Η ημέρα του Πάσχα είναι πια πολύ κοντά μας και στα περισσότερα σπίτια έχουν αρχίσει να γίνονται σχέδια για το μενού του πασχαλινού γεύματος. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι φυσικά το ψητό αρνί ή το κατσίκι, δεν μπορεί όμως να τα βγάλει πέρα μόνο του και θα χρειαστεί την ανάλογη παρέα. Οι συντροφιές μαζεύονται συνήθως από νωρίς την ημέρα του Πάσχα και αρχίζουν να πίνουν και να τσιμπάνε τα ορεκτικά και τα μεζεδάκια που τόσο γενναιόδωρα απλώνονται πάνω στα καρό τραπεζομάντιλα, ενώ είναι πολύ πιθανό πλέον να υπάρχουν αρκετοί vegetarians ανάμεσα στους συνδαιτημόνες. Κάθε καλός νοικοκύρης λοιπόν θα φροντίσει να έχει νόστιμα συνοδευτικά του κρέατος, ικανά να καλύψουν όλα τα γούστα. Ορίστε εδώ μερικές ιδέες:
Πρώτη και καλύτερη παρέα του παραδοσιακού αυτού τραπεζιού είναι φυσικά οι ψητές πατάτες. Χορταστικές και εύκολες, τσιμπιούνται ακόμα και με τα δάχτυλα ενώ αρέσουν σε όλους, ακόμα και στα παιδάκια. Εμείς εδώ θα σας προτείνουμε μια αγαπημένη μας συνταγή που είναι:
Πατάτες baby με πάπρικα
Δεν είναι και τόσο παραδοσιακές, θα κάνουν όμως τον δικό τους χαμό στο τραπέζι μας γιατί είναι απίθανες. Σερβίρονται ζεστές, παρέα με το κρέας και μπαίνουν ολόκληρες μέσα στο στόμα. Δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε κομψοί και διακριτικοί με τις πατάτες.
Υλικά:
- 1 δίχτυ baby πατάτες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα απλή και καυτερή
- 1 κουτ σούπας σκόνη σκόρδου
- Αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε και βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες σε άφθονο αλατισμένο νερό ώσπου να μαλακώσουν αρκετά. Τις στραγγίζουμε κι αφού κρυώσουν λίγο τις πατάμε μία μια με το εργαλείο του πουρέ από την μία μεριά μόνο ώστε να σπάσουν κάπως και να κάνουν αυτό το γκριλ εφέ.
Στο μεταξύ έχουμε αναμίξει σε ένα μπολ το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Αλείφουμε γενναιόδωρα τον πάτο ενός πυρίμαχου γυάλινου σκεύους με το μίγμα του λαδιού και στρώνουμε τις πατάτες μας με την γκριλ πλευρά τους προς τα πάνω. Αλείφουμε την κάθε μια τους με το υπόλοιπο μίγμα του λαδιού, αλατίζουμε και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου τους 180 βαθμούς Κελσίου. Αν επιθυμούμε έξτρα γεύση, μπορούμε να βάλουμε μερικές σκελίδες σκόρδου με την φλούδα ανάμεσα στις πατατούλες μας.
Παρέα στις πατάτες πρέπει φυσικά να κάνουν και μια δυο σαλάτες, η μια εκ των οποίων ας είναι πράσινη, φρέσκια κι ανάλαφρη όπως:
Ζεματιστά αντίδια με αβοκάντο και λιαστή ντομάτα
Δεν χρειάζεται παρά ελάχιστη ώρα για να γίνει, καθώς τα αντίδια θα χρειαστεί να βράσουν μόλις λίγα λεπτά. Το ανθότυρο με την λιαστή ντομάτα είναι πολύ νόστιμος συνδυασμός, ενώ τα χόρτα ξέρουμε πόσο πηγαίνουν με το κρέας. Βρείτε την συνταγή εδώ
Το κόκκινο είναι το χρώμα της Ανάστασης και τα παντζάρια είναι στην εποχή τους, οπότε μια σαλάτα με παντζάρι θα βρει μια περίοπτη θέση στο τραπέζι μας. Αν μάλιστα είναι αρωματισμένη με λίγο σκόρδο και ενισχυμένη από κομματάκια γραβιέρας, θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και θα εξαντληθεί σε χρόνο μηδέν.
Ζεστή παντζαροσαλάτα με σκόρδο και γραβιέρα
Βρείτε την συνταγή της ζεστής παντζαροσαλάτας με σκόρδο και γραβιέρα εδώ
Αφού λοιπόν βάλαμε στο πασχαλινό μας τραπέζι το κρέας, τις σαλάτες, τις πατάτες, τι άλλο μας λείπει; Μα φυσικά το τυρί. Το τυρί έχει την καταπληκτική ιδιότητα να μπορεί να φαγωθεί από την αρχή μέχρι το τέλος ενός γεύματος και να σερβιριστεί ως ορεκτικό, ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου, αλλά και ως χωνευτικό μετά το φαγοπότι. Φυσικά μπορούμε να ετοιμάσουμε μια πιατέλα με διάφορα τυριά για όλα τα γούστα, μπορούμε όμως να φτιάξουμε κάτι πιο λουσάτο (και εύκολο) όπως είναι ένας
Κορμός τυριών με αιγινήτικο φιστίκι
Θα δώσει μια έξτρα πολυτέλεια στο τραπέζι μας, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αρέσει σε όλους και η αφρατοπικάντικη γεύση του πάει τέλεια με το ψητό κρέας. Δείτε την συνταγή εδώ και θα μας θυμηθείτε.
Αν όμως θέλετε να φτιάξετε κάτι πιο παραδοσιακό αλλά και προχωρημένο ταυτόχρονα, δοκιμάστε το:
Σαγανάκι με κρούστα από πίτουρο βρόμης
Λίγο πιο μπελαλίδικο αλλά εντυπωσιακό σαγανάκι σε μπουκιές με τραγανή κρούστα, θα αρέσει ιδιαίτερα στα πιτσιρίκια της παρέας. Δείτε την συνταγή εδώ:
Και μιας και έχουμε αφιερώσει αυτόν εδώ τον κατάλογο στις δικές μας συνταγές, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το:
Αρνάκι στην λαδόκολλα με σκόρδο και τουρσί λεμόνι
Είναι τόσο αρωματικό και ταυτόχρονα τόσο εύκολο που πραγματικά θα σας λύσει τα χέρια και θα σας δώσει την ευκαιρία να ασχοληθείτε απερίσπαστοι με τα υπόλοιπα μαγειρέματά σας ή απλά να απολαύσετε την μέρα.
Αρνάκι με σκόρδο και τουρσί λεμόνι εδώ
Καλό Πάσχα σε όλους μας!