Οι μέθοδοι αντισύλληψης που έχουμε σήμερα διαθέσιμες είναι τουλάχιστον αρκετές. Τα διάφορα χάπια, το σπιράλ, ο κολπικός δακτύλιος, το αντισυλληπτικό επίθεμα και η αντισυλληπτική ένεση είναι κάποιες μόνο από αυτές. Οι πιο συχνές επιλογές, μάλιστα, είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε δει όλο και συχνότερη χρήση του σπιράλ.  

Το θέμα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν βρίσκουμε με την πρώτη τη μέθοδο αντισύλληψης που μάς ταιριάζει. Δεν μιλάμε τόσο για αποτελεσματικότητα, όσο για παρενέργειες στον δικό μας οργανισμό ή ακόμα και δυσκολία προσαρμογής τους στο δικό μας lifestyle. Δεν υπάρχει, λοιπόν, λόγος να μένεις σε κάτι που σου κάνει τη ζωή πιο δύσκολη ή ίσως είναι και επικίνδυνο για εσένα. Αν βιώνεις ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω σημάδια, απλά αναζήτησε μία άλλη μέθοδο αντισύλληψης.  

Έχεις αίμα ή σημάδια αίματος σε μη προβλεπόμενες μέρες 

Υποθετικά το χάπι, εκτός της αντισύλληψης, βοηθάει και τον κύκλο σου να γίνει πιο σταθερός. Αν αρχίσεις να έχεις αίμα, εκτός των ημερών της περιόδου σου, κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να αλλάξεις μέθοδο αντισύλληψης. Αυτό δεν σημαίνει ότι το χάπι παύει να αποτελεί επιλογή, απλά πρέπει να βρεις μαζί με τον γιατρό σου ένα άλλο, που θα λειτουργεί καλύτερα με το δικό σου σώμα. Για ασφάλεια, μην κάνεις απότομα την αλλαγή, αλλά πάρε μικρές δόσεις στην αρχή, για να δεις πώς αντιδρά το σώμα σου στο νέο χάπι. 

Ξεχνιέσαι 

Σχεδόν όλα τα χάπια αντισύλληψης χρειάζεται να τα παίρνεις κάθε μέρα περίπου την ίδια ώρα, για να έχουν αποτέλεσμα. Ωστόσο, είναι πιθανό είτε επειδή ξεχνιέσαι είτε λόγω του προγράμματός σου, να μην ακολουθείς αυτόν τον κανόνα. Οπότε καταλήγεις ή να το παίρνεις μπερδεμένες ώρες ή να το ξεχνάς και εντελώς κάποιες μέρες. Αυτό, όμως, είναι επικίνδυνο τόσο να επιτρέψει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, όσο και να προκαλέσει άτακτη αιμορραγία. Το καλύτερο, λοιπόν, που μπορείς να κάνεις είναι να κατευθυνθείς προς μία άλλη μέθοδο αντισύλληψης, που δεν θα χρειάζεται να τη βάλεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα.  

Ανεξέλεγκτη αιμορραγία 

Η αντισυλληπτική ένεση και το αντισυλληπτικό εμφύτευμα είναι δύο μέθοδοι με επίδραση αρκετά μεγάλης διάρκειας. Ο λόγος, ωστόσο, που συχνά απορρίπτονται είναι γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανεξέλεγκτη και συνεχόμενη αιμορραγία. Δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις και σχεδόν ποτέ η αιμορραγία αυτή δεν φτάνει επικίνδυνα επίπεδα. Στην πραγματικότητα, είναι απλά τρομερά ενοχλητική. Τι ακριβώς συμβαίνει; Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι μέθοδοι κάνουν τη μήτρα αρκετά πιο λεπτή και ασταθή. Αν ανήκεις σε αυτές, κατευθύνσου σε μία άλλη επιλογή αντισύλληψης.  

Βιώνεις πυελικό πόνο 

Το σπιράλ έχει αποτελεσματικότητα άνω του 99%, αλλά την ίδια στιγμή φέρει κάποιους κινδύνους. Αυτοί είναι ότι μπορεί να μπει σε λάθος θέση, να “μεταναστεύσει” και να είναι αρκετά επίπονο για την πυελική περιοχή. Σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει λόγω της αποτελεσματικότητάς του να ανεχτείς τον πόνο που μπορεί να σου φέρει. Οπότε αν τον βιώσεις, άλλαξε αμέσως μέθοδο αντισύλληψης. Ένα ακόμα στοιχείο που είναι καλό να έχεις στο μυαλό σου, είναι πως οι πιθανότητες να αισθανθείς πόνο είναι αρκετά μεγαλύτερες αν δεν έχεις γεννήσει ποτέ πριν.  

Το αντισυλληπτικό επίθεμα δεν στέκεται στο δέρμα σου 

Το αντισυλληπτικό επίθεμα θα πρέπει να μένει εκεί που το βάζεις για εφτά μέρες. Αν ξεκολλάει νωρίτερα από αυτό, τότε μάλλον κάτι συμβαίνει. Οι πιθανότητες λένε ότι έχεις κάποια δερματική ευαισθησία. Αυτή μπορεί να είναι ότι συχνά εμφανίζεις εξανθήματα ή κοκκινίλες ή ότι έχεις κάποια αλλεργία στην κόλλα του επιθέματος. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρεις μία άλλη μέθοδο αντισύλληψης, τόσο γιατί αυτή καταλήγει να διακόπτεται, όσο και γιατί μάλλον προκαλεί κάποια αντίδραση στην επιδερμίδα σου.  

Εμφάνιση/Αύξηση των κυστών στις ωοθήκες σου 

Αυτό θα πρέπει να το ελέγξεις κάποιο διάστημα, αφότου ξεκινήσεις μία νέα μέθοδο αντισύλληψης. Οι κύστες στις ωοθήκες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και αβλαβείς. Στη ουσία θα πρέπει να θορυβηθείς κυρίως όταν ξεπερνάνε τα τρία εκατοστά και όταν φαίνεται να μην υποχωρούν με τίποτα. Συνήθως αυτό μπορεί να έρθει ως επακόλουθο του αντισυλληπτικού χαπιού μόνο με προγεστερόνη, της αντισυλληπτικής ένεσης, του αντισυλληπτικού εμφυτεύματος και του σπιράλ Mirena. Συζήτησε με τον γιατρό σου την αλλαγή σε κάποιο χάπι αντισύλληψης, που μπορεί να βοηθήσει και στον περιορισμό των κυστών. 

Εμφάνιση/Αύξηση ακμής 

Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλα τα χάπια αντισύλληψης φέρουν τον κίνδυνο να σου προκαλέσουν ακμή, ειδικά αν έχεις προδιάθεση. Αν αυτό σου συμβεί, τότε έχεις τρεις διαφορετικές επιλογές. Η μία είναι να αλλάξεις εντελώς μέθοδο αντισύλληψης. Η άλλη να κατευθυνθείς σε ένα άλλο χάπι με εντελώς διαφορετικές ορμόνες. Και η άλλη να παραμείνεις στις ίδιες ορμόνες και να αλλάξεις τη δοσολογία τους. Η τελική επιλογή είναι καλό να βρεθεί σε συνεργασία με τον γιατρό σου και με την προθυμία σου να δοκιμάσεις μέχρι να βρεις την κατάλληλη λύση για εσένα.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!