Το ταξίδι με πλοίο στις διακοπές, είναι μια αφύσικη κατάσταση κοινωνικά, καθώς  έχει τις καλύτερες συνθήκες για να συναντήσεις ανθρώπους που δεν συναντούσες: δεν μενετέ κοντά, δεν επιδιώκεις να τους δεις, έχεις ξεχάσει πως υπάρχουν, δεν θυμάσαι ούτε  τις φάτσες των περισσότερων και απέχεις χιλιάδες έτη  φωτός από αυτό που ήσουν  όταν σε ήξεραν. Συγγενείς, συμμαθητές, συνάδελφοι, πρώην!  Οι τελευταίοι μπορεί να είναι αφορμή για να πάθεις σοκ , να ξαναερωτευτείς, να υποστείς υπαρξιακή κρίση ή να θέλεις να ανοίξει το πάτωμα του πλοίου και να βρεθείς στο μηχανοστάσιο.

Ο πολύτεκνος

Έχει πάνω από τρία παιδιά ή λιγότερα  που όμως  είναι τόσο άτακτα και θορυβώδη ώστε όλο το πλοίο να τον λυπάται από την ώρα που θα μπει. Εκτός από τον θόρυβο που προκαλούν τα παιδιά του έχουν και ναυτία, ή τροφική δηλητηρίαση ή δέρνονται μεταξύ τους, είναι με λίγα λόγια παιδιά με μεγεθυμένες όλες τις δυσκολίες που συνοδεύουν τα παιδιά. Όταν τα άλλα παιδάκια στο πλοίο κάθονται ήσυχα και διαβάζουν βιβλίο,  τα δικά του θα κλαίνε, θα βρίζουν ή θα φτύνουν στα καθίσματα.

Εκτός από τα παιδιά του, κουβαλάει: σακίδια, φαγητά σε τάπερ, μπισκότα, μπουκάλια με νερό, παιχνίδια και ένα άγχος που δεν σε αφήνει να αναγνωρίσεις τον άνθρωπο που ήξερες κάποτε! Αυτός το ταλαίπωρος που έχει λεκέ από γάλα στον ώμο του, ήταν κάποτε ελεύθερος και ωραίος και πρέπει να σημειώσουμε και κάτι που αποτελεί νόμο της ζωής: οι ορκισμένοι εργένηδες καταλήγουν συνήθως πολύτεκνοι ή ιδιαίτερα παραδοσιακοί μπαμπάδες. Τους συναντάς και τρίβεις τα μάτια σου και  είναι τόσο επιτυχημένοι στον ρόλο του μπαμπά που η σύζυγος περιορίζεται  συνήθως  στο να  παίζει με το κινητό της ενώ εκείνοι κόβουν  βόλτες με το μωρό στο μάρσιππο .

Θα σε χαιρετήσει μόλις σε δει: Με ένα πονεμένο χαμόγελο από μακριά. Θα σε κάνει να αισθανθείς πως είναι συγγενής σου. Αν μιλήσετε λίγο περισσότερο θα σου πει πως πηγαίνει στο ίδιο νησί κάθε χρόνο γιατί εκεί μένει η πεθερά του ή επειδή έχει ένα ωραίες παραλίες  για παιδιά !

Ο απογοητευτικός 

Φοράει σαγιονάρα ξεχειλωμένη. Βερμούδα τριών τετάρτων. Έχει μπανάνα νάιλον, αλλά δεν την έχει στην μέση του, την κρατάει σαν τσαντάκι: για τα λεφτά και τα τσιγάρα.  Η μπλούζα του γράφει στη πλάτη Α.Ο Αμπελοκήπων. “Αυτός δεν ήταν έτσι”, θα σκεφτείς και θα έχεις δίκιο καθώς υπήρξε πολλά  υποσχόμενος. Ήταν γόης, υπεραθλητής, όλες τον ήθελαν και είχε υποτροφία για το Χάρβαντ αλλά μάλλον κάτι θα του έτυχε. Φοβάσαι να μάθεις τι.

Θα σε χαιρετήσει μόλις σε δει: Πολύ ζεστά μόλις έχει τελειώσει την κουβέντα με τον παρκαδόρο του πλοίου. “Κολλητός! Να κεράσω τυροπιτούλα, έχει πολύ ωραίες στο μπαρ” θα προτείνει !

Το απωθημένο

Είναι τόσο ωραίος που πάντα αναρωτιόσουν τι σου βρήκε όσο τα είχατε! Είναι και καλό παιδί!Θα ήθελες να μην τα είχατε χαλάσει ποτέ κι όμως αυτό έγινε! Μπορεί και να έφταιγες! Για όλους αυτούς τους λόγους, το air condition του πλοίου νιώθεις πως σου παγώνει την ραχοκοκαλιά την ώρα που τον αντικρίζεις και δεν σου έχω γράψει το χειρότερο: αυτές οι συναντήσεις με τον άντρα- απωθημένο, συμβαίνουν πάντα όταν είσαι παντρεμένη, εννέα μηνών  έγκυος ή έχεις αποφασίσει να μεταναστεύσεις στην Αυστραλία άμεσα. Σου ξαναπροκαλεί, χειρότερο απωθημένο και υπαρξιακή κρίση .

Θα σε χαιρετήσει μόλις σε δει: Με τον τρόπο του που σε κάνει να κόβεις φλέβες! Φοράει την ίδια κολόνια. Πρώτα τον μυρίζεις, καταλαβαίνεις πως είναι στον χώρο αλλά ελπίζεις να μην είναι αυτός. Σε φωνάζει : “Γεωργία! ” Αυτός είναι! “Καρδιά μου βάστα”, σκέφτεσαι. Τρέμει η φωνή σου. Κάνεις πως τα παιδιά δεν είναι δικά σου και ο σύζυγος σου ένας άγνωστος!

Ο φλερτάκιας 

Ταξιδεύει μόνος του ή με φίλους με τους οποίους όμως δεν επικοινωνεί. Δεν συνοδεύεται από γυναίκα και θα σε κοιτάξει σαν ξερολούκουμο. Θα σου φέρει καφεδάκι από το κυλικείο χωρίς να του ζητήσεις. Θα σου πετάξει μια ατάκα που θα σε κάνει να ντρέπεσαι όπως : “Παλιά, εσύ έκανες γυμνισμό!” Μπορεί  να είσαι ελεύθερη, μπορεί και βουτηγμένη στη μοναξιά, θα είναι όμως τόσο διαθέσιμός που θα σε απωθήσει. Και με σύντροφο να ταξιδεύεις, αυτός  θα σε πολιορκήσει κανονικά μέχρι να γίνει επεισόδιο στο πλοίο και να χρειαστεί να επέμβει ο καπετάνιος. Αν ταξιδεύεις με φίλη σου θα κολλήσει και στη φίλη σου.

Μόλις σε δει θα σε χαιρετήσει: Με χούφτωμα ή ακόμα καλύτερα γλωσσόφιλο .

Ο φιλικός

Είναι η καλύτερη περίπτωση. Δεν έχει σχέση μάλλον  αλλά δεν είσαι σίγουρη καθώς  ταξιδεύει με μεγάλη  παρέα. Θα σου πιάσει την κουβέντα για θέματα τρέχοντα: για  τον Σταικούρα, για  τις φοροελαφρύνσεις που πρέπει σίγουρα να κάνει ο Κυριάκος για να έχουμε ανάπτυξη. Θα σε κάνει να νιώσεις τόσο άνετα και  δεν θα σε πιέσει, ώστε  στο τέλος  να φτάσεις να θέλεις να μιλήσετε λίγο περισσότερο για το έργο της κυβέρνησης. Εκεί που δεν το περιμένεις, θα κόψει λίγο απότομα αλλά ευγενικά τη συζήτηση με ένα: “Λοιπόν χάρηκα!”, και θα σου κάνει  την καρδιά κομμάτια: “Τι χάρηκα ρε καραγκιόζη”, θα σκεφτείς και μετά δεν θα μπορέσεις να τον βγάλεις από το μυαλό σου! Ας τον θεωρούσες πάντα ανάξιο αναφοράς, κι όμως τώρα, η συμπεριφορά του σου στοιχίζει .

θα στραβολαιμιαστείς να καταλάβεις αν κάποια γυναίκα στην παρέα είναι η σχέση του και για ένα μυστήριο λόγο θα σκεφτείς πως  θα ήθελες να ταξίδευες και εσύ μαζί τους. Η παρέα μόνο και μόνο γιατί  δεν είναι δικιά σου παρέα, σου προκαλεί ένα αίσθημα κατωτερότητας τόσο μεγάλο και ανεξήγητο που φαντάζεσαι πως τον φιλικό πρώην σου και τους φίλους του, τους περιμένει τουλάχιστον ο Tom Hanks στο λιμάνι για να πάνε να βρούνε τον Μπραντ Πιτ στο σκάφος του .

Θα σε χαιρετήσει μόλις σε δει: Πολύ φιλικά αλλά με την  αξιοπρέπεια της απόστασης. Θα σκεφτείς πως δεν σήμαινες τελικά τίποτα για εκείνον και αυτό θα σε καταρρακώσει αναίτια  .

Ο γερασμένος πριν την ώρα του

Εδώ μιλάμε για ολοσχερή καταστροφή. Μοιάζεις κόρη του. Είχες να τον δεις χρόνια, δεν τον αναζήτησες  και δεν τώρα δεν τον αναγνώρισες. Δεν είναι απλά ο τύπος που δεν πίστεψε ποτέ στα αντιηλιακά και σταφίδιασε! Όλοι γερνάμε, αυτός όμως κακογέρασε, είναι ο κλασσικός τύπος με κομοδινί μαλλί, ας μην είναι μεγάλος σε ηλικία, έχει γεράσει, ακριβώς γιατί θέλει απελπισμένα να νεάζει! Είναι και ψυχολογικά  κακοδιατηρημένος κι αυτό φαίνεται. Η συνάντηση σας σε ποτίζει  με μια  αίσθηση ματαιότητας, νιώθεις και εσύ μπαμπόγρια, τις επόμενες μέρες θα κοιτάζεις στον καθρέφτη και θα πιστεύεις πως πρέπει να κάνεις lifting ενώ θα μονολογείς: “Πάει γέρασα!”. Δεν είναι αυτός το πρόβλημα, απλά σε φέρνει αντιμέτωπη με το χρόνο, με έναν τρόπο τρομαχτικό!

Θα σε χαιρετίσει μόλις σε δει : Σαν εβδομηντάχρονος: “Βρε το Λενάκι !Χρόνια και ζαμάνια” Λοκάρει πάνω σου γιατί του φαίνεσαι μπουμπούκι. Όλα τα υπόλοιπα είναι άβολα και ντροπιαστικά.

Ο χωρισμένος

Έχει το βλέμμα κουταβιού που του πάτησαν την ουρά. Πενθεί. Σου λέει 7 δευτερόλεπτα  μετά την συνάντηση σας πως χώρισε: “Θα έρθω να στα πω σε λίγο” λέει και το κάνει! Απροσκάλεστος ! Κάθεται δίπλα σου και σου εξιστορεί όλη τη σχέση και πως δεν είχε ποτέ διανοηθεί πως εκείνη θα ήταν τόσο σκληρή. Βουρκώνει. Λέει “εντάξει είμαι”, σε ρωτάει αν πιστεύεις πως πρέπει να την πάρει τηλέφωνο, αν κατά την γνώμη σου υπάρχει άλλος! Ίσως σου δείξει και τα μηνύματα της -όπου είναι ολοφάνερό, πως η γυναίκα τον σκυλοβαρέθηκε, έχει άλλον και δεν θέλει να τον ξαναδεί. Δεν του το λες, μη βουτήξει  στη θάλασσα. Κι εσύ όμως σκέφτεσαι να βουτήξεις, βρίσκεστε στα ανοιχτά της  Χίου άλλωστε. Σκούρο μπλε, το βαθύ Αιγαίο. Τον παρηγορείς  με φράσεις όπως: “Έλα βρε!” “Σίγουρα σε θέλει, απλώς  είναι εγωίστρια!”, “Πιστεύω θα γυρίσει!”

Θα σε χαιρετήσει  μόλις σε δει: Με ένα: “Αχ κάτσε να σου πω τα δικά μου !”

Αυτός που δεν πρέπει να δει κανείς 

Δεν ήταν το γούστου σου, αποδείχθηκε μαλάκας όμως  ήσουν σε κακή φάση όταν τον γνώρισες και το κατάλαβες μετά. Αυτό το φάντασμα του παρελθόντος όμως θα σε βρει και δεν έχει λόγο να υποθέσει πως δεν έχεις καμία όρεξη να τον χαιρετήσεις. Το χειρότερο είναι για εκείνον να ήσουν μια αγάπη που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Ποιος ξέρει; Μπορεί το ότι σε συνάντησε στο πλοίο να το ερμηνεύει ως  σημάδι της μοίρας πως πρέπει να τα ξαναβρείτε.

Θα σε χαιρετήσει μόλις σε δει: Εγκάρδια! Λέει και στην παρέα του κάτι για να σε διαλύσει: Από εδώ η  Μαρία ήταν το μωρό μου τρεις ολοκλήρους μήνες! Εσύ δαγκώνεσαι και σκέφτεσαι πως θέλεις να κάνεις γραπτή διαμαρτία στο δικαστήριο στον ΟΗΕ για αυτό το απαράδεκτο που σου συμβαίνει .

Ο ψυχρός

Δέξου το ! Δεν το περίμενες πως θα σε αγνοήσει ή ακόμα χειρότερα πως θα σε χαιρετήσει με τόσο απόμακρο ύφος. Αν δίπλα του υπάρχει κάποια γυναίκα μπορείς πάντα  να ρίξεις το φταίξιμό σε αυτήν: “Σκύλα παιδί μου δεν τον αφήνει να πει ένα γεια!” Αν όμως ταξιδεύει μόνος του ίσως να συμβιβαστείς με το ότι δεν του καίγεται καρφάκι για σένα. Υπάρχουν κι αυτά!Πρώην είναι, σιγά το πρόβλημα!

Θα σε χαιρετήσει μόλις σε δει: Προσπαθώντας  να αποφύγει το βλέμμα σου και μετά για ένα δευτερόλεπτο θα κάνει πως δεν σε ξέρει. Εσύ όμως είσαι επιμονή και αναγκάζεται να σου πει ένα: “Γεια τι γίνεται;” Παγωμένο σαν τις σφολιάτες του κυλικείου !