Το Meg Emiko Lee είναι τρανς, non-binary και έχει ασιατικές ρίζες (μισές από την Ιαπωνία και μισές από τη Νότια Κορέα). Αυτά ζώντας στις ΗΠΑ. Σε μία περίοδο, που έχουμε δει τον γενικό ρατσισμό να αυξάνεται στη χώρα, οι Ασιάτες να αντιμετωπίζουν μίσος από πολλές κατευθύνσεις με αφορμή τον κορωνοϊό και τα δικαιώματα των τρανς πλήττονται έως και σε νομικό επίπεδο. Σε μία τέτοια περίοδο, λοιπόν, εκείνο αποφάσισε να μην τρομάξει και να μην κρυφτεί. Έγινε 100% αυτό που είναι και εμπνέει κι άλλους ανθρώπους να εξερευνήσουν όλη τους την ταυτότητα, να την εκφράσουν ελεύθερα και να αντισταθούν σε κάθε μισαλλοδοξία.  

Τα σχέδια και τα μηνύματά του 

Το δικό του όπλο; Κατ’ αρχάς, η τέχνη του και η δημιουργικότητά του. Πριν μερικά χρόνια αποφάσισε να αφήσει τη full-time δουλειά του και να αφιερωθεί πλήρως στη μεγάλη του αγάπη. Ξεκίνησε με σχέδια και ζωγραφιές, που περιλάμβαναν εικόνες και μηνύματα, σχετικά τόσο με την ταυτότητά του, όσο και με θέματα που το προβλημάτιζαν.  

Συγκεκριμένα, η τεχνική του είναι να επικεντρώνεται σε ένα συναίσθημα, ειδικά σε κάποιο που παλιότερα καταπίεζε, και να σχεδιάζει ό,τι αυτό του φέρνει στο μυαλό, χωρίς πολλή σκέψη, ενώ συγχρόνως σημειώνει λέξεις ή μηνύματα που το συντροφεύουν. Κάπως έτσι έχει καταλήξει σε μικρά και φαινομενικά απλά μηνύματα, που στην πραγματικότητα έχουν τεράστια αξία για όποιον χρειάζεται να τα ακούσει. Κάποια από αυτά; “I See You. I Hear You. I Love You”. “Trans Youth Deserve Health Care”. “Queer Love Is Magical”. “Black Trans Joy Matters”. “Protect Trans Kids”. “Stop Asian Hate”.  

Η τέχνη του σε ρούχα, αυτοκόλλητα και ταρώ 

Το επόμενο βήμα για το Meg ήρθε με το Etsy και τα προϊόντα του. Ουσιαστικά πήρε τα σχέδια του και τα μετέτρεψε σε φούτερ, t-shirts, καρτελάκια, αυτοκόλλητα, αφίσες, παιδικά φορμάκια, ακόμα και κάρτες ταρώ. Η αξία αυτής του της κίνησης; Κατ’ αρχάς, εκείνο κρατάει μόνο το 50% των εσόδων. Το υπόλοιπο 50% πηγαίνει σε QTBIPOC οργανώσεις, δηλαδή για queer τρανς άτομα, μαύρους, ιθαγενείς και έγχρωμους. Εκτός αυτού, το ίδιο εξηγεί πως όταν έμπαινε σε καταστήματα ρούχων δεν έβρισκε ποτέ τίποτα, που να αισθάνεται ότι αντικατοπτρίζει την ταυτότητά του. Τα ρούχα του, λοιπόν, καλύπτουν αυτό το κενό του ίδιου, αλλά και άλλων ατόμων που νιώθουν ότι τα mainstream καταστήματα δεν τους βλέπουν και δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξή τους.  

Παράλληλα, θεωρεί σημαντική τη συμβολή των cis ατόμων, που επιλέγουν να αγοράσουν και να φορέσουν τις δημιουργίες του. Πέραν του ότι επίσης στηρίζουν τις προαναφερθείσες οργανώσεις, φορώντας ένα ρούχο που στηρίζει τους τρανς, τους queer, τη μαύρη κοινότητα ή/και τους Ασιάτες  κάνουν ένα statement. Από τη μία, δηλώνουν σε όλο το μισαλλόδοξο κομμάτι της κοινωνίας ότι καμία μερίδα ανθρώπων δεν θα εξαφανιστεί απλά επειδή αυτοί το θέλουν, όσο κι αν προσπαθούν να κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή της. Από την άλλη, ο τρανς, queer, μαύρος ή/και Ασιάτης που θα τους δει να φέρουν ένα μήνυμα υπέρ του θα αισθανθεί πολύ λιγότερο μόνος και περισσότερο ασφαλής.