Στην παρούσα φάση, ανάμεσα στις 17 γυναικοκτονίες που έχουν γίνει μόνο μέσα στο 2021 (ή τουλάχιστον όσες έχουν γίνει γνωστές), και στις συνεχώς αυξανόμενες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, η ατάκα “not all men” ή ελληνιστί “δεν είναι έτσι όλοι οι άντρες” δεν έχει ακριβώς θέση. Όχι γιατί δεν ισχύει. Ναι προφανώς δεν είναι όλοι οι άντρες της γης σεξιστές και κακοποιητές. Αλλά γιατί (βλέπε την πρώτη πρόταση) δεν είναι αυτό το θέμα μας αυτή τη στιγμή.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια ομάδα ανδρών που αξίζουν να τους δώσουμε λίγο χώρο και να τους χαρίσουμε δικαιωματικά τον τίτλο “not all men”, και αυτοί είναι οι παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναιτωλικού. Γιατί; Πριν μερικές μέρες, η ομάδα του Παναιτωλικού, στα πλαίσια ενός αγώνα της έκανε μια υπέροχη συμβολική πράξη, δείχνοντας έμπρακτα την υποστήριξή τους σε όλες τις κακοποιημένες γυναίκες αλλά και το θυμό τους για το καταστροφικό κύμα των γυναικοκτονιών που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο.

 

Συγκεκριμένα πριν την έναρξη του αγώνα, εμφανίστηκαν όλοι μαζί κρατώντας πανό με συνθήματα που δείχνουν την βίαιη και παράλογη φύση των γυναικοκτονιών. Μεταξύ άλλων είδαμε γραμμένα στα πανό λόγια όπως, «Του έθιξε τον ανδρισμό, απούσα», «Επειδή του είπε όχι, απούσα», «Επειδή τον χώρισε, απούσα», « επειδή χάλασε η φάση, απούσα», ενώ ανάμεσά τους υπήρχε και ένα μεγάλο πανό που έλεγε “Πες την με το όνομά της, γυναικοκτονία”.

Σε αυτή την δράση συμμετείχαν και οι “Παρούσες”, μια ομάδα που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2021, και που με τα δικά τους λόγια «στόχος μας είναι να συμβάλλουμε και εμείς στην ευαισθητοποίηση και στην αφύπνιση του κοινωνικού συνόλου και να ενημερώσουμε στο μέτρο και στον βαθμό που μπορούμε για αυτό το μείζονος σημασίας ζήτημα όχι μόνο με λόγια, αλλά και με δράσεις».

 

Παράλληλα, την πράξη αυτή συνόδευσε η ΠΑΕ λέγοντας, “(ήταν μια) συμβολική δράση για τη γυναικοκτονία και την έμφυλη βία, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των φιλάθλων και της κοινωνίας γενικότερα κατά των φαινομένων αυτών”.

Μόνο μπράβο αξίζει σε αυτές τις δράσεις. Ιδίως όταν γίνονται και από άντρες, καθώς με αυτό τον τρόπο τέτοιου είδους πολύ σημαντικά μηνύματα μπορούν να φτάσουν σε ομάδες ανθρώπων που υπό άλλες συνθήκες μάλλον δε θα έφταναν. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους άντρες, και χωρίς να θέλουμε να βάλουμε ανθρώπους σε κουτάκια, θα λέγαμε πως δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη παιδεία σε ό,τι αφορά τον σεξισμό και την πατριαρχία.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!