Οι βιομηχανίες της μόδας και της ομορφιάς συνηθίζουν να κλέβουν στοιχεία από διαφορετικές εθνικότητες, να τα “φοράνε” σε λευκά μοντέλα (και μετά σε λευκούς καταναλωτές) και να τα βαφτίζουν τάσεις. Κι ενώ οι δοκιμαστές τους τις απολαμβάνουν, άλλοι διακρίνουν σε αυτά έναν ρατσισμό ή τουλάχιστον μία (τραγική) ειρωνεία 

Η κουλτούρα και η εμφάνιση των μαύρων είναι από τις βασικές πηγές της μόδας. Ανά τα χρόνια, έχουμε δει οίκους και διάσημα πρόσωπα να τις κατακλέβουν. Τα άφρο και τα ράστα μαλλιά έχουν βρεθεί σχεδόν αμέτρητες φορές σε πασαρέλες και σε κεφάλια λευκών ανθρώπων. Οι αδερφές Kardashian -και ειδικά η Kim– μάς σύστησαν και έγιναν γονείς τάσεων, όπως το υπερβολικό τεχνητό μαύρισμα και οι αισθητικές επεμβάσεις, που δίνουν όγκο σε σημεία του σώματος και του προσώπου. Όγκος, που υπό κανονικές συνθήκες συναντάται σχεδόν αποκλειστικά σε μαύρους ανθρώπους.  

Η τάση του fox eye 

Αυτή την περίοδο, θύματα “κλοπής” είναι οι Ασιάτες, ειδικά εκείνοι με ρίζες στην ανατολική Ασία. Το έχουμε δει και παλιότερα. Τα παραδοσιακά κιμονό τους έχουν πρωταγωνιστήσει σε πασαρέλες και η απομίμηση του χρώματος της επιδερμίδας τους έχει βρεθεί στις τάσεις ομορφιάς. Το τελευταίο beauty trend με ασιατική επιρροή είναι το fox eye. Το μακιγιάζ, δηλαδή, που δίνει στο μάτι την αίσθηση ότι είναι πιο κλειστό και με μία εξωτερική γωνία με ανοδική κατεύθυνση. 

Πρόκειται για μία τάση που δεν έχουμε δει μόνο σε πασαρέλες και σε beauty bloggers, αλλά και σε διάσημες, όπως η Bella Hadid και η Kendall Jenner. Το YouTube έχει γεμίσει με βίντεο που μας δείχνουν βήμα βήμα πώς να το κάνουμε. Το Instagram με φωτογραφίες beauty bloggers που το έχουν πετύχει. Στο TikTok δημιουργήθηκε μέχρι και challenge. Κάποιοι, μάλιστα, πέρασαν την τάση σε ένα νέο επίπεδο, αφού αντί ή και με το μακιγιάζ του fox eye, ξεκίνησαν να βγάζουν φωτογραφίες, στις οποίες τραβάνε τα μάτια τους για να φαίνονται ακόμα πιο σχιστά.  

Το πρόβλημα με την τάση 

Όπως οι μαύροι έχουν πρόβλημα με τα ράστα μαλλιά σε λευκούς ανθρώπους, το ίδιο συμβαίνει με τους Ασιάτες και το fox eye. Ο λόγος είναι απλός. Μιλάμε για στοιχεία, για τα οποία οι ίδιοι μέχρι σήμερα δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις. Την στιγμή που οι μαύρες γυναίκες με ράστα ή άφρο μαλλιά πιέζονται να τα μαζεύουν και να τα ισιώνουν, γιατί θεωρούνται απεριποίητα, ζωώδη ή τρομαχτικά, τα ίδια μαλλιά θεωρούνται ωραία σε κάποιον λευκό.  

Το ίδιο συμβαίνει με το fox eye. Οι περισσότεροι Ασιάτες πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους ακούγοντας τον προσβλητικό χαρακτηρισμό “σχιστομάτηδες” και ειρωνικά σχόλια σχετικά με το αν μπορούν να δουν, αλλά και βλέποντας να τους κοροϊδεύουν τραβώντας τα ματιά τους προς τα πίσω και μιλώντας με ψεύτικες ασιατικές προφορές. Ξαφνικά, όμως, το στοιχείο που πάνω τους θεωρείται άσχημο και γελοίο, αποτελεί τάση και ωραίο στοιχείο ως μακιγιάζ λευκών.  

@michell_aviles

A la #bellahadid & #kendalljenner 🐩 #makeup #makeuptutorial #makeupchallenge #foxeyes #foxeyechallenge #beautyhacks #fyp #foryou #foryoupage #brows

♬ Amarillo – J. Balvin

Τα παραπάνω δείχνουν κυρίως την ειρωνεία του πράγματος. Στο fox eye, όμως, και άλλες παρόμοιες τάσεις, υπάρχει και η υπόνοια του ρατσισμού. Οι λευκοί παίρνουν κομμάτια της εμφάνισης και του πολιτισμού άλλων εθνικοτήτων και τα φοράνε σχεδόν σαν στολή. Ποτέ κανένας δεν είπε θα εμπνευστώ από ή θα ντυθώ λευκός άνθρωπος, κι αυτό γιατί τους λευκούς δεν τους αντιμετωπίζουμε ούτε ως διαφορετικούς, ούτε ως περσόνες, ούτε ως κάτι περίεργο, ούτε ως καρικατούρες. Πριν χρόνια, αυτό το βλέπαμε κυρίως σε αποκριάτικες στολές γκέισας ή blackface. Σήμερα το βλέπουμε καθημερινά σε μακιγιάζ, χτενίσματα και outfits. 

Κι ας μην ξεχνάμε ότι διανύουμε μία δύσκολη για τους Ασιάτες εποχή. Ο κορωνοϊός έστρεψε πάνω τους αρνητικά βλέμματα, με μία μεγαλη μερίδα του κόσμου να τον ονομάζει “κινέζικη αρρώστεια”, να κατηγορεί όλους τους Ασιάτες για τη διασπορά του και να τους αντιμετωπίζει σαν λεπρούς, όταν τους πετυχαίνει στον δρόμο.

Οι αντιδράσεις των Ασιατών 

Το fox eye δεν έμεινε ασχολίαστο. Η ασιατική διαδικτυακή κοινότητα έσπευσε να το καταδικάσει και να καλέσει τους ανθρώπους να μην ακολουθήσουν την τάση. Στο TikTok πλέον, αν μπεις στο #foxeyechallenge, θα βρεις περισσότερα βίντεο Ασιατών χρηστών που το αποδοκιμάζουν, παρά ανθρώπων που κάνουν όντως το challenge. 

@leahmelle

How to do the #foxeyechallenge right every time! #fyp #foryou #foryoupage #4u #4upage #4up #trending #viral #makeup #tutorial #tutorials #endracism

♬ original sound – Leah

Στο Instagram, μία δημοσίευση της Issa Okamoto έγινε ίσως η καλύτερη απάντηση στην τάση του fox eye: “’Μπορείς να δεις τον ήλιο;’, ‘Κινέζοι, Ιάπωνες, βρωμιάρηδες, κοιτάξτε!’. Τα μάτια μου δεν είναι η τάση ομορφιάς σας. Είμαι περήφανη που είμαι Κινέζα/Ταϊβανέζα και Γιαπωνέζα, αλλά μου πήρε χρόνια να νιώσω περήφανη για αυτά τα φυσικά fox eyes και με στενοχωρεί πάρα πολύ να βλέπω λευκούς ανθρώπους να αναρτούν φωτογραφίες και να κάνουν την ίδια πόζα (τραβώντας πίσω τα μάτια τους) που τα παιδιά έκαναν σε εμένα για να νιώσω άσχημα που είμαι Ασιάτισσα. Εντάξει, είναι 2020 και τώρα είναι cool να έχεις fox eyes. Εγώ τα είχα πάντα. Δεν χρειαζόταν κάποια τάση. Η κουλτούρα μου δεν είναι η στολή σου. 

Επίσης, φωτογραφίες, όπως της Emma Chamberlain δεν είναι καν η τάση fox eye, είναι απλά ρατσιστικές. Εάν αφήσουμε τις αμφισβητήσιμες πόζες της τάσης fox eye να περάσουν, τότε επιτρέπουμε στους ανθρώπους να είναι ρατσιστές”. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!