Ο Κώστας Νικούλι, ο νεαρός ηθοποιός που έγινε ευρύτερα γνωστός από τον ρόλο του Πετρή στην σειρά σειρά Σασμός του Alpha, βρέθηκε στην εκπομπή Στούντιο 4, φιλοξενούμενος της Νάνσυς Ζαμπέτογλου και του Θανάση Αναγνωστόπουλου. Εκεί μίλησε για πολλά και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο βιώνει από παιδί τον πιθανό ρατσισμό εξαιτίας της Αλβανικής καταγωγής του.

Είπε ο ίδιος, ανταποκρινόμενος στις πολλές σχετικές ερωτήσεις των δύο δημοσιογράφων, “Δεν ντρέπομαι για την καταγωγή μου. Θυμάμαι από μικρός ότι η ταυτότητά μου δεν ήταν μπλε, ήταν ροζ και έγραφε πάνω Νικούλι και πηγαίναμε με τους γονείς μου στο Αλλοδαπών στις 5 το πρωί για να πιάσουμε σειρά. Πάντα έκανα διακοπές στην Αλβανία το καλοκαίρι. Μας έπαιρνε ο παππούς μου 1η Ιουνίου και μας έφερνε μέσα Σεπτέμβρη.”

Πρόσθεσε ότι δεν μιλάει καλά την γλώσσα και ότι θεωρεί το θέμα του ρατσισμού ως τον φόβο της κοινωνίας απέναντι σε κάθε τι ξένο, είτε αυτό είναι η καταγωγή, είτε η εικόνα κάποιου, είτε ο προσανατολισμός του. Υποστήριξε μάλιστα ότι βλέπει ότι αυτό έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια, μιλώντας με αισιοδοξία.

Ρωτήθηκε μάλιστα γιατί δεν πρόσθεσε απλά ένα τελικό “ς” για να ελληνοποιήσει το επίθετό του. Η απάντησή του ήταν ότι αυτό δεν θα προσέφερε καμία αλλαγή στον ίδιο, δεν το βρήκε ποτέ απαραίτητο και ότι είναι περήφανος για την καταγωγή του. Στο πρόσωπό του βλέπουμε όλα τα παιδιά με καταγωγή από άλλη χώρα που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, πέρασαν από το εγχώριο εκπαιδευτικό σύστημα και είναι πλέον ισότιμα μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Ίσως μάλιστα θα πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε έμφαση στην οποιαδήποτε καταγωγή, να σταματήσουμε να την αναφέρουμε καν και να τους αντιμετωπίσουμε ως τέτοιους.