Η Ιταλική κουζίνα έχει δώσει τόσα πολλά πιάτα στον υπόλοιπο κόσμο, που μπορεί επάξια να καμαρώνει ότι είναι πλέον διεθνής. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει αυτό;

Αρχικά είναι οι νόστιμες πρώτες ύλες όπως η ντομάτα και ο βασιλικός, το καλό ελαιόλαδο, τα τυριά και τα αλλαντικά της. Ύστερα είναι η ευκολία με την οποία γίνονται πολλά από τα πιάτα της και η comfort διάθεση που προκαλούν όταν σερβίρονται σε οποιοδήποτε τραπέζι, καθημερινό ή εορταστικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα πιο διάσημα ιταλικά πιάτα όπως η πίτσα ή οι μακαρονάδες είναι επινοήσεις της cucina povera, της φτωχικής δηλαδή κουζίνας, που χρησιμοποιεί ταπεινά υλικά για να δημιουργήσει χορταστικά φαγητά. Ο πλούτος της ιταλικής κουζίνας είναι μεγάλος και οι προτάσεις της αρκετά διαφορετικές όσο κατεβαίνουμε από τον Βορρά στον Ιταλικό Νότο.

Αν αγαπάς την ιταλική κουζίνα και θα ήθελες να περάσεις μία εβδομάδα τρώγοντας σαν Ιταλός ή Ιταλίδα, δες παρακάτω μερικές εύκολες και αρκετά φθηνές συνταγές ώστε να μην χρειαστεί να ξοδέψεις περισσότερο από 50 ευρώ για δύο άτομα όλη την εβδομάδα.

Υλικά

  • Ντομάτες, ντοματίνια, σάλτσα ντομάτας: 7 €
  • Αγγούρια: 0,50€
  • Μανιτάρια: 2€
  • Βασιλικός: 4€
  • Κουκουνάρι: 3€
  • Ψωμί: 1€
  • Ρύζι Arborio 250γρ: 2€
  • 1 Στήθος κοτόπουλο: 7€
  • Αλεύρι για πίτσα: 2,50€
  • Μοτσαρέλα κεφαλάκι και μπαστούνι: 4€
  • Παρμεζάνα τριμμένη 250 γρ: 8 ευρώ
  • Φρέσκα ghocchi: 2,50€
  • Ζυμαρικά: 1€

Σύνολο: 44,50€  και έχουμε ακόμα 5,50 ευρώ για ελαιόλαδο, βούτυρο, κρεμμύδια, σκόρδο κλπ

*Μια καλή συμβουλή όσο αφορά την ιταλική κουζίνα έιναι το να μην βάζουμε πολύ τριμμένο τυρί στα φαγητά που θέλουν τριμμένη παρμεζάνα. Είναι ένα τυρί με έντονη γεύση που έχει την τάση να κουκουλώνει τις υπόλοιπες γεύσεις των πιάτων. Γι’ αυτό και οι Ιταλοί τρίβουν λίγη παρμεζάνα στα ζυμαρικά τους. Δεν το κάνουν από τσιγουνιά.

Panzanella

Η σαλάτα panzanella μοιάζει αρκετά με την ελληνική χωριάτικη καθώς βασίζεται στα ίδια περίπου υλικά. Είναι μια αμιγώς καλοκαιρινή σαλάτα, διότι η βάση της είναι οι ντομάτες και είναι αρκετά χορταστική για να την πάρουμε μαζί μας στο γραφείο ως κυρίως γεύμα μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού. Είναι μάλιστα ένας ωραίος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε το μπαγιάτικο ψωμί μας. Η δική μας προσθήκη στην βασική συνταγή είναι λίγα φιλέτα αντζούγιας που θα την απογειώσουν.


Ριζότο με μανιτάρια

Το ριζότο είναι ένα πιάτο που χρησιμοποιεί το ρύζι arborio ή το ρύζι carnaroli ως βασική πρώτη ύλη, που είναι και τα δύο ρύζια που χυλώνουν υπέροχα ενώ κρατούν την la dente υφή τους. Το δικό μας ρύζι καρολίνα μπορεί να τα αντικαταστήσει άνετα αν δεν βρίσκουμε ένα από τα ιταλικά ρύζια στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας. Η βασική συνταγή χρειάζεται 20 λεπτά μαγείρεμα αλλά έχει μια αυστηρή τεχνική στην οποία θα πρέπει να είμαστε πιστοί για να μας πετύχει το πιάτο. Από την στιγμή που θα την μάθουμε, μπορούμε να συνδυάσουμε αυτή την βασική συνταγή με ένα σωρό άλλες πρώτες ύλες, όπως λαχανικά ή θαλασσινά.


Spaghetti al pesto

Ο βασιλικός είναι μια από τις αγαπημένες πρώτες ύλες της ιταλικής κουζίνας με πιο εμβληματική ίσως πρόταση το pesto βασιλικού, την κρεμώδη αυτή μυρωδάτη σάλτσα που δεν χρειάζεται μαγείρεμα αλλά δίνει υπέροχο άρωμα καλοκαιριού στο πιάτο μας. Η σάλτσα pesto ταιριάζει φανταστικά με τα ζυμαρικά, μπορεί να γίνει όμως και υπέροχη βάση για μια μπρουσκέτα με τραγνό ψωμί και ότι άλλο βάζει ο νους και η όρεξή μας. Αξίζει να την φτιάξετε μόνοι σας έστω και μια φορά για να δείτε πόσο ανώτερη είναι από την αγοραστή στο μπουκαλάκι.


Pizza

Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά. Η ιταλική πίτσα είναι ένα φαγητό που αγαπιέται μετά μανίας σε όλον τον κόσμο και γι’ αυτό έχει γνωρίσει και ένα σωρό παραλλαγές και στυλ μαγειρέματος από χώρα σε χώρα. Εμείς σας προτείνουμε μια απλή συνταγή της, ξέρουμε όμως καλά ότι ο καθένας μας έχει τις προτιμήσεις του για την πίτσα, οπότε αυτοσχεδιάστε με το τι θα βάλετε πάνω στο αφράτο ζυμάρι της. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε το ζυμάρι, αγοράστε ένα έτοιμο, απλά διαλέξτε κάποια καλή βάση πίτσας, καθώς η μισή της νοστιμιά κρύβεται εκεί.


Μπρουσκέτα

Οι μπρουσκέτες είναι ένας ιδανικός τρόπος να γεμίσει κανείς το στομάχι του χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Είναι χορταστικότατες και νοστιμότατες, χωράνε πάνω τους ότι θέλει η δική μας φαντασία και κοστίζουν ελάχιστο. Υπέροχη ιδέα για ένα γεύμα σε τάπερ που θα έρθει μαζί μας στην δουλειά. Σε αυτή την περίπτωση, παίρνουμε ξεχωριστά το ψιμί και ξεχωριστά τα υπόλοιπα υλικά διότι μέχρι να έρθει η ώρα να φάμε το μεσημεριανό μας το ψωμί θα έχει μουλιάσει υπερβολικά. Δικό μας tip: βάλτε από πάνω φλούδες παρμεζάνας ή γραβιέρας.


Gnocchi

Τα gnocchi είναι ζυμαρικά φτιαγμένα από πατάτα. Είναι μπελαλίδικα και δεν σας συνιστούμε να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε αν δεν έχετε αρκετή εμπειρία στην κουζίνα. Μπορείτε όμως να βρείτε ωραιότατα gnocchi στα ψυγεία των ενημερωμένων σούπερ μάρκετ για να δημιουργήσετε ένα πεντανόστιμο και πολύ χορταστικό πιάτο χωρίς ιδιαίτερο κόπο.


Cotoletta di pollo alla Milanese

Για το τέλος αφήσαμε ένα πιάτο κρέατος, το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί στο Κυριακάτικο τραπέζι σας. Συνοδεύστε τo παραδοσιακό αυτό πιάτο του Μιλάνου με φρέσκια σαλάτα ή τηγανητές πατατούλες, πιείτε κι ένα παγωμένο λευκό κρασί και πείτε Viva Italia!