Όταν η Chloe Kelly πέτυχε το νικητήριο γκολ της Αγγλίας εναντίον της Γερμανίας στον τελικό του Euro 2022 στο 20ό λεπτό της παράτασης, το πλήθος ξεσηκώθηκε καθώς η μπάλα μπήκε στο τέρμα. Η Kelly ωστόσο, περίμενε για μια στιγμή να ελέγξει αν το γκολ ήταν εκτός φάσης προτού σκίσει τη φανέλα της για να τρέξει γύρω από το γήπεδο – κουνώντας την πάνω από το κεφάλι της καθώς ούρλιαζε από χαρά.

Ήταν μια τεράστια στιγμή. Το γκολ σημειώθηκε ακριβώς τη στιγμή που τόσο οι οπαδοί όσο και οι παίκτες περίμεναν με αγωνία να οδηγηθεί ο αγώνας στα πέναλτι. Αλλά υπήρχε κάτι περισσότερο σε αυτή τη στιγμή από ανακούφιση- ο ίδιος ο πανηγυρισμός της Kelly έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο δυνατές στιγμές του τουρνουά.

Για πολλούς, αυτό μπορεί να είναι απλώς η εικόνα μιας γυναίκας με αθλητικό σουτιέν – κάτι αρκετά φυσιολογικό που μπορεί να δει κανείς σε κάθε γυμναστήριο στις μέρες μας. Αλλά στο πλαίσιο του αθλήματος, είναι ριζοσπαστικό. Πρόκειται για ένα νεύμα στην Αμερικανίδα ποδοσφαιρίστρια Brandi Chastain, η οποία, πριν από 23 χρόνια, πανηγύρισε επίσης με το αθλητικό σουτιέν της, αφού σκόραρε ένα νικητήριο πέναλτι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1999 εναντίον της Κίνας. Η φωτογραφία της Chastain γονατιστή με το μαύρο crop top της εξακολουθεί να χαιρετίζεται ως εμβληματική εικόνα στον γυναικείο αθλητισμό.

Ενώ οι άνδρες παίκτες επευφημούνται και υποστηρίζονται από τους οπαδούς για την επίδειξη του αθλητικού τους σώματος, οι γυναίκες συχνά σεξουαλικοποιούνται ή επικρίνονται τη στιγμή που δείχνουν δέρμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Kelly έλαβε κίτρινη κάρτα για “υπερβολικό πανηγυρισμό”- ο ίδιος κανόνας εφαρμόζεται και στους άνδρες που βγάζουν τα ρούχα τους αφού σκοράρουν.

Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο που έχει πρόβλημα με τα γυναικεία σώματα – θυμηθείτε την αστυνόμευση στο μήκος του σορτς που είδαμε πέρυσι, όταν η αθλήτρια του μήκους Olivia Breen επικρίθηκε επειδή φορούσε “πολύ κοντό” σορτσάκι. Από την άλλη το αίτημα των Νορβηγίδων παικτριών του χάντμπολ να φορούν περισσότερα ρούχα στο γήπεδο απορρίφθηκε.

Θα θέλαμε η εικόνα μιας γυναίκας με αθλητικό σουτιέν να μην είναι ριζοσπαστική. Αλλά προς το παρόν, πρέπει να γιορτάσουμε αυτές τις περιπτώσεις στον αθλητισμό χωρίς κριτική ή σεξουαλικοποίηση.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!