Τα τελευταία χρόνια ένας φαίνεται να είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις τάσεις διακόσμησεις των σπιτιών μας. Ο μινιμαλισμός. Με βάση κυρίως τα σκανδιναβικά πρότυπα, οι περισσότεροι διακοσμητές μάς δίδαξαν ότι, ώστε ο χώρος μας να μάς φέρει ευτυχία και ηρεμία, θα πρέπει να είναι απλός, καθαρός και τακτοποιημένος. Ωστόσο, πλέον φαίνεται ότι το αντίπαλο δέος του κερδίζει έδαφος. Ποιος είναι αυτό; Το cluttercore. 

Τι είναι το cluttercore;

Μπορείς να το υποψιαστείς από το όνομά του. Clutter σημαίνει ακαταστασία. Η τάση, λοιπόν, βασίζεται ακριβώς σε αυτήν και, συγκεκριμένα, στο οργανωμένο χάος. Απαιτεί κατά κύριο λόγο να πάρεις όλα τα αντικείμενα, που σου αρέσουν και αγαπάς, και να τα “εκθέσεις” στον χώρο σου, χωρίς τον φόβο μη τυχόν και σε πουν κιτς ή υπερβολικό. Δεν μάς ενδιαφέρει τι ταιριάζει με τα υπόλοιπα. Το cluttercore βασίζεται στις αντιθέσεις. 

Πώς έγινε τάση;

Για να καταλάβεις, αυτή την στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 10 χιλιάδες δημοσιεύσεις στο hashtag του cluttercore στον Instagram, ενώ έχει φτάσει τις 15 εκατομμύρια προβολές στο TikTok. Τι συνέβη ξαφνικά και από τον μινιμαλισμό πήγαμε στην ακαταστασία; Η πανδημία. 

Όχι, δεν φταίει απλά που μείναμε σπίτι μας. Φταίει που νιώσαμε φόβο και ανασφάλεια και αναζητήσαμε τρόπους να νιώσουμε άνετα και ασφαλείς. Ψάξαμε να βρούμε ένα “κουκούλι”. Τα αντικείμενα έχουν πολλές φορές αυτή την ικανότητα. Δεν χρειάζεται καν να τα χρησιμοποιούμε. Αρκεί να τα βλέπουμε και να ξέρουμε ότι είναι εκεί και μας περιβάλλουν. Το cluttercore μάς επέτρεψε, λοιπόν, να περιβάλουμε τους εαυτούς μας με όσα περισσότερα πράγματα γίνεται. Και πράγματα που ως επί το πλείστον έχουν μία χαρούμενη αύρα και μάς αρέσουν. 

Πώς μπορείς να ακολουθήσεις την τάση; 

Ναι, το cluttercore είναι συνώνυμο της ακαταστασίας, αλλά θα πρέπει να θυμάσαι ότι μιλάμε για οργανωμένο χάος και όχι για σκέτο χάος. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να βάλεις κυριολεκτικά ό,τι θες στον χώρο σου, αρκεί να μην αισθάνεσαι εσύ ότι είναι βρώμικος, να μην χάνεις τα πράγματα και γενικά να μη σε εμποδίζει, κάνοντας σου πιο δύσκολη τη ζωή. 

Από εκεί και πέρα ο βασικός κανόνας είναι “more is better”. Αν έχεις ράφια και βιβλιοθήκες, γέμισέ τα όχι μόνο με βιβλία, αλλά και με διακοσμητικά και μικροαντικείμενα. Προτίμησε έντονα χρώματα και τόλμησε να βάλεις εξίσου έντονα μοτίβα -ένας εύκολος τρόπος να το κάνεις, είναι τοποθετώντας μία ταπετσαρία στον τοίχο-. Γέμισε τους τοίχους σου με πράγματα. Μην φοβηθείς να γεμίσεις με γλάστρες. Συνδύασε αντιφατικά μεταξύ τους στοιχεία, όπως μοντέρνα έπιπλα και αντικείμενα με παραδοσιακά και αντίκες. Φυσικά, φρόντισε όλα να σου αρέσουν και να εναρμονίζονται με την προσωπική αισθητική σου. 

@virghoexoxo

thought this could be useful haha (earrings by mary_es_earrings on ig) #roomtour #cluttercore #indiekid

♬ Kouen – Lo-Fi Beats

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!