Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει απ’ όταν ο George Floyd έχασε τη ζωή του στις 25 Μαΐου του 2020 σε μία γειτονιά της Μινεάπολη. Η αστυνομία τον είχε συλλάβει με την (μη επιβεβαιωμένη) κατηγορία ότι είχε πληρώσει με πλαστό χαρτονόμισμα. Του είχαν περάσει χειροπέδες και τον είχαν ρίξει στο έδαφος με το πρόσωπο, ενώ δύο αστυνομικοί τον ακινητοποιούσαν, ένας έδιωχνε τους περαστικούς και ένας τρίτος, ο Derek Chauvin, τον ακινητοποιούσε ακόμα περισσότερο, πιέζοντας το γόνατό του στον λαιμό του για 9 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα. Στο βίντεο, που έκανε γνωστό το περιστατικό, ακούμε τον Floyd να δηλώνει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, μόλις δύο λεπτά πριν χάσει τις αισθήσεις του και τελικά φύγει από τη ζωή.   

Ο θάνατος του Floyd έγινε η αφορμή για την εξάπλωση του κινήματος Black Lives Matter, με τον κόσμο να ζητάει παύση της αστυνομικής βίας, την καταδίκη του Chauvin και τη δικαίωση παλαιότερων μαύρων θυμάτων της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Στις 20 Απριλίου, σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, το δικαστήριο έβγαλε την τελική ετυμηγορία για τον πρώην αστυνομικό. Μετά από δέκα ώρες διαβούλευσης, οι ένορκοι έκριναν τον Chauvin ένοχο για όλες τις κατηγορίες, ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία.  

Όσοι έναν χρόνο πάλευαν γι’ αυτή τη δικαίωση, είχαν συγκεντρωθεί μέχρι να ακούσουν την τελική απόφαση. Το διαδίκτυο έχει γεμίσει με βίντεο από αντιδράσεις στην ανακοίνωσή της από την οικογένεια του Floyd στο σπίτι και το δικαστήριο και από όλους όσους είχαν συγκεντρωθεί σε διαφορετικούς δρόμους των ΗΠΑ, περιμένοντάς την, με επίκεντρο την Πλατεία George Floyd, όπως έχει ονομαστεί από πολλούς το σημείο δολοφονίας του. Σε περίπου οχτώ εβδομάδες υπολογίζεται ότι θα ανακοινωθεί και η ποινή του Chauvin, που ελπίζουμε να μάς προσφέρει το ίδιο αίσθημα δικαίωσης. 

Οι αντιδράσεις στο δικαστήριο

Η αντίδραση της οικογένειάς του

Η αντίδραση της συντρόφου του, Courteney Ross

Η αντίδραση του κόσμου στους δρόμους και τις πλατείες των ΗΠΑ