις δύο επιλογές. Η μία είναι να δεις μία εκπομπή ή μία ταινία, που ξέρεις ότι πάντα σε κάνει να γελάς. Η άλλη είναι να γελάσεις στα ψέματα. Μετά δεν θα σου είναι εύκολο να σταματήσεις. 

Διάβασε ή άκου μία ερωτική ιστορία

Δεν θα βοηθήσει μόνο τη σεξουαλική φαντασία σου να στροφάρει. Παράλληλα, θα δεις και πώς το σώμα σου αντιδρά σε ό,τι ακούς και διαβάζεις. Με άλλα λόγια, θα μάθεις κάτι περισσότερο για την ερωτική πλευρά του εαυτού σου. Εννοείται ότι, αν τα πράγματα σε οδηγήσουν εκεί, έχεις το ελεύθερο να αυτοϊκανοποιηθείς. 

Κουνήσου

Ή, μάλλον, δημιούργησε ένα τρέμουλο σε όλο σου το σώμα, για να απομακρύνεις κάθε ένταση. Πώς θα το πετύχεις; Στάσου όρθιος, με τα πόδια αρχικά καλά γειωμένα. Μετά άρχισε να κάνεις σαν πετάλι με το κάτω μέρος των ποδιών σου και σιγά σιγά επέκτεινε την κίνηση όλο και πιο ψηλα στο σώμα σου. 

Shake That Body GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Δημιούργησε χωρίς σκοπό

Ποια τέχνη σε βοηθάει να εκφραστείς καλύτερα; Επικεντρώσου σε αυτήν. Για παράδειγμα, ζωγραφίζεις; Άνοιξε το μπλοκ σου και ξεκίνα να σχεδιάζεις. Μία μικρή μόνο λεπτομέρεια. Προσπάθησε να μην έχεις αποφασίσει εξαρχής πού θα σε βγάλει η δημιουργική διαδικασία. Απλά άσε το χέρι σου να ακολουθήσει τις κινήσεις, που αυτό θέλει. 

Ξάπλωσε στο έδαφος

Δεν μάς ενδιαφέρει αν το έδαφος θα είναι το πάτωμα του σπιτιού σου ή το γρασίδι ενός πάρκου. Απλά ξάπλωσε ανάσκελα και ανάπνευσε. Θα εντυπωσιαστείς με το πόσο αυτή η επαφή και η γείωση θα σε χαλαρώσουν. 

Lay On Floor GIFs | Tenor

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!