Η αλήθεια είναι πως ο ερχομός της πανδημίας δεν έφερε μόνο κακά, όσο δύσκολο και αν είναι να το αναγνωρίσουμε. Ανάμεσα στις ας πούμε θετικές αλλαγές που ήρθαν μαζί με τον Covid, είναι και ολική αναδιαμόρφωση του εργασιακού τοπίου, και του τρόπου που δουλεύουμε. Πιο συγκεκριμένα, από την άνοδο της τηλε-εργασίας, και έπειτα τον εμβολιασμό, με την καθιέρωση του υβριδικού ωραρίου (μισές μέρες δουλειά από το γραφείο, μισές μέρες τηλε-εργασία), πολλοί υποστηρίζουν πως το τωρινό πιο ευέλικτο μοντέλο εργασίας, είναι το καλύτερο.

Δεν μπορούμε όμως παρά να αποδεχτούμε πως η πανδημία έφερε μαζί και πάρα πολύ στρες για κάθε είδους λόγο και σε κάθε τομέα της ζωής μας. Η μπάλα πήρε προφανώς και την εργασιακή μας ζωή, με αποτέλεσμα σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα τα δυο τελευταία χρόνια να έχουν αναπτυχθεί ορισμένες συνήθειες που σίγουρα δεν μας βοηθούν ψυχολογικά.

Close-Up Shot of Scrabble Tiles on a White Surface

Την εν λόγω έρευνα πραγματοποίησε ο οργανισμός Bupa UK, στα τέλη του 2021 και τα στοιχεία της οποίας προέκυψαν μεταξύ άλλων από την ανάλυση των αναζητήσεων της Google σε ό,τι αφορά τα εργασιακά (οι αναζητήσεις αναφέρονται στον πληθυσμό της Αγγλίας και μόνο).

Τι ακριβώς δείχνουν τα αποτελέσματα; Η νούμερο ένα τοξική εργασιακή συνήθεια για την οποία ο κόσμος έψαχνε λύση στην μηχανή αναζήτησης είναι η “χρόνια αναβλητικότητα”, με 53% αύξηση από το Νοέμβρη του 2021 μέχρι το Γενάρη του 2022.

Δεύτερη θέση πήραν ερωτήσεις σχετικά με το multitasking και πως θα το διαχειριστείς (50% αύξηση στις αναζητήσεις), το “στρες στον εργασιακό χώρο” ήρθε τρίτο (30%), και τα δυο τελευταία σχεδόν στο ίδιο επίπεδο αναζητήσεων ήταν η “κόπωση και αδυναμία λήψης αποφάσεων” (22%) και βέβαια ο ήρωας των τοξικών εργασιακών συνθηκών το “burnout”(14%).

A Man Resting on a Table

 

Όπως λοιπόν εύκολα συμπεραίνουμε,  η κατακόρυφη αύξηση αναζητήσεων που σχετίζονται με τα παραπάνω προβλήματα τα οποία έρχονται σαν επιπτώσεις της εργασιακής μας ζωής, υποδεικνύει πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά, και το βάρος πέφτει στην ψυχική μας υγεία. Παράλληλα η όλη κατάσταση επηρεάζει οπωσδήποτε και την υγεία μας γενικά, ενώ μακροπρόθεσμα και η ικανοποίηση από την εργασιακή μας ζωή και το επάγγελμά μας δεν μένει αλώβητη.

Αν λοιπόν αναγνωρίζεις ένα ή παραπάνω από αυτά στον εαυτό σου και αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνουν, σύμφωνα με την επικεφαλής σύμβουλο συμπεριφορικής ανάλυσης του Bupa, Lauren Gordon, “Έπειτα από τόσες αλλαγές στις εργασιακές μας ζωές μέσα στον τελευταίο χρόνο, οι συνήθεις συμπεριφορές και ρουτίνες μας έχουν απορρυθμιστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για τους περισσότερους από εμάς να αισθανόμαστε αγχωμένοι και απογοητευμένοι με την εργασιακή μας ζωή.”

Stressed Professional Woman

Ωστόσο, σύμφωνα με την μελέτη, υπάρχουν και καλά νέα. Μαζί με την αύξηση στις αναζητήσεις που σχετίζονται με τοξικές εργασιακές συνήθειες, παρατηρήθηκε και μια άνοδος στις αναζητήσεις που αφορούν την λύση σε αυτές. Αναζητήσεις που λέξεις κλειδιά όπως “αποτελεσματική ομαδική δουλειά”, “εργασιακή ισορροπία” και “εξάσκηση mindfullness στην δουλειά”, όλες εκ των οποίων μπορούν να βοηθήσουν σε θέματα όπως εργασιακό στρες και burnout.

To μόνο σίγουρο από αυτή την έρευνα είναι πως η εργασιακή μας ζωή έχει επηρεαστεί και θα συνεχίζει να επηρεάζεται από την συνεχείς μεταβολές λόγω της πανδημίας. Το θέμα είναι να καταφέρουμε να βρούμε τους μηχανισμούς που λειτουργούν για εμάς, και να φροντίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ψυχική μας υγεία.