Θέλουμε να σκεφτόμαστε ότι η κοινωνία έχει κάνει βήματα μπροστά αναφορικά με την στάση της απέναντι στις γυναίκες. Συχνά, όμως, η πραγματικότητα μάς διαψεύδει. Βασικά, ακόμα και σήμερα, βλέπουμε γυναίκες να μπαίνουν στο στόχαστρο, επειδή κάνουν κάτι, αλλά και επειδή δεν το κάνουν. Με άλλα λόγια, απλά να είναι στο στόχαστρο ό,τι κι αν κάνουν, απλά ίσως γιατί θεώρησαν ότι έχουν το δικαίωμα επιλογής. 

Τι εννοούμε; Στις 18 Ιουλίου η Εθνική Ομάδα Handball γυναικών της Νορβηγίας έλαβε πρόστιμο 1.500€. Ο λόγος ήταν ότι οι αθλήτριες αποφάσισαν να αγωνιστούν με σορτσάκι, αντί με μπικίνι, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί. Κυριολεκτικά την ίδια μέρα, η Olivia Breen κατήγγειλε ότι της έγινε παρατήρηση για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. 

Η αβάσιμη παρατήρηση για το “υπερβολικά κοντό και ανάρμοστο” σορτσάκι

Η Ουαλή παραολυμπιονίκης αγωνίστηκε στο Αγγλικό Πρωτάθλημα στο άλμα εις μήκος, ώστε να κερδίσει μία θέση στους ερχόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Μόλις ολοκλήρωσε, μία εθελόντρια υπάλληλος της διοργάνωσης την προσέγγισε, για να της πει ότι το αθλητικό σορτσάκι της είναι πολύ κοντό και ανάρμοστο. 

Συγκεκριμένα, η αθλήτρια έγραψε στο Twitter: “Είμαι πάντα πολύ ευγνώμων για τους απίθανους εθελοντές, που εργάζονται στις αθλητικές εκδηλώσεις. Κάνουν καταπληκτική δουλειά και κάνουν δυνατό για εμάς να αγωνιστούμε. Ωστόσο, απόψε αισθάνομαι αρκετά απογοητευμένη, επειδή μόλις τελείωσα με το αγώνισμα του άλματος εις μήκος στο Αγγλικό Πρωτάθλημα, μία από τις υπαλλήλους ένιωσε πως ήταν απαραίτητο να με ενημερώσει ότι το αθλητικό σορτσάκι μου ήταν υπερβολικά κοντό και ανάρμοστο. Έμεινα άφωνη. Φοράω το ίδιο στιλ σορτσάκι εδώ και πολλά χρόνια και είναι συγκεκριμένα σχεδιασμένο για να αγωνίζεσαι. Ευελπιστώ να το φορέσω και στο Τόκιο.

Με έκανε να αναρωτηθώ αν ένα άντρας διαγωνιζόμενος θα είχε επικριθεί με τον ίδιο τρόπο. Ελπίζω καμία άλλη γυναίκα αθλήτρια να μην είχε παρόμοιο θέμα. Αναγνωρίζω ότι πρέπει να υπάρχουν κανονισμοί και οδηγίες σχετικά με τον αθλητικό εξοπλισμό, αλλά δεν πρέπει να δημιουργούν ανασφάλεια στις γυναίκες αναφορικά με το τι φορούν, αλλά πρέπει να αισθάνονται άνετα και χαλαρά”. 

Σε μετέπειτα ανάρτησή της στο Instagram, η Breen αφήνει να εννοηθεί ότι επικοινώνησαν μαζί της και άλλες αθλήτριες με παρόμοιες εμπειρίες. Να πούμε, βέβαια, ότι δεν υπάρχει κανένας κανονισμός στο άλμα εις μήκος, που να απαγορεύει το μήκος που έχει το αθλητικό σορτσάκι της. Το συγκεκριμένο στιλ, μάλιστα, είναι εγκεκριμένο από όλες τις επιτροπές. Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη υπάλληλος αυτόβουλα θεώρησε ότι μπορεί να έχει άποψη για τα αθλητικά της ρούχα και ότι πρέπει να εκφράσει αυτή την άποψη. 

Υποστήριξη από το England Athletics

Το England Athletics, το επίσημο διοικητικό σώμα για τον στίβο στην Αγγλία, φαίνεται να στηρίζει την αθλήτρια. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε: “Είμαστε ενήμεροι για τη δημοσίευση και θα το ερευνήσουμε ως επείγον ζήτημα. Η ευεξία όλων των συμμετεχόντων στον στίβο είναι υψίστης σημασία και όλοι θα πρέπει να αισθάνονται άνετα να αγωνιστούν και να συμμετέχουν στο άθλημα”. 

Η Olivia Breen κατάφερε να προκριθεί και θα βρεθεί στους τρίτους της Παραολυμπιακούς Αγώνες και θα αγωνιστεί στα 100μ γυναικών και στο άλμα εις μήκος στο Τόκιο.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!