Να πούμε ευθύς εξαρχής ότι σεβόμαστε το ιατρικό επάγγελμα με το παραπάνω και αναγνωρίζουμε ότι η καλή μας υγεία εξαρτάται από τους γιατρούς μας σε μεγάλο βαθμό. Αφού όμως βγάλουμε αυτή την ειλικρινή δήλωση από την μέση, θα πρέπει επίσης να πούμε ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα γιατρών που όχι μόνο μπορεί να μην δώσουν την δέουσα σημασία στα προβλήματά μας ή να κάνουν βιαστικές διαγνώσεις, αλλά και να μας φερθούν επιπόλαια οδηγώντας μας σε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που ήδη έχουμε.

Φυσικά γνωρίζουμε ότι το επάγγελμα του γιατρού είναι σύνθετο και απαιτητικό, ενώ ο κάθε γιατρός δικαιούται να έχει μια αδύναμη στιγμή, κανείς δεν είναι τέλειος. Για τα άτομα όμως που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις ή χρόνιο πόνο, ένας γιατρός που επιδεικνύει την λάθος συμπεριφορά, μπορεί να τους κοστίσει σε πόνο, να τους αποπροσανατολίσει στην προσπάθεια να βρουν τι έχουν και πως θα το αντιμετωπίσουν ή τελικά να τους κάνει ακόμα μεγαλύτερο κακό. Επειδή μάλιστα η σχέση με έναν γιατρό που σε κουράρει για κάτι χρόνιο είναι μακριά, ίσως κάποια από αυτά τα σημάδια να σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι ήρθε μάλλον η ώρα να πας παρακάτω.

Ας δούμε λοιπόν μερικά από αυτά τα σημάδια:

Δεν σε ακούνε όσο χρειάζεται

Επισκέπτεσαι έναν γιατρό και πριν ακόμα ξεκινήσεις να λες το πρόβλημά σου, καταλαβαίνεις ότι ανυπομονούν να τελειώσεις με την γκρίνια σου ενώ δεν δίνουν την δέουσα σημασία σε όλα τα συμπτώματα που παραθέτεις ή τις εξετάσεις που έχεις κάνει και το ιστορικό σου γιατί βιάζονται να περάσουν στο επόμενο ραντεβού. Οι γυναίκες είναι πιο συνηθισμένο να νοιώσουν ότι ο γιατρός τους δεν τις ακούει, καθώς θεωρούμαστε γκρινιάρες και ότι δεν αντέχουμε στον πόνο. Εμείς που πονάμε πέντε μέρες το μήνα με την περίοδο για δεκαετίες ή γεννάμε παιδιά.

Θέλουν να συμφωνείς σε όλα μαζί τους

Αν ο/η γιατρός σου αρνείται να ακούσει τις διαμαρτυρίες σου για μια θεραπεία την οποία για παράδειγμα έχεις κάνει και στο παρελθόν και η οποία δεν σε βοήθησε καθόλου και επιμένει να την κάνεις ξανά χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την γνώμη σου, τότε ίσως δεν σου ταιριάζει. Βασικό προσόν ενός γιατρού είναι να μας ακούει και να σέβεται τις αντιρρήσεις μας.

Τα ρίχνουν όλα στην ψυχική μας υγεία

“Πήγα με έντονο, διαρκή βήχα στον ΟΡΛ και επειδή δεν έβρισκε τι είχα μου σύστησε ηρεμιστικά. Τελικά είχα ελικοβακτηρίδιο του στομάχου και πνιγόμουν από την παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών.” Αληθινή ιστορία ασθενούς που έπεσε θύμα μιας δυσκολίας που έχουν κάποιοι γιατροί να παραδεχθούν ότι δεν μπορούν να μας βοηθήσουν και τα ρίχνουν όλα στην ψυχολογική μας κατάσταση.

Δεν αποδέχονται τα συμπτώματά μας και τα ρίχνουν όλα στην ηλικία μας

Υπάρχουν γιατροί που θεωρούν ότι η μεγαλύτερη ηλικία είναι συνδεδεμένη με τον μεγαλύτερο πόνο (που είναι μέχρι έναν βαθμό) και είναι πρόθυμοι να απορρίψουν τις διαμαρτυρίες μας ως υπερβολικές. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μένουν κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι χωρίς την κατάλληλη θεραπεία. Δεν αρρωσταίνουν μόνο οι μεγάλοι όμως και δεν πονούν μόνο αυτοί.

Δεν πιστεύουν το μέγεθος του πόνου μας

Σας έχει τύχει ποτέ να αποφεύγετε να πείτε στον γιατρό σας πόσο πολύ πονάτε παρόλη την θεραπεία που σας έχει δώσει απλά γιατί νιώθετε ότι τους δυσαρεστείτε ή δεν σας πιστεύουν; Ένας γιατρός που δυσφορεί με τα παράπονά μας είναι προφανές ότι δεν ακούει καλά και τα συμπτώματά μας.

Επιμένουν σε μία θεραπεία περισσότερο από το να ψάξουν να βρουν την αιτία της ασθένειάς μας

Πολλοί γιατροί έχουν έτοιμη στο μυαλό τους την θεραπεία, πριν καν ολοκληρωθεί η διάγνωση της ασθένειάς μας. Είτε αφορά την σωματική ή την ψυχική μας υγεία, θα πρέπει να κάνουν ότι μπορούν πρώτα να βρουν ποια είναι η πρωτογενής αιτία των προβλημάτων μας και μετά να μας προτείνουν θεραπεία. Μια λανθασμένη θεραπεία μπορεί να μας κάνει μεγαλύτερο κακό και να καθυστερήσει την ίαση του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζουμε.

Δεν είναι ανοιχτόμυαλοι σε εναλλακτικές θεραπείες

“Χρειάστηκε κάποτε να πάρω σίδηρο σε μεγάλη δόση λόγω αναιμίας, αλλά μου δημιουργούσε κρίσεις κολικού του εντέρου και δυσκοιλιότητα, οπότε ζήτησα από τον γιατρό μου να με βοηθήσει με εναλλακτικό τρόπο. Μου είπε ότι τέτοιος τρόπος δεν υπήρχε και μου σύστησε να κάνω υπομονή. Τελικά, πήγα σε ειδικό διατροφολόγο και το πέτυχα με διατροφή. Δεν το πίστευε όταν του το είπα”.

Κλασικό παράδειγμα γιατρού που δεν δέχεται άλλες θεραπείες από αυτές που έχει να προτείνει ο ίδιος και αρνείται να τις συζητήσει καν.

Υπάρχει έπαρση

Αυτή είναι μια συμπεριφορά που επιδεικνύουν μερικοί “φτασμένοι” γιατροί οι οποίοι είναι συνήθως και πολύ ακριβοί. Αντιμετωπίζουν τον ασθενή αφ’ υψηλού, επιβάλλουν την θεραπεία τους χωρίς πολλές εξηγήσεις και δεν ακούνε παράπονα. Ο ασθενής “οφείλει” να αποδεχθεί την αυθεντία τους χωρίς πολλά πολλά. Μέσα σε αυτή την επηρμένη συμπεριφορά όμως, μπορεί να κάνουν λάθος διάγνωση, απλά και μόνο γιατί δεν έδωσαν τον χρόνο στον ασθενή να πει τον πόνο του ή να εκφράσει τις επιφυλάξεις του.

Ρίχνουν όλα τα συμπτώματα σου στο βάρος σου ή στον τρόπο της ζωής σου

“Πρέπει να χάσεις βάρος”. Μια αυστηρή εντολή γιατρού κάθε ειδικότητας που έρχεται ξερή, χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, ενθάρρυνση ή δικαιολόγηση. Πολλές φορές και χωρίς να έχουν ελέγξει αν το έξτρα βάρος το έχουμε πάρει από κάποια φάρμακα ή άλλη πάθηση.

Δεν τους βρίσκεις στο τηλέφωνο

Καταλαβαίνουμε ότι ένας γιατρός είναι πολυάσχολος και έχει ένα σωρό ασθενείς να αντιμετωπίσει καθημερινά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε την άνεση να βρούμε τον γιατρό μας στο τηλέφωνο αν μας συμβεί κάτι έκτακτο ή έχουμε κάποια επιδείνωση των συμπτωμάτων μας.

Ο καλός γιατρός θα πρέπει να δείχνει την στοιχειώδη ενσυναίσθηση στους ασθενείς του, να αφουγκράζεται τον πόνο τους και να παραδέχεται αν δεν γνωρίζει κάτι. Θα πρέπει να έχει στο νου του όλο το σώμα και όχι μόνο το κμμάτι στο οποίο εκείνος ειδικεύεται και να μας κάνει να νοιώθουμε ασφαλείς.

 

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!