Στις 25 Απριλίου, ο Daniel Kaluuya σηματοδότησε μία ιστορική οσκαρική στιγμή. Έγινε ο πρώτο μαύρος Βρετανός ηθοποιός, που κέρδισε σε κάποια κατηγορία υποκριτικής των βραβείων, με το Oscar Β’ Αντρικού Ρόλου του για την ταινία Judas and the Black Messiah. Φυσικά, δεν είναι νέος στην κινηματογραφική βιομηχανία. Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους του ήταν αυτός του πρωταγωνιστή στο Get Out, ενώ τον έχουμε δει και σε πιο “mainstream” παραγωγές, όπως το Black Panther. Κι όμως, μία δημοσιογράφος κατάφερε να τον μπερδέψει με έναν άλλο μαύρο ηθοποιό.  

Όχι, δεν είναι ο Leslie Odom Jr.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη μετά την τελετή απονομής, η Margaret Gardiner ήταν εκείνη που έκανε το λάθος. Αφότου φρόντισε να τον συγχαρεί και να τον διαβεβαιώσει ότι τον παρακολουθεί από τις αρχές της καριέρας του, τον ρώτησε τι σημαίνει γι’ αυτόν ότι τον σκηνοθέτησε η Regina, με τον κόσμο να βρίσκεται στη σημερινή του κατάσταση.  

Με το “Regina” εννοούσε τη Regina King. Το πρόβλημα; Η Regina King δεν σκηνοθέτησε το Judas and the Black Messiah, αλλά το One Night in Miami, στο οποίο έπαιζε ο -επίσης υποψήφιος για Oscar Β’ Αντρικού Ρόλου- Leslie Odom Jr.. Ναι, η Gardiner φαίνεται ότι πίστευε ότι μιλάει στον τελευταίο. Ο Kaluuya, αν και φάνηκε αρκετά μπερδεμένος, αποφάσισε να μην εκθέσει τη δημοσιογράφο. Γι’ αυτό απλά της ζήτησε να επαναλάβει την ερώτηση, ώστε να καταλάβει το λάθος της.  

Αυτό το λάθος της έγινε αρκετά μεγάλο θέμα στο Twitter. Κατηγορείται για ρατσιστική συμπεριφορά και για την “πτώση” στο στερεότυπο ότι όλοι οι μαύροι μοιάζουν σαν να είναι ο ίδιος άνθρωπος. Η ίδια έδωσε την απάντηση της, πριν κάνει τον λογαριασμό της ιδιωτικό, αναφέροντας ότι έγινε παρεξήγηση και ότι δεν έκανε πράγματι λάθος. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι ρώτησε την άποψη του για τη μη υποψηφιότητα της King για το Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας και ότι εκείνος ζήτησε να επαναλάβει την ερώτηση γιατί υπήρχε πρόβλημα με τον ήχο. Ωστόσο, έχοντας δει και ακούσει το βίντεο, οι περισσότεροι δεν την πιστεύουν. 

Πού είναι το πρόβλημα

Ίσως κάποιος αναρωτηθεί γιατί έχει γίνει τόσο θέμα ένα λάθος της στιγμής. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο. Από τη μία, το γεγονός ότι η Gardiner δεν έχει πολύ καλό προηγούμενο. Είναι μέλος του Hollywood Foreign Press Association, του οργανισμού αποκλειστικά 90 λευκών μελών, που πραγματοποιεί τα Golden Globes. Και μην ξεχνάμε πόσες φορές ο θεσμός έχει αποδειχτεί αρκετά ρατσιστικός, με τις επιλογές υποψήφιων και νικητών του.  

Από την άλλη, η Gardiner είναι μόνο ένα ακόμα δείγμα λευκών, που βλέπουν όλους τους μαύρους σαν ένα πρόσωπο, ακόμα κι αν είναι διάσημοι και ακόμα κι αν δεν έχουν κανένα άλλο κοινό εξωτερικό χαρακτηριστικό πέραν του χρώματος και του φύλου τους. Μόλις πριν μερικά χρόνια, είχαμε δει μία σελίδα ομορφιάς να σχολιάζει πως δεν γνώριζε ότι η Oprah Winfrey έχει τατουάζ και ότι τα λατρεύει, ενώ στη φωτογραφία ήταν η Whoopi Goldberg. Λίγο πριν, ένας δημοσιογράφος είχε πάρει συνέντευξη από τον Samuel L. Jackson και τον είχε ρωτήσει για τα σχόλια που παίρνει για τη νέα του διαφήμιση. Μόνο που στη διαφήμιση αυτή έπαιζε ο Laurence Fishburne και όχι ο Jackson.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!