Γνωρίζετε τι σημαίνει Ephemeral; Σωστά, σημαίνει εφήμερο. Το ακριβώς αντίθετο του τατουάζ δηλαδή, που είναι μια μόνιμη εικαστική έκφραση πάνω στο δέρμα μας. Μια ζωγραφιά ή μια γραφή που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς την εποχή που την χτυπάμε με ανεξίτηλο μελάνι πάνω στο σώμα μας.

Το Ephemeral tattoo shop όμως, που βρίσκεται στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, κάνει μεγάλο με χαμό με τατουάζ που κρατούν 9 έως 15 μήνες κι ύστερα σβήνουν με φυσικό τρόπο και εξαφανίζονται. Όλα γίνονται όπως και στα άλλα tattoo shops. Ο tattoo artist κεντάει με τον ίδιο τρόπο, οι βελόνες πονούν με τον ίδιο τρόπο, το αποτέλεσμα είναι το αισθητικά το ίδιο. Το μόνο διαφορετικό είναι το μελάνι που χρησιμοποιείται, που επιτρέπει στο τατουάζ να σβήσει με τον χρόνο και με φυσικό τρόπο.

Μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, δεν είναι όμως. Το μελάνι αυτό δημιουργήθηκε από τους Brennal Pierre και Vandan Shah που έχουν και οι δύο  Ph.D. στο Chemical Engineering από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. “Η ερώτηση για το αν θα ήταν ενδιαφέρον να ξεθωριάζουν σιγά σιγά τα τατουάζ, μας απασχολούσε πολύ”, λέει ο Shah και ο Pierre προσθέτει, “με τις γνώσεις μας πάνω στην βιομοριακή τροποποίηση, δουλέψαμε πάνω στην ανάπτυξη των πρωτεϊνών. Τα τατουάζ είναι ουσιαστικά μια αλληλεπίδραση μεταξύ του δέρματος (πρωτεΐνης δηλαδή) και του μελανιού, γι’ αυτό και βρήκαμε αυτήν την πρωτεΐνη τόσο ενδιαφέρουσα”.

“Δουλεύουμε πάνω στον τύπο αυτού του μελανιού εδώ και εξίμισι χρόνια. Ξεκινήσαμε το 2014 και έχουμε δημιουργήσει και δοκιμάσει πάνω από 50 διαφορετικές συνταγές.” λέει ο Shah. “Τα δύο βασικά συστατικά είναι τα πολυμερή του μελανιού Ephemeral και οι βαφές. Ενώ η συγκεκριμένη σύνθεση και οι αναλογίες τους έχουν πατενταριστεί (όπως και άλλες παραδοσιακές βαφές και μελάνια για τατουάζ), τα πολυμερή έχουν δοκιμαστεί σε φαρμακευτικές χρήσεις εδώ και χρόνια και έχει καταγραφεί ότι είναι ασφαλή. Είναι έτσι φτιαγμένα που διασπώνται με τον καιρό, ενώ οι βαφές είναι αποδεδειγμένα ασφαλείς από την χρήση τους σε άλλα προϊόντα κοσμετολογίας. Θέλαμε να φτιάξουμε κάτι εξαιρετικά ασφαλές που θα περνούσε τις ανάλογες εξετάσεις ακόμα κι αν οι κανόνες παρασκευής γίνουν πιο αυστηροί.”

Για τους Pierre και Shah, η μεγαλύτερη πρόκληση δεν ήταν να παρασκευάσουν ένα μελάνι που θα έσβηνε, αλλά ένα μελάνι που θα κρατούσε για τον επιθυμητό χρόνο και θα ήταν όσο καλό είναι και ένα συμβατικό μελάνι τατουάζ. “Κάποιες από τις πρώτες μας προσπάθειες έσβηναν μετά από μια εβδομάδα” λέει ο Pierre. Παράλληλα το δίδυμο ανακάλυψε από έρευνες ο χρόνος που ο κόσμος απολαμβάνει τα τατουάζ του περισσότερο, είναι κάπου μεταξύ 9 και 15 μηνών ενώ τα τατουάζ με Ephimeral θα έπρεπε να κρατούν τουλάχιστον τόσο για να κάνει την εμπειρία να αξίζει τον κόπο. Για να βεβαιωθούν ότι το μελάνι Ephemeral δούλευε όπως τα συμβατικά μελάνια, συνεργάστηκαν με μια μεγάλη λίστα από tattoo artists που αδιάκοπα αξιολογούσαν τα αποτελέσματα στις διάφορες τεχνικές όπως στα στίγματα και τις σκιάσεις.

Οι δυο μαζί, Shah και Pierre υπολογίζουν ότι έχουν καθίσει να τους χτυπήσουν πάνω από 100 τατουάζ, τα περισσότερα των οποίων έχουν πια εξαφανιστεί τελείως. ‘Έχω δοκιμάσει πάνω από 60 διαφορετικά σχέδια στο στάδιο της ανάπτυξης του προϊόντος, λέει ο Shah, νομίζω ότι έχω τουλάχιστον έξι επάνω μου αυτή την εποχή.”

Η αποστολή του Ephemeral είναι να δώσει την ευκαιρία σε άτομα που θέλουν να κάνουν ένα τατουάζ αλλά είναι διστακτικά λόγω της μονιμότητας τους. “Ξέρετε ότι τα τατουάζ είναι κάπως εθιστικά” λέει ο Pierre. “Κάνεις ένα κι ύστερα θέλεις να κάνεις κι άλλο κι άλλο. Με αυτήν την νέα τεχνολογία, οι δυνατότητες είναι ατέλειωτες.”

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!