Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα από την αρχή. Ξέρουμε πώς αντιδρούν οι φίλαθλοι (εντός και εκτός εισαγωγικών) στις ήττες στο ποδόσφαιρο. Ξέρουμε πως οι βρισιές, τα επιθετικά σχόλια και οι προσβολές είναι η νόρμα, άσχετα με το αν συμφωνούμε με αυτήν. Το θέμα είναι, όμως, συχνά στο περιεχόμενο αυτών των σχολίων. Για παράδειγμα, πολλοί παίχτες άλλων εθνικοτήτων ακούν σχεδόν αποκλειστικά ρατσιστικές φραστικές επιθέσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι γυναίκες αθλήτριες σε ανδροκρατούμενα αθλήματα ακούν κυρίως σεξιστικές.  

Η Εθνική Ελλάδος Ποδοσφαίρου Γυναικών ίσως έχει δεχτεί τον μεγαλύτερο σεξισμό από κάθε άλλη ομάδα. Φυσικά αυτός εμφανίζεται κυρίως όταν χάνουν, αφού στις νίκες τα περισσότερα σχόλια είναι θετικά και, βασικά, είναι αρκετά λιγότερα. Γιατί οι περισσότεροι φαίνεται ότι ενδιαφέρονται να θυμηθούν την ύπαρξη της ομάδας μόνο όταν έχουν αφορμή να την κράξουν.  

Τα σχόλια μετά την ήττα από τη Γερμανία

Μία τέτοια αφορμή ήρθε πριν μερικούς μήνες. Η Εθνική Ελλάδος έπαιξε εκτός έδρας με τη Γερμανία και έχασε 6-0. Το σκορ δημοσιεύτηκε από κάποιες μεγάλες αθλητικές σελίδες στο Facebook και γρήγορα έκαναν την εμφάνισή τους οι “καλοθελητές”. Κατ’ αρχάς, το πρώτο που κάνει ”μπαμ” είναι ότι, μετά τα likes, οι περισσότερες αντιδράσεις δεν ήταν ούτε το “λυπάμαι”, ούτε το “έλεος” (όπως συμβαίνει συνήθως), αλλά το “χαχα”. Μετά από αυτό τα σχόλια, που είδαμε από κάτω, ήταν σχεδόν αναμενόμενα.  

Δεν είδαμε κράξιμο για επιδόσεις ή γενικά για κάτι απτό και αντικειμενικό. Σχεδόν όλα τα αρνητικά σχόλια εναντίον των παιχτριών έγιναν βάζοντας στο στόχαστρο το φύλο τους. Τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά; Να καθίσουν σπίτι τους να τηγανίσουν κανένα αβγό, γιατί το ποδόσφαιρο είναι αντρικό άθλημα. Δεν κάνουν ούτε για να φτιάξουν τηγανιτές πατάτες. Θα ήταν καλύτερο να το γυρίσουν στο πλέξιμο. Το ποδόσφαιρο δεν είναι για άτομα σαν αυτές, γιατί είναι αντρικό και για σκληρούς. Η μπάλα μπορεί να τις σκοτώσει. Να πάνε να πιάσουν το σφουγγάρισμα, το ξεσκόνισμα, το μαγείρεμα, το πλύσιμο, το άπλωμα και το σιδέρωμα. Όλα αυτά στο 2021, όταν θα έπρεπε να έχουμε μάθει πλέον ότι τίποτα δεν έχει φύλο, ούτε άθλημα, ούτε δουλειά του σπιτιού. 

 

Ένα άλλο σχόλιο ανέφερε ότι η Εθνική μάς έκανε ρεζίλι σε όλο τον κόσμο. Κανένας τους, όμως, δεν προσπάθησε να βρει τον πραγματικό λόγο για την τόσο μεγάλη διαφορά στο σκορ του αγώνα. Ο οποίος πού βρίσκεται; Στο σεξισμό, που και η ίδιοι “ξερνάνε”. Κυρίως στον εγχώριο. Με τη λογική ότι το ποδόσφαιρο είναι αντρικό άθλημα και ότι στο αντρικό ποδόσφαιρό είναι τα λεφτά, οι αρμόδιοι δίνουν ελάχιστοι σημασία στην Εθνική Ελλάδος Ποδοσφαίρου Γυναικών.  

Στην πραγματικότητα, την αντιμετωπίζουν σχεδόν σαν να μιλάμε για ερασιτεχνική ομάδα. Οι παίχτριες παίρνουν απειροελάχιστα χρήματα και δεν μπορούν να ζήσουν μόνο από αυτό, οδηγούμενες σε δεύτερες και τρίτες δουλειές. Οι προπονήσεις τους δεν αντιμετωπίζονται με την ίδια σοβαρότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω lockdown, πήγαν στον αγώνα με τη Γερμανία εντελώς απροπόνητες. Με μία Γερμανία, που έχει φροντίσει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη γυναικεία της ομάδα, η οποία αυτή την στιγμή είναι από τις καλύτερες στον κόσμο.  

Η απάντηση στα σεξιστικά σχόλια

Η απάντηση σε όλες τις σεξιστικές αντιδράσεις ήρθε από μία από τις αθλήτριες της ομάδας, την Ιωάννα Χαμαλίδου, μέσω της σελίδας του Facebook Μη γεννήσεις κοριτσάκι: “Είμαι παίκτρια ποδοσφαίρου. Χθες είχαμε ευρωπαϊκό ματς και πήγαμε Γερμανία απροπόνητες εδώ και έναν μήνα, λόγω lock down 

Αυτά είναι λίγα απ’ τα άπειρα σεξιστικά σχόλια που δέχτηκε η αποστολή μας. Μια αποστολή από 25 κοπέλες που παρ’ όλη την αδιαφορία, ενώ δεν μας πληρώνουν κι ενώ έχουμε δεύτερες δουλειές για να επιβιώσουμε, ρισκάραμε την υγεία μας για να αγωνιστούμε με το εθνόσημο”.