Σε όποια ηλικία κι αν μάς προκύψει και το πάρουμε απόφαση, η πρώτη φορά που κάνουμε σεξ είναι μία σημαντική στιγμή για τη ζωή μας. Όχι γιατί τότε χάνουμε την “πολύτιμη” κατά κάποιους παρθενιά μας (έλεος), αλλά διότι αυτή σημαίνει την επίσημη έναρξη της σεξουαλικής μας ζωής. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις λεπτομέρειές της, να ξέρεις δεν έχεις καμία υποχρέωση να ικανοποιήσεις κάποιο κοινωνικό στάνταρ, αλλά έχεις το “χρέος” απέναντι στον εαυτό σου να την κάνεις όσο πιο ευχάριστη γίνεται, έτσι ώστε να μην καταχωρηθεί στο “αρχείο” των κακών σου αναμνήσεων. Το ζήτημα είναι να σε εμπνεύσει να την επαναλάβεις άλλωστε!

Ανακάλυψε πρώτα  τι σου αρέσει
Το να ξέρεις τι σου αρέσει θα σε βοηθήσει και στο να ξέρεις τι να ζητήσεις όταν έρθει η στιγμή να κάνεις σεξ. Τόσο μία ψυχολογική ενδοσκόπηση, όσο και ο αυνανισμός, θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη του τι ικανοποιεί τη δική σου ανατομία, αλλά και τι είναι αυτό που οδηγεί τη σεξουαλική σου διάθεση στα ύψη. Με άλλα λόγια, κατέβα για εξερεύνηση.

© Daria Litvinova / Unsplash

Πρόσεξε την επιλογή σεξουαλικού συντρόφου
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει αναγκαστικά να είσαι σε σχέση την πρώτη φορά που θα κάνεις σεξ. Ωστόσο, θα ήταν καλό να επιλέξεις κάποιον που γνωρίζεις αρκετά, ώστε να τον εμπιστεύεσαι. Πιο συγκεκριμένα, διάλεξε κάποιον που αισθάνεσαι ότι θα σεβαστεί τυχόν φόβους, ανασφάλειες και άγχη που έχεις σχετικά με το σεξ, που θα σου δώσει όσο χρόνο χρειάζεσαι σε κάθε “βήμα” και που θα σταματήσει αν και όποτε το θελήσεις. Φυσικά, σημασία έχει να είναι και κάποιος για τον οποίο νιώθεις κάποια ερωτική έλξη.

Νιώσε άνετα με τον χώρο και τον χρόνο
Πιθανώς θα είσαι ήδη αγχωμένη για το σεξ, οπότε μη βάλεις επιπλέον άγχη στο κεφάλι σου. Βρες έναν χώρο όπου αισθάνεσαι άνετα και ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος να μπει ξαφνικά κάποιος μέσα. Επιπλέον, μην το στριμώξετε κάπου μέσα στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να έχεις όσο χρόνο χρειάζεσαι σωματικά και ψυχολογικά και να μην πιεστείς σε καμία φάση να κάνεις κάτι γρηγορότερα απ’ όσο μπορείς.

© Jonathan Borba / Unsplash

Λάβετε προφυλάξεις
Υποθέτουμε ότι γνωρίζεις για τους κινδύνους των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, αλλά και για την πιθανότητα μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Για να μην έχεις, λοιπόν, το άγχος τους (δεν υπάρχει μεγαλύτερο boner killer), αφιέρωσε λίγο χρόνο τόσο στο να ενημερωθείς για τις επιλογές σου σε επίπεδο προφύλαξης, όσο και στο να τις εφαρμόσεις. Αν επιλέξετε τα προφυλακτικά, τότε φροντίστε να έχετε αρκετά μαζί σας, αφού αν και ο σύντροφός σας είναι άπειρος είναι αρκετά πιθανό να μην καταφέρετε να μπει με την πρώτη προσπάθεια.

© Reproductive Health Supplies Coalition / Unsplash

Μην πιεις αλκοόλ
Ίσως έχεις την αίσθηση ότι δύο ποτήρια κρασί θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις, αλλά στην πραγματικότητα θα γίνει το ακριβώς αντίθετο. Το αλκοόλ επηρεάζει το νευρικό μας σύστημα με τέτοιο τρόπο, που μάς κάνει άμεσα λιγότερο ψύχραιμους. Οπότε η κατανάλωσή του πριν την πρώτη σου φορά είναι πολύ πιθανό να σε οδηγήσει σε πανικό.

Μην παραλείψετε τα προκαταρκτικά
Ίσως έχεις τόσο άγχος ή ίσως αισθάνεσαι ότι έχεις περιμένει τόσο, ώστε να θες να περάσεις αμέσως στο κυρίως κομμάτι του σεξ και να τελειώνεις με αυτό. Αυτός, όμως, είναι ο σίγουρος τρόπος να μην έχεις μία ευχάριστη πρώτη εμπειρία. Τα προκαταρκτικά -όποια εσύ και ο σεξουαλικός σου σύντροφος αποφασίσετε πώς σάς ταιριάζουν- είναι πολύ σημαντικά, όχι μόνο για να ανεβάσουν τη σεξουαλική διάθεση, αλλά και γιατί πρακτικά θα οδηγήσουν στην φυσική λίπανση του αιδοίου, με αποτέλεσμα η διείσδυση να μην είναι επώδυνη.

© Malvestida Magazine / Unsplash

Φέρε μαζί σου λιπαντικό
Λίγο λιπαντικό μπορεί να κάνει θαύματα γενικά στο σεξ και ακόμα περισσότερο την πρώτη φορά. Όχι μόνο θα βοηθήσει την κατάσταση αν το άγχος σου εμποδίζει την φυσική λίπανση του αιδοίου, αλλά θα βοηθήσει στην επιπλέον αποφυγή του πόνου και την πιο ομαλή διείσδυση. Παράλληλα, μειώνει τον κίνδυνο να σπάσει το προφυλακτικό λόγω της ελάττωσης της τριβής. Προσοχή, όμως, να επιλέξεις ένα με βάση το νερό ή τη σιλικόνη και όχι έλαια που μπορεί να οδηγήσουν σε διάβρωση του προφυλακτικού.

Επίλεξε την πιο άνετη για εσένα στάση
Αυτό είναι κάτι που θα ανακαλύψεις στην πορεία πρακτικά, αλλά για την πρώτη φορά μπορείς να δοκιμάσεις την στάση που προκαλεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, τον λιγότερο πόνο στις γυναίκες. Κατ’ αρχάς, μην κάνετε σεξ σε μία εντελώς φλατ ή σκληρή επιφάνεια, αλλά διαλέξτε κάποιο σημείο με ελαφριά έστω κλίση. Στη συνέχεια, τοποθέτησε ένα μαξιλάρι κάτω από τη μέση σου και σήκωσε τα πόδια σου, με τους γοφούς σου ελαφρώς ανασηκωμένους.