Taking the bumper stickers off the Bentley, one at a time” είναι το συνηθέστερο caption με το οποίο συνοδεύουν οι celebrities κάποια φωτογραφία ή βίντεο από τη διαδικασία αφαίρεσης των tattoo τους. Σε ένα ακόμη scroll στο Instagram, είδα ένα post από την Tallulah Willis, κόρη της Demi Moore και του Bruce Willis, με περίπου αυτό το caption. Η Tallulah ποστάρει συχνά φωτογραφίες από το laser που κάνει για να αφαιρέσει πολλά από τα tattoo της, συνήθως μικρά και αστεία, που είχε κάνει κατά το παρελθόν. 

Μήνες αργότερα είδα ένα ανάλογο post από την εικαστικό και ηθοποιό Jemima Kirke, η οποία πόσταρε ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται να αφαιρεί ένα tattoo και ανακοίνωνε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα. Πρόσφατα έγινε hot topic το γεγονός ότι ο Pete Davidson θέλει να αφαιρέσει και τα 100 tattoo που κοσμούν το σώμα του. Ο ίδιος αστειεύτηκε στο SNL λέγοντας ότι είδε μία φωτογραφία του χωρίς μπλούζα και έμοιαζε σαν “παιδάκι που πήγε στη φυλακή”, ενώ σε άλλη του συνέντευξη δήλωσε ότι όταν χρειάζεται να τα καλύψει για κάποια ταινία, περνάει τόση πολλή ώρα στο makeup που καλύτερο θα ήταν να τα αφαιρέσει τελείως.

Η εικαστικός και ηθοποιός με τον σύντροφό της Alex Cameron. Στα χέρια της είναι ευδιάκριτα πολλά από τα tattoo της.

Ενώ εντός συνόρων η δική μας Κάτια Ταραμπάνκο αφαίρεσε ένα από τα tattoo της, συγκεκριμένα έναν τίγρη ψηλά στο μηρό της, tattoo που άλλωστε είχαν σχολιάσει αρνητικά οι κριτές του GNTM με πρωτοστάτισσα φυσικά την Βίκυ Καγιά, τη μεγαλύτερη πολέμιο των tattoo στην Ελλάδα (οκ, για μοντέλα, όχι γενικά, μην παρεξηγηθούμε Βίκυ).  

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάποιος μπορεί να θελήσει να αφαιρέσει ένα tattoo, με κυριότερο ότι δεν τον εκφράζει πια. Ωστόσο, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι celebrities που ανήκουν στη γενιά των millennials τα αφαιρούν έχει αρχίσει να μοιάζει με trend. Μήπως το “καθαρό” δέρμα έγινε ξανά τάση, πάνω εκεί που νομίζαμε πως τα tattoo είναι η τωρινή “μόδα”;

Let’s set the record straight. Τo tattoo δεν είναι μόδα, αλλά μια αρχαία πρακτική πάνω στην οποία συναντιούνται φιλοσοφίες από διαφορετικούς λαούς και κουλτούρες. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα τελευταία χρόνια τα tattoo έχουν γίνει κομμάτι του προσωπικού στιλ του καθένα μας. Ελάχιστοι άνθρωποι, ειδικότερα από τις γενιές των millennials και των zoomers δεν φέρουν tattoo και σε αυτό συνέβαλε σίγουρα ότι τα είδωλα της pop κουλτούρας τα κανονικοποίησαν και τα έβαλαν στις ζωές μας απαλαγμένα από στρεβλά στερεότυπα και κλισέ για παράνομους και περιθωριακούς τύπους. 

Παράλληλα, η ρετρολαγνεία που μας συνοδεύει εδώ και περίπου μια δεκαετία (απότοκο κάθε κρίσης άλλωστε) έφτασε σε ένα pick και σταμάτησε στη δεκαετία του ‘90, τότε που τα supermodels δεν έφεραν κανένα tattoo, ούτε καν μικροσκοπικό όπως της Kaia Gerber για παράδειγμα. Ενδέχεται λοιπόν η νέα μας εμμονή με την δεκαετία του ‘90 να μας έχει παρασύρει σε ένα trend δέρματος χωρίς tattoo. 

Η αφαίρεση ενός tattoo δεν γίνεται άμεσα και μαγικά. Ο πιο δημοφιλής τρόπος, που είναι το laser, απαιτεί πολλές συνεδρίες και το αν το tattoo θα εξαφανιστεί πλήρως ή θα αφήσει κάποιες σκιές, εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες. Ωστόσο καλύτερα από εμάς θα τα εξηγήσει ένας tattoo artist. Ο tattoo artist Monk, μέλος της ομάδας του Luv n’ Roll, εξηγεί τους παράγοντες που παίζουν ρόλο για το αν θα αφαιρεθεί τελείως ένα tattoo, αλλά και τι μπορεί να κάνει κανείς για να σιγουρευτεί ότι είναι έτοιμος για μία τέτοια επένδυση στο σώμα του.

Για να είμαι ξεκάθαρος, δεν γνωρίζω πολλά για την αφαίρεση. Υπάρχουν δύο – τρεις πρακτικές, η αφαίρεση με laser, η πλαστική και το cover up (σ.σ. το να καλύψεις ένα υπάρχον tattoo με ένα καινούριο). Πάντως το κατά πόσο θα φύγει ένα tattoo με laser έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το βάρεμα του κάθε καλλιτέχνη. Στο δικό μου στιλ, που το βάρεμά μου είναι πιο διακριτικό, υπάρχει περίπτωση το tattoo να αφαιρεθεί τελείως με το laser. Επαναλαμβάνω όμως, εξαρτάται από το βάρεμα, το σημείο, την πάροδο του χρόνου, από πολλά πράγματα. Για παράδειγμα ένα blow out (σ.σ. να απλώσει το μελάνι στο δέρμα) με βαρύ βάρεμα ή σε ένα πολύ μαύρο tattoo μπορεί να μη φύγει ποτέ με laser ή να θέλει πολλές συνεδρείες. 

Προσωπικά δεν είμαι υπέρ της αφαίρεσης, για παράδειγμα εγώ θα ήθελα να το κουβαλάω για να θυμάμαι ακόμα και το λάθος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι κάθετος, απλά προτιμώ τα cover ups. Αν μάλιστα κάποιος κάνει μία – δύο συνεδρίες laser σε ένα tattoo που θέλει να καλύψει, ειδικά αν μιλάμε  για μεγάλες επιφάνειες ή πολύ σκούρα σχέδια, το cover up θα γίνει ακόμα πιο εύκολα. Αν θες να αλλάξει ριζικά το tattoo σου είναι μια καλή λύση είναι αυτή, καθώς θα πέσει τονικά και θα γίνει πιο εύκολο και για τον καλλιτέχνη και το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο. Δεν θα κάνεις σκόντο στην ποιότητα του tattoο έτσι. Εμένα θα με βοηθούσε αυτό, αλλά είναι στον καλλιτέχνη. 

Το tattoo είναι μια αρχαία πρακτική και σίγουρα δεν είναι trend. Δεν μπορούμε να μιλάμε για το tattoo με όρους μόδας για αυτό. Αυτό που συμβουλεύω και ο ίδιος τους πελάτες μου, ειδικά εκείνους που θα κάνουν το πρώτο τους tattoo είναι να σκέφτονται σοβαρά ότι αυτό το πράγμα είναι κάτι μόνιμο. Η γραμμή μου λοιπόν είναι, για να μην το μετανιώσεις, επίλεξε κάτι αισθητικά ωραίο το οποίο να μην έχει βαρύ ή άμεσο συμβολισμό. Αν θες όμως να έχει, τότε δεν χρειάζεται να είναι προφανές. Μπορεί το tattoo σου να έχει έναν συμβολισμό, αλλά αυτός να είναι προσωπικός, δηλαδή να είναι πιο αφαιρετικοί οι συσχετισμοί ανάμεσα σε αυτό που σκέφτεσαι και στο σχέδιο, όπως ακριβώς και στην τέχνη. Έτσι, αν κάτι αλλάξει στη ζωή σου, θα μπορεί να αλλάξει και ο συμβολισμός του tattoo για σένα. Είναι ένα αισθητικό πείραμα. Για να αποφύγεις πάντως ένα κακό αποτέλεσμα, φτάνει να έχεις κάνει σωστή έρευνα και δεν θα φτάσεις λογικά στην αφαίρεση”. 

Ακόμα και να έχεις σκεφτεί πολύ καλά ένα tattoo σου, δεν σημαίνει ότι δεν θα φτάσεις ποτέ στην αφαίρεση ή το cover up. Άλλωστε με το δέρμα σου μπορείς να κάνεις ό,τι θες. Κάτω από τα post της Tallulah Willis με στιγμές από την αφαίρεση των tattoo της, πολλοί είναι εκείνοι που της κάνουν ειρωνικά σχόλια όπως “Καλά, έκανες τόσα tattoo μόνο και μόνο για να τα αφαιρέσεις;”. Aν αυτό θέλει και μπορεί να το υποστηρίξει οικονομικά τότε ναι, αυτό θα κάνει. Ωστόσο, το καλύτερο είναι να έχεις αναπτύξει μία φιλοσοφία γύρω από τα tattoo σου. Θες να είναι απλά αισθητικά ωραία και να λειτουργούν διακοσμητικά στο δέρμα σου ή να συμβολίζουν κάτι; Αν είναι καθαρό μέσα σου το τι ζητάς από τη δερματοστιξία, τότε το πιο πιθανό είναι τα tattoo σου θα συνοδεύουν μία ζωή.