Δεν έχει περάσει πολύς καιρός απ’ όταν συζητούσαμε για τα σεξιστικά σχόλια, που δέχεται η Εθνική Ελλάδος Ποδοσφαίρου Γυναικών. Κι όμως, εδώ είμαστε και συζητάμε για την προώθηση σεξιστικών στερεοτύπων αναφορικά με τις γυναίκες και την σχέση τους με το άθλημα. Όχι στο παρελθόν, αλλά αυτή την στιγμή κυριολεκτικά.

Εδώ και κάποιες μέρες, με την έναρξη του EURO 2020, έχει ξεκινήσει στον Ant1 το Στα Πέναλτι με τον Φάνη Λαμπρόπουλο. Πρόκειται για μία πεντάλεπτη εκπομπή, που προβάλλεται καθημερινά, 20 λεπτά πριν ξεκινήσουν οι αγώνες της διοργάνωσης. Αυτό που βλέπουμε σε αυτήν είναι δύο ομάδες τεσσάρων γυναικών. Αυτές ανταγωνίζονται η μία την άλλη στο ποια θα καταφέρει να βάλει περισσότερα γκολ υπό τη μορφή πέναλτι. Το πρόβλημα; Οι συμμετέχουσες είναι ντυμένες με τρόπο που δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση αθλήτριες ποδοσφαίρου. Τους έχει δοθεί ένα σενάριο (προφανώς), ώστε να συμπεριφέρονται όσο πιο στερεοτυπικά γίνεται. Αναφορικά με την σχέση τους με το ποδόσφαιρο, με τον τρόπο που μιλάνε και με τον γυναικείο ανταγωνισμό. Τους έχει δοθεί οδηγία (ξανά προφανώς) να χορεύουν αντί πράγματι να ασχολούνται με την μπάλα. Η κάμερα, ακόμα κι όταν κλωτσάνε, φαίνεται να εστιάζει σχεδόν μόνιμα στα οπίσθια ή το στήθος τους. 

Όλα αυτά είναι ξεκάθαρα βλαβερά για τις γυναίκες και καταλήγουν μόνο να προωθούν σεξιστικά στερεότυπα εναντίον τους. Εξάλλου, πιο πολύ θυμίζουν straight αντρική φαντασίωση για το γυναικείο ποδόσφαιρο, παρά πράγματι γυναικείο ποδόσφαιρο. Έτσι, βλάπτονται τόσο οι γυναίκες συνολικά, όσο και συγκεκριμένα οι γυναικείες ομάδες ποδοσφαίρου. Με τις τελευταίες να παλεύουν χρόνια για την ουσιαστική αναγνώρισή τους στον κόσμο του αθλητισμού. 

Η απάντηση του γυναικείου ποδοσφαίρου

Η αντίδραση, λοιπόν, δεν άργησε να έρθει. Και δεν εννοούμε μόνο από το κοινό. Επτά σωματεία του γυναικείου ποδοσφαίρου απηύθυναν επιστολή στον πρόεδρο της ΕΠΟ, τον πρόεδρο της επιτροπής ποδοσφαίρου γυναικών, τον προϊστάμενο νομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ και το τμήμα δημοσίων σχέσεων της. Τα σωματεία είναι συγκεκριμένα ο Ατρόμητος Αθηνών, τα Γιάννενα ΓΠΟ, η Ολυμπιάδα Υμηττου, ο Εθνικός Πειραιώς, ο Οδυσσέας Γλυφάδας, η ΑΕΚ Μεσολογγίου και ο Αστέρας Ρεθύμνου. Αυτό που ζητούν τη διακοπή της συγκεκριμένης εκπομπής, αλλά και μία δημόσια συγγνώμη από το κανάλι. 

Αναλυτικά η επιστολή των σωματείων αναφέρει: “Τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα με την έναρξη του EURO 2020 γινόμαστε μάρτυρες μιας άθλιας και συκοφαντικής προσπάθειας δυσφήμησης του γυναικείου ποδοσφαίρου από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, μέσα από την εκπομπή του Φάνη Λαμπρόπουλου σε πεντάλεπτα σποτ πριν από κάθε ματς του EURO2020 που προσβάλλει χιλιάδες κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Ένα πεντάλεπτο βουτηγμένο στον σεξισμό που δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα παρά μόνο την προώθηση (του σεξισμού).

Το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν είναι ημίγυμνα κορμιά, ούτε καυγάδες όπως τις οραματίζεται ο δημιουργός των σποτ.

Το σποτ που παρουσιάζει ο εν λόγω κύριος είναι άκρως δυσφημιστικό, απαράδεκτο και προσβάλει την γυναίκα και γενικά τις αθλήτριες που ασχολούνται με τον χώρο.

Ακυρώνει την προσπάθεια όλων μας για την προώθηση του ποδοσφαίρου γυναικών δίνοντας την εντύπωση ενός σόου με ημίγυμνες αθλήτριες που διαπληκτίζονται και ασχημονούν εντός του γηπέδου.

Το ποδόσφαιρο γυναικών είναι αθλητισμός με πρωταγωνιστή τη γυναίκα μέσα στο γήπεδο και δεν έχει καμία σχέση με αυτό το απαράδεκτο κατασκεύασμα που παρουσιάζουν.

Ζητάμε με την επιστολή μας αυτή την άμεση παρέμβαση σας προς τους υπεύθυνους του σταθμού για την άμεση διακοπή αυτών των προσβλητικών σεξιστικών και δυσφημιστικών σποτ και παρακαλούμε να ζητήσετε την δημόσια συγγνώμη τους”.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!