Λίγο περισσότερο από ένας χρόνος έχει περάσει από τη δολοφονία του George Floyd από τον τότε αστυνομικό Derek Chauvin. Η δολοφονία του ήταν αυτή που οδήγησε στη γιγάντωση του κινήματος Black Lives Matter και έβγαλε τους Αμερικανούς (και όχι μόνο) στους δρόμους να διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας. 

Πώς μάθαμε, όμως, γι’ αυτήν; Χάρη στη 17χρονη τότε Darnella Frazier, την έφηβη που τυχαία πέρναγε από το σημείο και αποφάσισε να σταματήσει και να καταγράψει όλο το συμβάν. Η ίδια δηλώνει βαθιά τραυματισμένη από αυτό που είδε και έχει σχολιάσει ότι της έκλεψε την αθωότητα, αφού πλέον γνωρίζει 100% πόσο επικίνδυνο είναι να είσαι μαύρος στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δηλώνει και περήφανη, που δεν προσπέρασε. Το βίντεό της ήταν αυτό που έκανε γνωστή τη δολοφονία σε όλο τον κόσμο και τον κινητοποίησε να διαδηλώσει. Το ίδιο βίντεο ήταν και το βασικό στοιχείο, που οδήγησε στην καταδίκη του Chauvin στις 20 Απριλίου. 

Η κίνηση της Frazier τώρα αναγνωρίζεται και επίσημα. Έγινε γνωστό ότι της απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο Πούλιτζερ. Συγκεκριμένα, η διοργάνωση αναφέρει ότι της απονέμεται “για την θαρραλέα καταγραφή της δολοφονίας του George Floyd, ένα βίντεο που παρακίνησε πορείες ενάντια στην αστυνομική βία σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζοντας τον καίριο ρόλο των πολιτών στην αποστολή των δημοσιογράφων για αλήθεια και δικαιοσύνη”. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!