Υποτίθεται ότι οι διακοπές με φίλους είναι ότι πιο χαλαρωτικό και διασκεδαστικό. Είναι άτομα που σε ξέρουν καλά, γνωρίζουν τα χούγια σου κι εσύ τα δικά τους, έχετε όμορφη προϊστορία. Θεωρητικώς λοιπόν είναι τα ιδανικά πρόσωπα για ένα χαρούμενο ταξίδι.

Αμ, δε! Δυστυχώς η κάθε παρέα έχει τις δικές της ιστορίες τρόμου από διακοπές με φίλους, όπως εκείνη η κολλητή που ήταν πάντα αργοπορημένη και μας έκανε όλους να τρέχουμε σαν τρελοί να προλάβουμε την πτήση μας. Ή ο άλλος φίλος που τα έβρισκε όλα ακριβά και μας τραβούσε σε κάτι άκυρα ψητοπωλεία στο πουθενά, ενώ όλος ο κόσμος έτρωγε τα ψαράκια του δίπλα στο κύμα.

Υπάρχει λοιπόν τρόπος να οργανωθούμε έτσι που και την παρέα να χαρούμε αλλά και οι διακοπές μας να μην μετατραπούν σε εφιάλτη;

Ναι, υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε βάση και ίσως να μας προστατέψουν έτσι ώστε να μην φύγουμε φίλοι και γυρίσουμε εχθροί. Όσο καλά κι αν γνωρίζουμε τους φίλους μας, δεν τους ξέρουμε ουσιαστικά μέχρι την ώρα που θα χρειαστεί να ζήσουμε κάτω από την ίδια στέγη ή να μοιραστούμε κάποιες μέρες κοινού προγράμματος. Δυστυχώς εκεί είναι που θα διαπιστώσουμε ότι η γλυκιά κολλητή μας είναι μανιακή με την καθαριότητα ή ο φίλος της ένας τύπος που βαριέται που ζει.

Ας αρχίσουμε με το θέμα taboo: τα λεφτά

Η πιο βασική κίνηση είναι ταξιδεύτε με φίλους που έχουν την ίδια στάση απέναντι στα χρήματα και να ρυθμίσετε τις προσδοκίες σας ανάλογα. Αν πάτε κάπου με έναν πολύ τσιγκούνη που έχει αντιρρήσεις ακόμα και για το μικροέξοδο ενός ταξί, τότε δεν θα περάσετε καλά.

Η μέθοδος του κοινού πορτοφολιού: Κάθε μέλος της παρέας βάζει σε ένα κοινό πορτοφόλι ένα στάνταρ ποσό κάθε μέρα, πχ 50 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα που μαζεύονται εκεί πληρώνονται όλα τα έξοδα της παρέας όπως φαγητό, εισιτήρια μουσείων ή λεωφορείων, καφέδες κλπ. Στο τέλος του ταξιδιού γνωρίζετε ακριβώς πόσα έχετε δώσει όλες τις μέρες και αν υπάρχουν ρέστα, τα μοιράζεστε μεταξύ σας. Φυσικά αν κάποιος θέλει να φάει αστακό κι εσείς μόνο μια σαλάτα, η συμφωνία αυτή δεν θα ισχύσει κι ο καθένας θα πληρώσει τα δικά του.

Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, υπάρχει εφαρμογή που βασίζεται σε αυτήν την ιδέα και σας βοηθάει να μοιράσετε τα έξοδα με τους φίλους στο ταξίδι και ονομάζεται Splitwise.

Διαλέξτε φίλους που τα πάνε καλά μεταξύ τους

Αυτό δεν γίνεται τόσο εύκολα, το γνωρίζουμε καλά από εκείνη την φορά που πήγαμε ζευγάρια στο Καρπενήσι κι αποκαλύφθηκε ότι ο φίλος της κολλητής μας είναι ένας εφιάλτης γκρίνιας και γρουσουζιάς. Όσο και να την αγαπάμε, δεν κανονίζουμε ταξίδια μαζί της πια, αν πρόκειται να φέρει τον καλό της. Διαλέξτε λοιπόν άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα και προσδοκίες για το ταξίδι σας, άτομα που κυρίως ταιριάζουν μεταξύ τους κι εσείς με αυτούς. Επίσης αν εσείς είστε μια σβούρα ενέργειας κι εκείνοι θέλουν να περάσουν όλες τις ώρες της μέρας στην παραλία, ίσως θα είναι καλό να το κουβεντιάσετε προτού φύγετε.

Δώστε χώρο ο ένας στον άλλον

Διαλέγουμε τις διακοπές που μας ταιριάζουν, με την διάρκεια που επιθυμούμε και φροντίζουμε να υπάρχει ο ανάλογος χώρος για όλους μας. Αν καλέσουμε δέκα άτομα σε ένα εξοχικό δύο υπνοδωματίων, η ένταση θα χτιστεί με το καλημέρα σας και τα πράγματα δεν θα πάνε όπως τα επιθυμούμε. Μεριμνούμε ώστε όλοι να έχουμε χώρο για τα πράγματα και τις βαλίτσες μας, όπως επίσης και κάποιον προσωπικό χώρο για ύπνο, ξεκούραση ή ηρεμία. Επίσης συμφωνούμε ότι είναι οκ να ξοδέψουμε χρόνο χώρια σε κάποιες δραστηριότητες που δεν ταιριάζουν σε όλους μας. Είναι καλύτερα να χωριζόμαστε που και που παρά να εκνευρίζουμε ο ένας τον άλλον.

Ίσως όχι όμως και τόσο πολύ χώρο

Ας μην είμαστε όμως και συνέχεια χώρια γιατί έχουμε τις κλειστές μας. Ένας φίλος που μας σνομπάρει διαρκώς ή αφήνει την παρέα γιατί βρήκε κάποια άλλη συντροφιά, θα μας στενοχωρήσει. Ένα ζευγάρι στα πρώτα μέλια του, καλό θα είναι να πάει μόνο του διακοπές κι όχι με μια παρέα την οποία θα γειώνουν διαρκώς γιατί θέλουν χρόνο για να ζήσουν τον έρωτά τους. Θέλουμε να έχουμε ωραίες αναμνήσεις από το ταξίδι μας κι όχι να γεμίσουμε πίκρα από την απόρριψη.

Πρέπει να μιλάμε αλλά και να ακούμε

Αν δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια δραστηριότητα, καλό θα είναι να το πούμε από πριν κι όχι να είμαστε με τα μούτρα κατεβασμένα όσο αυτή κρατάει ή, ακόμα χειρότερα, να κάνουμε και παράπονα στο τέλος της. Φυσικά, ίσως θα είναι προς όφελός μας αλλά και της παρέας να μοιραστούμε τα πράγματα που τους ενθουσιάζουν και να ζήσουμε κάτι έξω από τα συνηθισμένα μας, οπότε κι εδώ κρατάμε το μέτρο και πορευόμαστε ανάλογα. Ο καλός προγραμματισμός του ταξιδιού θα μας βοηθήσει αρκετά διότι θα έχουμε κάνει σαφές από πριν τι μας αρέσει και τι όχι, το ίδιο και οι φίλοι μας.

Είμαστε προσεκτικοί με την καθαριότητα

Αν μοιραζόμαστε κάποιο σπίτι ή διαμέρισμα με τους συνταξιδιώτες μας, φροντίζουμε να μην αφήνουμε στους άλλους την ευθύνη της καθαριότητας και της τακτοποίησης του χώρου. Κανένας δεν θέλει να τακτοποιεί για εμάς ή να ξοδεύει τις ώρες των διακοπών που τόσο πολύ περίμενε να έρθουν, πλένοντας πιάτα ή καθαρίζοντας μπάνια. Χωρίζουμε τις υποχρεώσεις αυτές μεταξύ μας και φυσικά μεταχειριζόμαστε προσεκτικά τους κοινόχρηστους χώρους.

Προσέχουμε τα λόγια μας

Όταν βρεθούμε σε διακοπές με φίλους, είναι απολύτως φυσιολογικό να εκτεθούμε στις παραξενιές τους κι αυτοί στις δικές μας. Ένας τρώει μόνο τηγανιτά φαγητά κι άλλος πάει για ύπνο με τις κότες. Άλλος μαλώνει το παιδί του γιατί πέταξε ένα ψίχουλο στην αδερφή του την ώρα του φαγητού κι άλλος γελάει με τέτοιες συμπεριφορές και τις θεωρεί χαριτωμένες ανάμεσα στα δικά του παιδιά. Το πως φέρονται ανάμεσά τους, αν δεν υπάρχει κάτι σοβαρά ανησυχητικό, δεν είναι δική μας δουλειά και καλό θα είναι να μην το σχολιάσουμε. Κάθε ζευγάρι ή οικογένεια έχουν τους δικούς του κανόνες κι οφείλουμε να τους σεβαστούμε.

Χρησιμοποιούμε βοήθειες

Αν για παράδειγμα έχετε νοικιάσει ένα μεγάλο σπίτι και μένετε εκεί όλοι μαζί, βάλτε στα έξοδα και τον επαγγελματικό καθαρισμό του. Ζητήστε από τους ιδιοκτήτες να σας συστήσουν ένα άτομο που θα έρθει κάποιες φορές να καθαρίσει επαγγελματικά ώστε να γλιτώσετε την ταλαιπωρία. Αν είστε παρέα ζευγαριών με παιδιά, μπορείτε να κάνετε το ίδιο με κάποια πιστοποιημένη baby sitter που θα τα απασχολήσει κάποιες ώρες για να βγείτε για ένα ποτό. Θα αποφορτιστείτε πολύ ωραία.