Μπορεί να αγαπάς την τακτοποίηση. Μπορεί το τηλέφωνό σου να σε έχει κουράσει. Μπορεί ακόμα και να έχεις μια κενή ώρα την οποία θέλεις να περάσεις δημιουργικά. Ακόμα κι αν δεν ανήκεις σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες, δεν είναι κακό να εμπνευστείς από την μέθοδο της Marie Kondo και να θελήσεις να βάλεις σε μια σειρά το κινητό σου σε σημείο να φτάσει να «λάμπει από χαρά» όπως λέει η διάσημη γκουρού της τακτοποίησης. Επειδή λοιπόν πρόκειται για την πιο πολυχρησιμοποιημένη συσκευή μας και έναν χώρο που φιλοξενεί πολλά προσωπικά μας πράγματα, καλό είναι να τον έχουμε σε τάξη για να λειτουργεί καλύτερα και να μας κάνει την ζωή ευκολότερη και όχι δυσκολότερη.

Σβήνουμε όλες τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούμε

Αυτό είναι το πιο εύκολο βήμα στην τακτοποίηση του τηλεφώνου μας. Όσα apps δεν έχουμε χρησιμοποιήσει για μήνες, τα σβήνουμε για να μην πιάνουν χώρο και κάνουμε το ίδιο με παιχνίδια που έχουμε πάψει να παίζουμε και οτιδήποτε μπορεί να μας αγχώνει επίσης.

Οργανώνουμε τα apps σε φακέλους/σελίδες

Αφού λοιπόν ξεφορτωθήκαμε τα apps που δεν θέλουμε, είναι καιρός να βάλουμε σε τάξη αυτά που θέλουμε. Αν έχετε iPhone, μπορείτε να τα οργανώσετε βάζοντάς τα σε φακέλους. Για παράδειγμα, όλα τα παιχνίδια μαζί ή όλα τα photo editing apps σε έναν δικό τους φάκελο. Αν το κινητό μας δεν μας δίνει αυτή την δυνατότητα, μπορούμε να δημιουργήσουμε σελίδες με τα ομαδοποιημένα apps, απλά πατώντας με το δάχτυλό μας πάνω τους και μετακινώντας τα στην δική τους σελίδα. Κρατάμε αυτά που χρησιμοποιούμε περισσότερο στην πρώτη σελίδα.

Κάνουμε ξεκαθάρισμα στις ειδοποιήσεις

Αν έχεις καμιά τριανταριά apps στο κινητό σου, ίσως θα ήταν καλό να κάνεις μερικές από τις ειδοποιήσεις που αυτά σου στέλνουν να σωπάσουν μια και καλή. Κράτα μόνο τα βασικά ή αυτά που σε ενδιαφέρουν περισσότερο και πες γεια σε όλα εκείνα τα μπλιπ μπλοπ που σου γεμίζουν την μέρα με θορύβους και πιθανό άγχος.

Σβήσε επαφές που σου δημιουργούν άγχος

Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο, για τον περισσότερο κόσμο. Μπορεί να μοιάζει με πραγματική δοκιμασία, είναι όμως πραγματικά αναζωογονητικό και σε κάνει να νοιώθεις ανάλαφρος και ξένοιαστος. Πρόσωπα που σε γεμίζουν τοξίνες βγάλτα και από τον κατάλογο των επαφών σου και φυσικά κι απ’ την ζωή σου.

Σβήσε τα ηχητικά μηνύματα

Αυτή είναι μια δουλειά που καλό είναι να γίνεται τακτικά, ώστε να μην είμαστε εμείς από εκείνα τα πρόσωπα που δεν μπορείς να τους αφήσεις ένα φωνητικό μήνυμα γιατί δεν υπάρχει χώρος. Σάμπως τα βάζουμε να τα ξανακούσουμε ποτέ; Δεν έχουν καμία αξία να πιάνουν τον πολύτιμο χώρο του κινητού μας.

Σβήνουμε τα παλιά μηνύματα κειμένου

Ο περισσότερος κόσμος δεν σβήνει ποτέ τα παλιά γραπτά μηνύματα. Αυτό όμως δεν είναι βοηθητικό, ιδιαίτερα αν υπάρχουν ανάμεσά τους μηνύματα που μας κάνουν κακό όταν τα ξαναδιαβάσουμε. Τα σβήνουμε λοιπόν και κάνουμε χώρο στην ζωή μας για νέα πιο ευχάριστα μηνύματα.

Σβήνουμε όσες φωτογραφίες δεν μας αρέσουν.

Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας ξεσκαρταρίσματος του κινητού μας. Το πολυτιμότερο αρχείο του είναι οι φωτογραφίες μας. Γι’ αυτό μεταφέρουμε τις αγαπημένες μας σε άλλο αποθηκευτικό χώρο, ώστε να μην τις χάσουμε ποτέ και ύστερα αρχίζουμε να σβήνουμε όσες δεν μας αρέσουν, αν για παράδειγμα είναι η ίδια πόζα επί οκτώ ή είναι από πρόσωπα που δεν μας χρειάζονται οι φωτογραφίες τους, όπως από ένα πάρτι που πήγαμε πριν τρία χρόνια και δεν γνωρίζαμε πάνω από δύο άτομα.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!