Η Ναταλία Πεχλιβάνη από τη Λάρνακα, δημιουργός του handmade lingerie brand Miss Funky Natty δεν αντιμετωπίζει τα εσώρουχα μόναχα ως εκείνο το item της γκαρνταρόμπας μας που είναι συνδεδεμένο με το σεξ και τον ερωτισμό. Για την Ναταλία που ξεκίνησε να δημιουργεί bralettes ως διέξοδο σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής της, το σουτιέν δεν χρειάζεται να περιμένει στην ντουλάπα μας κάποια ιδιαίτερη περίσταση, ούτε να κρύβεται κάτω από layers ρούχων. Αντίθετα, μέσα από τα σχέδιά της, θέλει να το κάνει πρωταγωνιστή outfits, μα περισσότερο απ’ όλα επιδιώκει να σχεδιάζει άνετα, custome made εσώρουχα που να κάνουν όσα@ τα επιλέγουν να νιώθουν άνετα μέσα στο σώμα τους.

Όπως αναφέρει η ίδια, ο δρόμος του brand Miss Funky Natty “δεν ήταν ίσιος”. Η Ναταλία, το 2007 διαγνώστηκε με ένα είδος καρκίνου, το οστεοσάρκωμα. Υποβλήθηκε σε χημειοθεραπείες καθώς και μία επέμβαση. Παρότι πλέον υγιής, ως αποτέλεσμα αυτής της σοβαρής περιπέτειας επηρεάστηκε η κινητικότητα στο ένα της χέρι. Όταν τελείωσε αυτή η δύσκολη διαδικασία, έψαχνε τρόπους να χρησιμοποιήσει αυτή την εμπειρία για να αλλάξει τη ζωή της. Έτσι, το 2009, κάτω από το όνομα Miss Funky Natty ξεκίνησε να φτιάχνει κοσμήματα παράλληλα με τις σπουδές της στην Ψυχολογία.

Το γεγονός όμως ότι είχε μεγαλώσε ανάμεσα σε πατρόν και υφάσματα έφερε στην επιφάνεια το ενδιαφέρον της για τη μόδα στην οποία περνάει σαν ταξιδιώτης, όπως λέει. Η μητέρα της κι η γιαγιά της έραβαν φορέματα και νυφικά κι ο παππούς της έκανε τα πατρόν. Όταν αποφάσισε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τη μόδα έκανε κάποια μαθήματα σχεδίου. Η κομβική αυτή στιγμή ήταν όταν ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα τα bralettes, δηλαδή τα σουτιέν που εξόρισαν διαπαντός από τα συρτάρια μας τα (κάπως παλιακά εδώ που λέμε) εσώρουχα με μπανέλες και ενισχύσεις. Το Miss Funky Natty είχε πλέον βρει το δρόμο του και σήμερα είναι ένα από τα πιο πετυχημένα body positive lingerie brands, καθώς τα εσώρουχά της δεν έχουν να κάνουν αμιγώς με το προϊόν, αλλά όπως σημειώνει η Ναταλία Πεχλιβάνη, έχουν καλλιτεχνική αλλά και κοινωνική διάσταση.

Ναταλία, πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για τα bralettes;

Με το τέλος των σπουδών, είχα αποφασίσει ότι ήθελα να ασχοληθώ πιο επαγγελματικά με την μόδα κι έτσι έψαχνα να φτιάξω ένα καινούριο προϊόν το οποίο θα με εκφράζει. Σε αυτή την διαδικασία είχα συναντήσει αυτά τα καινούρια εσώρουχα, τα bralettes, και τα ερωτεύτηκα, ήθελα να φτιάξω τα δικά μου σχέδια. Με τα πρώτα σχέδια, το κοινό μου ενθουσιάστηκε κι αυτό μου έδωσε την ώθηση να συνεχίσω προς αυτό τον τομέα. Τα τελευταία τρία χρόνια είμαι συγκεντρωμένη επαγγελματικά και δημιουργικά στο Miss Funky Natty ως πλατφόρμα έκφρασης, τα προϊόντα (bralettes, loungewear, etc) είναι το ένα κομμάτι, τα άλλα αφορούν καλλιτεχνικά και κοινωνικά ζητήματα.

Έχεις μιλήσει σε άλλες συνεντεύξεις σου ανοιχτά σχετικά με το πρόβλημα υγείας σου που στάθηκε αφορμή να ξεκινήσεις τα Miss Funky Natty. Θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας την ενδυναμωτική ιστορία σου, που θα μπορούσε να βοηθήσει και άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα;

Το 2007 είχα διαγνωστεί μ’ ένα είδος καρκίνου, το οστεοσάρκωμα. Είχα κάνει χημειοθεραπείες και επέμβαση, ως αποτέλεσμα μου έχει περιορίσει την κινητικότητα στο ένα χέρι. Όταν είχα τελειώσει από αυτή την δύσκολη διαδικασία έψαχνα τρόπους να θεραπευτω, ας πούμε, από αυτή και να χρησιμοποιήσω αυτή την εμπειρία μου για να αλλάξω κάποια πράγματα στην ζωή μου. Ήταν ένα είδος αναγέννησης του εαυτού μου. Κάπως έτσι ανακάλυψα μια δημιουργική πτυχή μου που δεν είχα ιδέα ότι είχα. Όταν ξεκίνησα να δημιουργώ ήταν σαν να είχα ανακαλύψει ένα ορυχείο, όσο έσκαβα, έβρισκα περισσότερη δημιουργικότητα μέσα μου. Το θέμα είναι να βρεις τη δύναμη να εκμεταλλευτείς μια δύσκολη εμπειρία και να την μετατρέψεις σε κάτι άλλο. Μπορεί να είναι δημιουργικό μπορεί να είναι οτιδήποτε.

Σε τι υπερτερεί ένα χειροποίητο εσώρουχο από τα υπόλοιπα της αγοράς;

Από την δική μου πλευρά, τα χειροποίητα εσώρουχα έχουν καλύτερη ποιότητα στα υφάσματα και γενικότερα στα υλικά που χρησιμοποιούμε. Σκέψου μια chef, που πάει σε συγκεκριμένη αγορά να πάρει τα υλικά φρέσκα όπως τα θέλει, αντί να χρησιμοποιήσει μαζικής παραγωγής υλικά. Επίσης, τα φτιάχνουμε ακριβώς στα μεγέθη της κάθε κοπέλας, ανάλογα με το σωματότυπο και τις ιδιαιτερότητες της. Δεν είναι δηλαδή ready to wear ή mass customization, αλλά υπάρχει μια διαδικασία παρόμοια με πιο παραδοσιακές τεχνικές. Παρόλου που online χρειάζεται να βάλουμε συγκεκριμένα κομμάτια, για να μπορέσει να δει το κοινό κάτι σαν collection, στην πραγματικότητα δημιουργούμε εσώρουχα για το άτομο συγκεκριμένα. Οι περισσότερες κοπέλες μου στέλνουν μήνυμα πριν να παραγγείλουν και συζητάμε ποιο μέγεθος θα είναι το ιδανικό για την κάθε μια. Είναι μια πιο ανθρώπινη διαδικασία για εμένα και νιώθω ότι αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το feedback που παίρνεις από τα κορίτσια που αγοράζουν τα εσώρουχά σου; Υπάρχει κάποια ιστορία που να σε έχει συγκινήσει;

Το feedback είναι πολύ θετικό. Συνήθως μου λένε πως νιώθουν φορώντας τα εσώρουχα μου ή πόσο άρεσε στ@ σύντροφ@ τους. Επίσης κάποιες κοπέλες μου λένε πως νιώθουν άνετα μέσα στο σώμα τους ή ότι είναι τόσο άνετα που ξεχνάνε ότι φορούν σουτιέν. Πολλές φορές μου λένε για ενδυνάμωση και ότι νιώθουν σέξι φορώντας κάποιο σχέδιο μου, αλλά καταλαβαίνω από τα λεγόμενα τους ότι ίσως να χρειάζεται να αναπτυχθεί το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε για να μιλάμε για εσώρουχα. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα δεν μπορούν να μεταφέρουν πιστά τα νοήματα και την έκφραση ή την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων. Γι’ αυτό καταλήγουμε να συζητάμε κιόλας για ώρες, είναι και αυτό μέρος της ευχαρίστησης για το τι κάνω.

Προχθές είχε αγοράσει μια κοπέλα ένα σχέδιο που είχα κάνει για την έκθεση “Ρώγες” που είχαμε οργανώσει πριν 2 χρόνια. Αυτό το σχέδιο το είχα ονομάσει “Fuck your double standards”. Είναι ένα διαφανές σουτιέν και στο σημείο της ρώγας υπάρχει τυπωμένη μια ρώγα. Αυτή η κοπέλα μου είχε στείλει ότι το αγόρασε για τη φίλη της που είχε κάνει πρόσφατα μαστεκτομή. Συγκινήθηκα πολύ όταν είδα το μήνυμα κι είναι τιμή μου τα σχέδια μου να παίζουν κι αυτό τον ρόλο στις ζωές των ανθρώπων.

Η πανδημία δημιούργησε ένα κίνημα “κατά του σουτιέν”, καθώς είναι πολλά τα κορίτσια και οι θηλυκότητες που σταμάτησαν να τα φορούν. Επηρέασε αυτό το brand σου;

Όχι, τουναντίων. Διότι αυτό που κάνω εγώ είναι κατά του παραδοσιακού σουτιέν έτσι κι αλλιώς. Είναι αλήθεια ότι από την έναρξη της πανδημίας κι έπειτα αρκετά κορίτσια και θηλυκότητες δεν φοράνε πλέον τόσο συχνά σουτιέν ή επέλεξαν να αγοράσουν ένα πιο άνετο σουτιέν όπως είναι το bralette.

Άρα πιστεύεις ότι ίσως τα bralette κέρδισαν έδαφος έναντι των κλασικών σουτιέν με μπανέλες εξαιτίας αυτής της τάσης;

Σίγουρα έχουν κερδίσει έδαφος τα bralettes σε αυτή την φάση ακόμα και για πιο μεγάλα στήθη. Φαίνεται και από τις ποσοτικές αναλύσεις, αλλά και μέσα από συζητήσεις που κάνω. Ήταν ήδη σε άνοδο αυτή η μορφή εσώρουχων τα τελευταία χρόνια, απλά με την πανδημία ίσως να έφτασε σε περισσότερο κοινό με αυτό τον τρόπο. Ο στόχος μου είναι να είναι νιώθουν άνετα οι γυναίκες είτε αυτό είναι με τα bralettes μου, είτε χωρίς αυτά. Το ευχάριστο είναι ότι αρκετές κοπέλες που έρχονται σε μένα μου λένε ότι συνήθως δεν φοράνε σουτιέν αλλά θέλουν να φοράνε ένα από τα δικά μου σχέδια. Στην τελική, αυτό που κάνω εγώ είναι να προσπαθώ επίσης να ταρακουνήσω λίγο την αντίληψη των εσωρούχων ως κάτι κρυφό. Θα ήθελα να δούμε τα εσώρουχα ως ένα από τα ρούχα που μπορεί να φοριέται είτε από κάτω, ή με τρόπο εμφανή και σε συνδυασμό με άλλα ρούχα. Όπως και να τα φοράει κάποι@, το σημαντικό είναι να ξεφύγει από τους νοητικούς περιορισμούς του παρελθόντος και να έχει μια πιο υγιή σχέση με το σώμα τ@.

Από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεις τα εσώρουχά σου καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι είσαι υπέρμαχος του body positivity. Θα ήθελα να σε ρωτήσω, αν πιστεύεις ότι η κυπριακή κοινωνία είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο όσον αφορά στην αποδοχή της διαφορετικότητας από την ελληνικη.

Θα ήθελα όντως να βγάζει το Miss Funky Natty μια πιο ρεαλιστική εικόνα των γυναικών απ’ ό,τι βλέπουμε συνήθως στα περιοδικά και στο διαδίκτυο. Δεν πιστεύω όμως ότι η κυπριακή κοινωνία είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο όσον αφορά στην αποδοχή της διαφορετικότητας από την ελληνική. Έχουν γίνει κάποια βήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά νομίζω δεν είναι αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας μας, που παρεμπιπτόντως δείχνει σημάδια συντηρητικοποίησης σε πολλούς τομείς. Νομίζω πως κάποια άτομα κουβαλάνε αρκετά την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όσοι δουλεύουν για την αποδοχή της διαφορετικότητας, το κάνουν με πολλές δυσκολίες σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό κόστος. Συνεπώς, η γνώμη μου είναι ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε σε ένα στάδιο που να λέμε ότι καταφέραμε τα αυτονόητα. Η κυπριακή κοινωνία έχει ακόμα αρκετά στερεότυπα και ταμπού όπου χρειάζεται δουλειά, αλλά παραμένω αισιόδοξη στην πράξη.

Από όταν ξεκίνησες το brand σου τα σχέδιά σου έχουν εξελιχθεί τρομερά. Τι έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια; Από τι εμπνέεσαι σήμερα και που προσανατολίζεις την έρευνά σου πριν από κάθε σχέδιο;

Ο στόχος μου είναι να εξελίσσεται το brand και τα σχέδια μου γι’ αυτό το ψάχνω συνεχώς καινούργια υλικά και καινούργιες τεχνικές. Πολλές φορές λέω ότι τα εσώρουχα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο για να μιλήσουμε για τις ζωές μας, οπόταν παίρνω εμπνεύσεις από αυτό. Οι επιρροές μου είναι από διάφορα ερεθίσματα και ανησυχίες. Από ταινίες, βιβλία, ανθρώπους, συζητήσεις. Ταξίδια επίσης αλλά αυτά τα χάσαμε τον τελευταίο καιρό έτσι έδωσα περισσότερη έμφαση σε άλλα στοιχεία για να καλύψω αυτήν την πηγή έμπνευσης. Πρακτικά και τεχνικά έχει αλλάξει η σύσταση του όλου εγχειρήματος. Η ομάδα του Miss Funky Natty μεγάλωσε τα τελευταία χρόνια κι ο καθένας βάζει το λιθαράκι του στην εξέλιξη, πέρα από την καθημερινή λειτουργία.

Οι κολεξιόν μου δεν γίνονται με βάση τα πρότυπα και τα πρωτόκολλα της βιομηχανίας της μόδας και αυτό είναι απελευθερωτικό. Επειδή όπως είπα δίνω έμφαση στην δημιουργία εσώρουχων με τα άτομα, αλλά από την άλλη πρέπει να παρουσιάζω προϊόντα στις σελίδες μου, βγαίνει κάτι σαν κολεξιόν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όμως οι κολεξιόν δεν είναι περιοριστικές, μπορεί δηλαδή κάποι@ να έρθει και να βγάλουμε σχέδιο, να διαλέξουμε υλικά και να δούμε ανάγκες μαζί για κάτι που δεν έχω στα online shops μου. Γι’ αυτό και τα σχέδια μου βγαίνουν όπως τα νιώθω και κυρίως όποτε θέλω.

Επιστρέφοντας στο περιεχόμενο λοιπόν, η επόμενη μου κολεξιόν έχει εμπνεύσεις και στοιχεία από ένα μουσικό κομμάτι που μ’ είχε αγγίξει σε συνδυασμό με διάφορες ανησυχίες από την εμπειρία της πανδημίας. Συζητώνταντας με διάφορα άτομα για το πώς βίωσαν αυτή την κατάσταση, θέλω να δώσω μία ελπίδα κι ένα τρόπο να χωνέψουμε αυτή την εμπειρία μέσα από την επόμενη μου κολεξιόν. Γενικά η μουσική είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, ακούω και ψάχνω μουσική αρκετές ώρες της ημέρας κι αυτό επηρεάζει και τις επιλογές μου.

Τι πιστεύεις ότι νιώθει μια κοπέλα και θηλυκότητα που φορά Miss Funky Natty;

Πιστεύω ότι θα νιώθει πολύ περισσότερα από αυτό το τυπικό που βλέπουμε στις διαφημίσεις εσωρούχων συνήθως. Η άνεση και το να νιώθεις ωραία με τον εαυτό σου είναι σίγουρα κάτι που θέλω να έχει κάποι@, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζω ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε μονοδιάστατοι. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν ανησυχία που είναι της εποχής, της αβεβαιότητας που περιβάλλει τις ζωές μας. Έτσι δυσκολεύονται να δώσουν και να πάρουν ή να νιώσουν σίγουρ@ ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν και να συνδεθούν, σε μια εποχή που μας θέλει αποξενωμέν@. Πιστεύω ότι μια εσωτερική ηρεμία είναι κάτι σημαντικό και προσπαθώ να δημιουργώ με αυτό το σκεπτικό.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!