Αν και το αντισυλληπτικό επίθεμα υπάρχει χρόνια ως επιλογή, οι περισσότεροι αγνοούμε την ύπαρξή του. Σχεδόν κανένας γιατρός ή φαρμακοποιός δεν μάς το προτείνει και δεν διαφημίζεται πουθενά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το 2017 μόνο το 10,6% των γυναικών δήλωνε ότι το έχει χρησιμοποιήσει, αν και η αποτελεσματικότητά του ακουμπάει το 91%.  

Υποθέτουμε, λοιπόν, ότι κι εσύ γνωρίζεις από ελάχιστα έως τίποτα γι’ αυτό. Γι’ αυτό, συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, για να αποφασίσεις αν θες να το δοκιμάσεις.  

Πώς λειτουργεί; 

Λειτουργεί αρκετά ίδια με το αντισυλληπτικό χάπι. Συγκεκριμένα, εκπέμπει έναν συνδυασμό οιστρογόνου και προγεστογόνου. Με αυτόν τον τρόπο, σταματά την παραγωγή των ωαρίων και κάνει πιο παχύ το αυχενικό πλέγμα, έτσι ώστε το σπέρμα να μην περάσει στα αβγά. Η μόνη διαφορά με το χάπι είναι ότι το επίθεμα περνάει τις ορμόνες από την επιδερμίδα στο αίμα, αντί μέσω του πεπτικού συστήματος.  

Πώς και πού το τοποθετείς; 

Δεν μπορείς να το κολλήσεις όπου θες εσύ. Τα κατάλληλα σημεία είναι η άνω πλάτη, ο ώμος, η κάτω κοιλία και τα οπίσθια. Μάλιστα, είναι καλό κάθε φορά που βάζεις καινούργιο να το τοποθετείς σε ένα έστω ελαφρώς διαφορετικό σημείο, έτσι ώστε να μην ερεθιστεί η επιδερμίδα σου. Σε κάθε περίπτωση, απόφυγε να το βάλεις στο στήθος σου, σε σημεία που τα ρούχα κολλάνε και δημιουργούν τριβή και σε κομμένες ή ερεθισμένες περιοχές της επιδερμίδας σου.  

Πότε πρέπει να το βάζεις; 

Πρέπει να βάζεις ένα νέο αντισυλληπτικό επίθεμα μία φορά την εβδομάδα. Προκειμένου να έχεις έναν ομαλό κύκλο, φόρεσε επίθεμα επί τρεις εβδομάδες και την τέταρτη εβδομάδα βγάλτ’ το ώστε να σου έρθει κανονικά η περίοδός σου.  

Εάν κάποια εβδομάδα ξεχάσεις να το αλλάξεις στην ώρα του, δεν υπάρχει πρόβλημα. Βάλε το νέο επίθεμα μόλις το θυμηθείς και, για σιγουριά, χρησιμοποίησε μία επιπλέον μέθοδο αντισύλληψης για μία εβδομάδα.  

Οι παρενέργειες 

Οι παρενέργειες είναι αρκετά όμοιες με αυτές που μπορεί να έχει το χάπι και οι πιθανότητες να τις έχεις είναι εξίσου ίδιες. Μπορεί να βιώσεις πονοκεφάλους, ευαισθησία στο στήθος, κυκλοθυμία και ναυτία.  

Τα θετικά επακόλουθα 

Η μία χρησιμότητα του επιθέματος είναι προφανώς η αντισυλληπτική. Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει και σε άλλα σημεία. Αν περνάς βαριές και επίπονες περιόδους, οι ορμόνες που εκπέμπει μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να κάνουν πιο ελαφριά τη ροή σου. Αν θες για κάποιο λόγο να μη σου έρθει περίοδος, μπορείς να το κρατήσεις για τέσσερις αντί για τρεις εβδομάδες. Βέβαια, για όλα αυτά είναι καλό να συμβουλευτείς πρώτα έναν γυναικολόγο.  

How to Use the Birth Control Patch: Your Top Questions Answered

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!