Η δεκαετία των 20 είναι μία περίεργη ηλικιακή περίοδος. Από τη μία, τώρα ακόμα σιγά σιγά φεύγεις από την εφηβεία και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Από την άλλη, πλησιάζεις όλο και περισσότερο τον πραγματικά ενήλικο εαυτό σου. Και δεν μιλάμε μόνο για θέματα ψυχολογίας, mindset και υποχρεώσεων. Μιλάμε για το ίδιο το σώμα και τον οργανισμό σου, που μπορεί ακόμα να έχει μεγάλες αντοχές, αλλά παράλληλα χτίζει τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό, εξάλλου, συγκεκριμένες τροφές πρέπει να υπάρχουν συχνα στα γεύματά σου, αν θες να μπεις στη δεκαετία των 30 όσο πιο υγιής γίνεται. 

Άπαχο μοσχάρι

© Loija Nguyen / Unsplash

Στη δεκαετία των 20 είναι εξαιρετικά πιθανό να εμφανίσεις έλλειψη σιδήρου. Αυτό, μεταξύ άλλων, θα σε οδηγήσει σε αδυναμία, υπνηλία, δύσπνοια, ταχυπαλμία, διάσπαση προσοχής ή/και πονοκεφάλους. Το μοσχάρι είναι από τις καλύτερες και πιο εύκολες πηγές σιδήρου, ενώ θα σου χαρίσει και μπόλικη πρωτεΐνη, που θα ανεβάσει κατά πολύ τα επίπεδα ενέργειάς σου. Ο λόγος, που προτείνουμε, το άπαχο είναι πολύ απλά, γιατί είναι η πιο υγιεινή επιλογή. 

Όσπρια

© Sumeet B / Unsplash

Κατ’ αρχάς, τα όσπρια θα σε κάνουν να νιώθεις χορτάτος πιο γρήγορα και για περισσότερη ώρα, χάρη στις μπόλικες φυτικές ίνες τους. Αυτό, όμως, δεν είναι το σημαντικότερο. Τα όσπρια είναι και πλούσια σε κάλιο. Αυτό βοηθάει να κρατήσουμε χαμηλή την πίεση μας. Και χαμηλή πίεση στα 20 μεταφράζεται σε λιγότερες πιθανότητες για καρδιοπάθειες μεταγενέστερα. 

Γιαούρτι

© Vicky Ng / Unsplash

Μόλις μπεις στα 30, αρχίζεις κατευθείαν να χάνεις οστική μάζα. Με άλλα λόγια, ο σκελετός σου γίνεται πιο αδύναμος και αυξάνονται οι πιθανότητες οστεοπόρωσης. Ο τρόπος να σώσεις την κατάσταση; Φρόντισε να έχεις ενδυναμώσει από πριν τα κόκαλά σου, με βιταμίνη D και ασβέστιο. Το γιαούρτι είναι η καλύτερη πηγή και για τα δύο και μπορεί εύκολα να μπει στην καθημερινότητά σου, είτε μόνο του είτε ως κύριο συστατικό σε κάποιο dressing. 

Σολομός

© Visual Stories || Micheile / Unsplash

Η δεκαετία των 20 είναι συχνά τρομερά ψυχοφθόρα, κυρίως γιατί σε αυτή την ηλικία καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε υποχρεώσεις και απαιτήσεις της κοινωνίας πολύ γρήγορα και απότομα. Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα οι 20άρηδες να οδηγούνται πιο εύκολα σε ψυχικές νόσους, όπως η κατάθλιψη. Ο σολομός, με τα Ω-3 λιπαρά οξέα του, θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη της κατάθλιψης, μιας και αυτά αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό μας, της ορμόνης που ανεβάζει τη διάθεσή μας. 

Μούρα

© Cecilia Par / Unsplash

Τα μούρα έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αντιοξειδωτικών απ’ όλα τα φρούτα. Αυτό σημαίνει ότι καθαρίζουν τον οργανισμό μας από τοξίνες, αλλά και ότι βοηθούν στον περιορισμό και την αντιμετώπιση τυχόν φλεγμονών στον οργανισμό μας. Επίσης, είναι μία καλή εναλλακτική για τις μέρες, που θες κάτι γλυκό, αλλά νιώθεις ότι έχεις καταναλώσει πολλή ζάχαρη και ότι δεν θες να φορτώσεις τον οργανισμό σου με υπεραυξημένη ινσουλίνη. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί η αυξημένη ινσουλίνη μπορεί να σου προκαλέσει υπνηλία, έλλειψη συγκέντρωσης, αλλά και άγχος και πανικό.

Quinoa

© Shashi Chaturvedula / Unsplash

Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται superfood. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο και πρωτεΐνες. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα στα 20 μας, μιας και βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας, στην παραγωγή περισσότερης ενέργειας και στη διατήρηση και τον σχηματισμό υγιών οστών και δοντιών. 

Αβγά

© Ben Kolde / Unsplash

Τα αβγά είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης, ανεξάρτητα από την μορφή, στην οποία θα τα καταναλώσεις. Έτσι, δεν θα σε γεμίσουν μόνο ενέργεια για ό,τι προκύψει μέσα στη μέρα σου, αλλά και θα σε κρατήσουν χορτάτο για περισσότερες ώρες, με αποτέλεσμα να αποφύγεις τσιμπολογήματα με τροφές, που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία σου. 

Λαχανικά

© Leigh Skomal / Unsplash

Ναι, λαχανικά γενικά και αόριστα, γιατί όλα έχουν κάτι να σου προσφέρουν. Σε κάθε περίπτωση, θα βοηθήσουν τον οργανισμό σου να μείνει πιο καθαρός. Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, το σπανάκι είναι από τις καλύτερες επιλογές, που μεταξύ άλλων κρατάει χαμηλή την πίεση σου και οδηγεί σε μία μελλοντική καλύτερη υγεία της καρδιάς σου. Επιπλέον, το μπρόκολο προστατεύει επίσης την καρδιά μειώνοντας τα επίπεδα οξειδωτικών σωμάτων στον οργανισμό μας, τα οποία αυξημένα μπορούν να οδηγήσουν σε οξειδωτικό στρες. Το τελευταίο είναι συχνά υπεύθυνο τόσο για καρδιαγγειακά προβλήματα, όσο και για συγκεκριμένες μορφές καρκίνων.