Η αντισύλληψη είναι κάτι, που η ανθρωπότητα επιζητά ήδη από την αρχαιότητα με διάφορες μεθόδους. Στην εποχή μας το αντισυλληπτικό χάπι είναι από τις πιο διαδεδομένες με περίπου το 14% να υπολογίζεται ότι το χρησιμοποιούν ως κύρια μέθοδο αντισύλληψης. Βέβαια, υπάρχει και αυτό το ποσοστό, που το χρησιμοποιεί συμπληρωματικά, επειδή δεν νιώθει απόλυτη ασφάλεια μόνο με το προφυλακτικό, ή ακόμα και με εντελώς άλλο σκοπό, ως θεραπεία σε γυναικολογικά ή/και ορμονολογικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι αρκετά πιθανό το χάπι να σού προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, που καλό είναι να γνωρίζεις. 

Πιο ελαφριά περίοδος

Οι ορμόνες του χαπιού έχουν ως αποτέλεσμα να γίνει πιο παχιά η επένδυση της μήτρας, οπότε είναι πιθανό να παρατηρήσεις ότι η περίοδος σου είναι πλέον πιο ήπια. Ωστόσο, στην περίπτωση που καταλήξεις να μην έχεις καθόλου περίοδο, φρόντισε να μιλήσεις με τον γιατρό σου άμεσα. 

ppaction:We DEMAND birth control coverage for ALL! - Tumblr Pics

Πιο σταθερή περίοδος

Αυτό δεν είναι απλά καλό, αλλά δείχνει και ότι το αντισυλληπτικό χάπι πράγματι λειτουργεί με τον οργανισμό σου. Επιπλέον, η σταθερή περίοδος έχει συνδεθεί και με μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου στη μήτρα και στις ωοθήκες. 

Κολπική ξηρότητα

Ορισμένα χάπια περιλαμβάνουν οιστρογόνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνουν τα ηνία στον οργανισμό σου γύρω από αυτά και ουσιαστικά να μειώνουν τη φυσική παραγωγή και κυκλοφορία τους στο σώμα σου. Το αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι η κολπική ξηρότητα, η οποία μπορεί να λυθεί με ένα καλό λιπαντικό.

Lubbe GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Λιγότερος πόνος στο σεξ

Δεν είναι απίθανο το αντισυλληπτικό χάπι να φέρει ως παρενέργεια το ακριβώς αντίθετο της κολπικής ξηρότητας. Αυτό είναι η αυξημένη ύγρανση του κόλπου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να μειώσει πιθανούς πόνους στη διάρκεια του σεξ. 

Κηλίδες 

Δεν είναι σπάνιο, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης του αντισυλληπτικού, να παρατηρήσεις κηλίδες στο εσώρουχό σου. Αυτές σχετίζονται ακριβώς με τις ξαφνικές αλλαγές στις ορμόνες στον οργανισμό σου, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν την επένδυση της μήτρας. Αν συνεχιστεί για καιρό, συζήτησέ το με τον γυναικολόγο σου, αφού μάλλον χρειάζεσαι περισσότερα οιστρογόνα. 

Ναυτία 

Μπορεί να είναι από τις πιο ενοχλητικές παρενέργειες του χαπιού το πρώτο τρίμηνο. Για να την καταπολεμήσεις, δοκίμασε να παίρνεις το χάπι είτε μαζί με κάποιο γεύμα, είτε λίγο πριν πέσεις για ύπνο, ώστε να μειωθεί η αίσθηση της ναυτίας και το σώμα σου να προσαρμοστεί πιο εύκολα στα νέα επίπεδα ορμονών. 

vomit gifs Page 7 | WiffleGif

Ευαισθησία στο στήθος

Είναι αρκετά συχνό και, δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να το περιορίσεις. Ωστόσο, οι πιθανότητες λένε ότι μετά τους πρώτους μήνες του χαπιού, θα σταματήσει να υφίσταται ως παρενέργεια. 

Πονοκέφαλος

Περίπου το 10% όσων ξεκινούν αντισυλληπτικό χάπι παρατηρούν αυξημένους πονοκεφάλους. Αυτό συνήθως έχει να κάνει με την ποσότητα οιστρογόνων στη συγκεκριμένη θεραπεία, οπότε συζήτησε με τον γιατρό σου είτε για μείωσή τους είτε για αλλαγή με κάποιο άλλο χάπι.

Πρήξιμο

Σε κάποιους περνάει μετά το εξάμηνο, αλλά για κάποιους άλλους είναι σχεδόν μόνιμη παρενέργεια του χαπιού. Αιτία είναι ότι η αλλαγή των ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών ή και δυσκοιλιότητα, πράγμα ιδιαίτερα ενοχλητικό και ίσως επίπονο για άτομα, που γενικότερα έχουν θέματα με την ουροδόχο κύστη ή το γαστρεντερικό σύστημά τους. 

Blueberry GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Αυτό συνήθως δεν είναι μόνιμο και κρατάει μέχρι εννέα περίπου μήνες. Μπορεί να οφείλεται σε δύο διαφορετικούς λόγους. Από τη μία, μπορεί η πεσμένη λίμπιντο να έρχεται από τη διατάραξη των ορμονών στον οργανισμό σου και την αλλαγή από τα συνηθισμένα σου επίπεδα. Από την άλλη, είναι πιθανό η μειωμένη διάθεση για σεξ να έρχεται ως επακόλουθο άλλων παρενεργειών, όπως η κολπική ξηρότητα και η ευαισθησία στο στήθος. 

Μείωση ημικρανιών περιόδου

Ναι, κάποιοι λιγότεροι και πιο τυχεροί, που βίωναν ημικρανίες σχεδόν σε κάθε περίοδο, παρατηρούν μείωση ή και εξαφάνισή τους, απ’ όταν ξεκινούν το αντισυλληπτικό χάπι και έπειτα. 

Λιγότερες κράμπες

Όπως προαναφέραμε, το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να οδηγήσει σε πιο ελαφριές και σταθερες περιόδους. Αυτός ο συνδυασμός έχει μία σειρά από επακόλουθα, με βασικό ότι είναι πιθανό να παρατηρήσεις μείωση των κραμπών περιόδου σου. 

Αυξημένη όρεξη

Υποθέτουμε έχεις παρατηρήσει ότι οι αλλαγές στις ορμόνες σου λίγο πριν την περίοδο ή στη διάρκειά της σού ανοίγουν την όρεξη και σού προκαλούν λιγούρες. Ακριβώς το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το αντισυλληπτικό χάπι, αφού και αυτό φέρνει αλλαγές σε αντίστοιχες ορμόνες. 

Pms GIFs | Tenor

Πιο καθαρή επιδερμίδα

Αν έχεις ακμή, αυτή είναι πολύ πιθανόν να προκαλείται από τα αυξημένα ανδρογόνα στον οργανισμό σου. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, λοιπόν, του χαπιού βοηθούν να έρθει μία εξισορρόπησή τους, που είναι πιθανό να βοηθήσει και την επιδερμίδα σου.

Μυκητιάσεις και βακτηριακές κολπίτιδες

Οι ορμόνες, που επηρεάζει το αντισυλληπτικό, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον κολπικό ιστό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, λοιπόν, αυτός γίνεται εξαιτίας του πιο επιδεκτικός σε μολύνσεις από μύκητες και βακτήρια. 

Κυκλοθυμίες

Οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό τα συναισθήματα και την ψυχολογία μας. Έτσι, έχουμε ακούσει ανθρώπους να αναφέρουν ότι το αντισυλληπτικό ήρθε και βελτίωσε αυτά τα κομμάτια, ενώ άλλοι έχουν παρατηρήσει ότι τούς χειροτέρεψε θέματα, όπως άγχος και αϋπνίες. 

Top 30 Pms GIFs | Find the best GIF on Gfycat

Θρόμβοι

Λόγω των αυξημένων οιστρογόνων, το αντισυλληπτικό είναι πιθανό να επιτρέπει τον ευκολότερο σχηματισμό θρόμβων στο αίμα σου στα πόδια ή τους πνεύμονες σου. Δεν είναι εξαιρετικά σύνηθες, αλλά σίγουρα πρέπει να αναφέρεις στον γιατρό σου αν υπάρχει οικογενειακό ή προσωπικό ιατρικό ιστορικό με θρόμβους. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!