Όλοι έχουμε ακούσει αναστεναγμό στη διάρκεια του σεξ. Είτε προέρχεται από εμάς, είτε από τον παρτενέρ μας, είτε από μία ταινία (πορνογραφική ή μη), είτε από το σπίτι του γείτονα. Άσχετα με τα αισθήματά σου γι’ αυτό, είναι πιθανόν να έχεις κάποια ερωτήματα, με βασικότερο το “Γιατί αναστενάζουμε στο σεξ;”. Λοιπόν, ευτυχώς για εσένα, εμείς είμαστε εδώ να λύσουμε όλες τις απορίες σου. 

Γιατί οι άνθρωποι αναστενάζουν στη διάρκεια του σεξ; 

Η πιο απλή απάντηση είναι η προφανής. Επειδή ευχαριστιούνται αυτό που συμβαίνει. Συγκεκριμένα, το αίσθημα της έντονης απόλαυσης μάς κάνει να χάνουμε κυριολεκτικά τον έλεγχο του σώματός μας. Το σωματικό νευρικό μας σύστημα κάνει πίσω, με αποτέλεσμα μία φυσική, ζωώδη αντίδραση να παίρνει τα ηνία και να μην ελέγχουμε τους ήχους που βγάζουμε. 

Βέβαια, υπάρχει πάντα και η πιθανότητα των ψεύτικων αναστεναγμών ή της μεγέθυνσής τους, προκειμένου να μη θίξεις το “εγώ” του παρτενέρ σου.

Ωωωω ναι! Έτσι θα πέσουν αστράκια στο κρεβάτι σας - RatPack.gr

Τι ακριβώς σημαίνουν οι αναστεναγμοί στο σεξ;

Όπως είπαμε, τις περισσότερες φορές οι αναστεναγμοί στο σεξ είναι καλό σημάδι. Αν τους βγάζει ο παρτενέρ σου, σημαίνει πως ό,τι κάνεις εκείνη την στιγμή, μάλλον του αρέσει. Οπότε πήρες το πράσινο φως να το συνεχίσεις. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να απογοητευτείς αν δεν βγάζει κάποιον ήχο, ειδικά αν δεν το κάνει ποτέ. Δεν νιώθουν όλοι άνετα να αναστενάζουν, οπότε αν θες να μάθεις στα σίγουρα, κράτα την επικοινωνία ανοιχτή και ρώτησέ τον.

Πώς μπορούν οι αναστεναγμοί να κάνουν το σεξ καλύτερο;

Η ερώτηση έχει αρκετές απαντήσεις. Κατ’ αρχάς, οι αναστεναγμοί είναι ένδειξη ότι σε εσένα ή στον άλλον αρέσει αυτό που συμβαίνει εκείνη την στιγμή. Οπότε οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πού πρέπει να επικεντρώνονται, για να ευχαριστούν σεξουαλικά ο ένας τον άλλον. Αυτό, βέβαια, μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα, παρατηρώντας πότε ο άλλος δεν αναστενάζει, οπότε και πότε δεν περνάει τόσο καλά. 

Παράλληλα, όπως προαναφέραμε, οι αναστεναγμοί είναι μία ζωώδης αντίδραση του σώματός μας. Επιτρέποντας, λοιπόν, στον εαυτό σου να τους ακολουθήσει, σου επιτρέπεις να ρίξεις γενικώς τους φραγμούς σου, να μπεις περισσότερο μέσα στη σεξουαλική εμπειρία και τελικά να περάσεις ακόμα καλύτερα. 

Τέλος, το να ακούς τον άλλον να αναστενάζει δεν είναι μόνο ανεβαστικό, αλλά και διεγερτικό. Σκέψου μόνο πόσο καλύτερα περνάς στο σεξ και πόσο “ανάβεις” μόλις παίρνεις κάποιο σήμα ότι στον παρτενέρ σου αρέσει αυτό που κάνεις. 

Βοηθούν οι αναστεναγμοί να φτάσεις σε οργασμό; 

Πολλές φορές, οι σωστές αναπνοές μπορούν να μάς βοηθήσουν να φτάσουμε σε έναν ευκολότερο και μεγαλύτερο οργασμό. Αντίθετα, οι λάθος αναπνοές είναι δυνατόν να μάς τον μπλοκάρουν εντελώς. Όταν κάνεις σεξ και προσπαθείς να καταπιέσεις τους αναστεναγμούς σου, συγχρόνως πιέζεις και την αναπνοή σου. Αντιθέτως, αφήνοντας τον εαυτό σου ελεύθερο να βγάλει τους ήχους που θέλει, αφήνεις όλο τον οργανισμό σου ελεύθερο να αναπνεύσει και κατ’ επέκταση να ενισχυθεί η κυκλοφορία του αίματος και η ερωτική σου διέγερση.

When Harry Met Sally Orgasm Scene GIFs | Tenor

Έχει σημασία η ένταση των αναστεναγμών;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Οι αναστεναγμοί σου μπορούν να είναι όσο δυνατοί ή σιγανοί εσύ θες και σου βγαίνουν. Δεν αρέσει στον παρτενέρ σου η έντασή τους; Τότε η συμβουλή μας είναι να του υπενθυμίσεις ότι η πιο απλή λύση είναι να μην ξανακάνετε σεξ μαζί. Δεν σου αρέσει εσένα η έντασή τους; Αυτό μάς ενδιαφέρει περισσότερο. Αν θες να μεγαλώσεις την ένταση των αναστεναγμών σου, με φυσικότητα και όχι σαν να τραγουδάς όπερα, ο τρόπος είναι απλός. Άσε τους αναστεναγμούς σου να ακολουθήσουν ακριβώς τον ρυθμό των αναπνοών σου και σταδιακά ανέβαζε ένταση βάσει αυτών.

Πώς θα καταλάβεις αν ένας αναστεναγμός είναι κακός;

Ναι, στην πλειοψηφία τους οι σεξουαλικοί αναστεναγμοί δηλώνουν ευχαρίστηση. Ωστόσο, είναι πιθανό ο αναστεναγμός τελικά να σημαίνει κάτι αρνητικό. Δηλαδή; Αν ο παρτενέρ σου αναστενάξει ξαφνιασμένα και απότομα, τότε είναι πιθανόν κάτι να τον ενόχλησε ή να τον πονάει. Αντιθέτως, αν οι αναστεναγμοί σταδιακά ανεβαίνουν τόνο και γίνονται όλο και πιο γρήγοροι, μάλλον πλησιάζει τον οργασμό. Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να τον ρωτήσεις αν κάτι του αρέσει ή τον πονάει, μιας και ο καθένας μας βγάζει διαφορετικούς αναστεναγμούς. 

Moan GIF | Gfycat

Πώς θα ξεχωρίσει ο παρτενέρ σου έναν κακό αναστεναγμό σου;

Η επικοινωνία είναι το κλειδί. Ναι, ο άλλος ίσως είναι αρκετά παρατηρητικός, ώστε να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ των αναστεναγμών σου. Βοήθησέ τον, όμως, κι εσύ λίγο. Αν κάτι δεν σου αρέσει ή σε πονάει, δήλωσέ το ξεκάθαρα και πες του αν προτιμάς να το κάνει κάπως διαφορετικά. Έτσι, θα καταλάβει κι αυτός ότι ο αναστεναγμός, που άκουσε πριν λίγο, ήταν δυσφορίας και όχι ευχαρίστησης και θα τον αναγνωρίσει πιο εύκολα την επόμενη φορά.

Πώς θα νιώσεις άνετα με τους αναστεναγμούς;

Μπορεί οι αναστεναγμοί να είναι κάτι θετικό στο σεξ και να βοηθάνε την όλη διαδικασία, αλλά δεν νιώθουν όλοι άνετα να τους βγάλουν. Ανήκεις ανάμεσα σε αυτούς, αλλά θες να το αλλάξεις; Η λύση είναι τόσο απλή, που ίσως ακούγεται χαζή. Απλά κάν’ το. Τι εννοούμε; Οι αναστεναγμοί είναι μία ζωώδης και σε έναν βαθμό ασυνείδητη αντίδραση στην σεξουαλική απόλαυση. Αν εσένα δεν σου βγαίνουν, όμως, με αυτό τον τρόπο, το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να αρχίσεις να αναστενάζεις πιο συνειδητά κάθε φορά που κάτι σου αρέσει στο σεξ. Σταδιακά θα δεις ότι θα σου βγαίνει όλο και πιο φυσικά. 

Estrella kino peli GIF - Find on GIFER

Είναι κακό να μη θέλεις να αναστενάζεις στο σεξ;

Η απάντηση είναι 100% αρνητική. Είτε η αιτία είναι ότι δεν σου αρέσει, είτε ότι απλά δεν νιώθεις άνετα. Αν δεν θες να κάνεις κάτι, τότε πολύ απλά δεν χρειάζεται ούτε να το κάνεις, ούτε να πιεστείς να το αλλάξεις. Το σεξ μπορεί να είναι καλό και χωρίς αναστεναγμούς, ειδικά αν αυτοί δεν είναι του γούστου σου.