Για όλους τους ανθρώπους υπάρχουν περίοδοι που είναι λίγο πιο δύσκολες. Μπορεί να υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία σου, όπως ένας χωρισμός, μια επαγγελματική αποτυχία ή (τυχαία το λέμε) μια πανδημία. Υπάρχει και η περίπτωση να μην αισθάνεσαι στα καλύτερά σου και να μην έχει να κάνει με εξωτερικούς λόγους, αλλά με κάτι δικό σου εσωτερικό. Όποια και να είναι η κατάσταση, σε αυτές τις φάσεις αυτό που θα σε κάνει οπωσδήποτε να νιώσεις πολύ καλύτερα και θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το οτιδήποτε πιο γρήγορα, είναι ένα δίκτυο υποστήριξης. Κοινώς, η οικογένεια, οι φίλοι σου και γενικά οι κοντινοί σου άνθρωποι. Πώς τώρα θα εκφράσεις ότι περνάς κάτι δύσκολο ώστε να πάρεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι; Δες τους τρόπους παρακάτω.

Sad multiracial women hugging at home

Μοιράσου το θέμα σου

Μπορεί στο παρελθόν να έχεις περάσει μια δύσκολη φάση, και να ένιωσες πως κανείς από τους κοντινούς σου ανθρώπους δε σου στάθηκε. Πρέπει όμως να αναλογιστείς μήπως αυτό συνέβη επειδή εσύ δεν εξέφρασες αυτό που αισθανόσουν και έτσι κανείς δεν είχε καταλάβει τι γίνεται. Tο πρώτο βήμα και το πιο σημαντικό ίσως είναι το να επιτρέψεις στους ανθρώπους σου να μάθουν το τι περνάς.

Δέξου την βοήθεια

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που κάποιος θέλει να τον φροντίσουν όμως τελικά στην πράξη δεν το επιτρέπει. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί πολλοί άνθρωποι ο καθένας για τους δικούς του λόγους, δε νιώθουν άνετα να ζητήσουν βοήθεια, ή να την δεχτούν όταν τους προσφέρεται. Όσο σημαντική και να είναι η αυτονομία και αυτάρκειά μας (και είναι) άλλο τόσο σημαντικό είναι όταν το χρειαζόμαστε στ’ αλήθεια να δίνουμε την δυνατότητα στους ανθρώπους μας να μας υποστηρίξουν. Είτε αυτό είναι με κάποιο πρακτικό τρόπο  είτε με συναισθηματικό.

2 Person Holding Hands

 

Γίνε ξεκάθαρος σε σχέση με το τι χρειάζεσαι και τι όχι

Ανάμεσα στην βοήθεια και στις πράξεις φροντίδας που κάποιος να δέχεται σε μια δύσκολη περίοδο, μπορεί να υπάρχουν κάποια πράγματα που είτε δεν χρειάζεται πια, είτε εξ’ αρχής δεν τα χρειαζόταν και στην πραγματικότητα δεν τον βοηθούν καθόλου. Από την άλλη μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο που να έχει ανάγκη και το οποίο δεν παίρνει. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο καλύτερος δρόμος είναι η ειλικρίνεια. Αν κάτι δεν σε βοηθά εξέφρασέ το στον άνθρωπο που στο προσφέρει, πάντα με ευγένεια, και δείχνοντας ξεκάθαρα ότι εκτιμάς την πρόθεση. Στην συνέχεια μπορείς να τ@ ρωτήσεις με επίσης με ευγένεια και όχι με απαίτηση, αν θα μπορούσε να σε βοηθήσει με αυτό που θες.

Αντί να ζητήσεις βοήθεια, ζήτα καθοδήγηση

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που η βοήθεια δεν είναι η λύση. Αν για παράδειγμα συμβεί κάτι στη ζωή σου που δεν είναι αναστρέψιμο, και δεν μπορείς να το διαχειριστείς, το ζητούμενο δεν είναι να έχεις μονίμως κάποιον από δίπλα σου να σε υποστηρίζει. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να μάθεις να ζεις μέσα με αυτό, και να βρεις τρόπους και μηχανισμούς, να μάθεις εκ νέου και να προσαρμοστείς, ώστε να συνεχίσεις την ζωή σου κανονικά. Αυτό το οποίο ωστόσο μπορούν να σου προσφέρουν οι φίλοι σου, είναι βοήθεια ώσπου να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο, ενώ παράλληλα ίσως χρειάζεσαι και την καθοδήγηση κάποιου ειδικού.

Couple Walking Toward Building

Μην το πάρεις προσωπικά αν κάποιος δεν είναι διαρκώς εκεί για εσένα

Μαζί με τους τρόπους να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και να πάρεις την φροντίδα που χρειάζεσαι, παράλληλα δεν πρέπει να αφήσουμε απ’ έξω και την πλευρά του ‘φροντιστή’. Μπορεί μια στις τόσες να πάρεις κάποιον τηλέφωνο όταν δεν αισθάνεσαι καλά και να μην απαντήσει, ή να ζητήσεις την συμβουλή του και να μην ξέρει πως να σε βοηθήσει. Παρ’ ότι λοιπόν η στήριξη από τους κοντινούς μας θα έπρεπε να είναι δεδομένη, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι και εκείνοι άνθρωποι, και πως αν κάποια στιγμή δεν είναι διαθέσιμοι, δεν σημαίνει  πως δεν μας νοιάζονται ούτε αναιρείται όλη η φροντίδα που μας έχουν δώσει ως τώρα. Όπως εμείς έτσι και αυτοί έχουν κάποιες ανάγκες, και δεν είναι ‘υποχρέωσή τους να βρίσκονται δίπλα μας 24 ώρες το 24ωρο ούτε να κάθονται πάνω από το τηλέφωνο περιμένοντας κάποια ενδεχόμενη κλήση μας. Αρκεί να βλέπουμε πως την πρόθεσή τους, πως είναι εδώ για εμάς.