Η πίτσα είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο διάσημα πιάτα στον κόσμο. Ενώ κατάγεται από την Ιταλία και η χώρα αυτή θα πρέπει να είναι περήφανη που χάρισε στον κόσμο ένα τέτοιο επικό έδεσμα, οι διάφορες παραλλαγές της έχουν από καιρό ξεφύγει από την κλασική συνταγή. Ο υπόλοιπος πλανήτης βρήκε στην πίτσα ένα θεαματικά ευρύ πεδίο για να εξασκήσει την μαγειρική του δημιουργικότητα κι έτσι τώρα πια υπάρχουν άπειρες παραλλαγές αλλά και στυλ μαγειρέματος της πίτσας. Ας δούμε τις πιο γνωστές:

Ναπολιτάνικο στυλ

Η Ναπολιτάνικη πίτσα έχει τραγανή κρούστα στην ζύμη της και σαν topping μπορεί να φιλοξενεί ντομάτα, βασιλικό και μπαλίτσες μοτσαρέλα. Φυσικά γεννήθηκε στην Νάπολη της Ιταλίας και έχει τρεις διαφορετικούς τρόπους παρασκευής.

  • Pizza Marinara: με ντομάτες, ρίγανη, σκόρδο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Pizza Margherita: Ντομάτα, βασιλικό, φέτες μοτσαρέλα και ελαιόλαδο
  • Pizza Margherita extra: ντομάτες, μοτσαρέλα από την περιοχή Campania, βασιλικό και ελαιόλαδο.

Deep-Dish στυλ

Ίσως να την έχετε δοκιμάσει, ίσως και όχι, καθώς αυτό το στυλ πίτσας προέρχεται από το Σικάγο και έχει στρώσεις σάλτσας και τυριού ενώ μπορεί να έχει ως topping όπως λουκάνικο, πεπερόνι, πιπεριές και κρεμμύδια. Αυτό που ξεχωρίζει σε στυλ είναι το πάχος της ζύμης που την κάνει να μοιάζει με τούρτα. Η Deep-Dish πίτσα γίνεται σε ένα βαθύ λαδωμένο μεταλλικό σκεύος. ΑΝ βρεθούμε στο Σικάγο θα την δοκιμάσουμε.

New York στυλ

Η πίτσα της Νέας Υόρκης είναι διάσημη για τα extra-large κομμάτια της που διπλώνονται στα δύο για να φαγωθούν. Η λεπτή της τραγανή ζύμη μας θυμίζει την Ναπολιτάνικη πίτσα από την οποία και προήλθε η συνταγή, η Νεοϋορκέζικη όμως έχει ξεφύγει πια, αποκτώντας τον δικό της εντυπωσιακό χαρακτήρα. Το πλούσιο τυρί είναι το σήμα κατατεθέν της.

Detroit στυλ

Η πίτσα σε στυλ Detroit φτιάχτηκε πρώτη φορά το 1940 πάνω σε ένα ανταλλακτικό αυτοκινήτου σε σχήμα ταψιού. Αυτό δεν ακούγεται και πολύ ασφαλές να φαγωθεί, η σημερινή Detroit style pizza είναι περιζήτητη. Έχει μια τραγανά καραμελωμένη τυρένια περίμετρο και για toppings έχει μανιτάρια, πεπερόνι, τυρί και άλλα τέτοια λιγουρευτικά πράγματα.

Σικελικό στυλ

Η Sicilian Style πίτσα πρωτοπήγε στις ΗΠΑ τον 190 αιώνα από Σικελούς μετανάστες και είναι πολύ δημοφιλής μέχρι και σήμερα στην χώρα αυτή. Έχει τραγανή ζήμη, λαμπερή κόκκινη σάλτσα και φυσικά τυρί. Μια περίεργη τεχνική παρασκευής της θέλει το τυρί να μπαίνει πρώτο πάνω στην ζύμη και την σάλτσα ύστερα. Αυτό την κάνει να παραμένει τραγανή και να μην λασπώνει η ζύμη της.

Η πίτσα από αλυσίδες εστιατορίων

Το είδος αυτό της πίτσας το έχουμε φάει όλοι κάμποσες φορές στην ζωή μας. Δεν είναι αντιπροσωπευτικό της παραδοσιακής πίτσας αλλά είναι πραγματικά εύκολο να την βρούμε καθώς έρχεται σε πακέτο στο σπίτι μας με ένα τηλεφώνημα. Αν όμως θέλουμε να απολαύσουμε πραγματική πίτσα, καλύτερα θα είναι να διαλέξουμε ένα εξειδικευμένο εστιατόριο.

Sushi στυλ

Εντάξει, εδώ μπορεί ο κάθε pizza lover να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή. Πίτσα Sushi; Σοβαρά; Αυτή λοιπόν η ιδέα δεν γεννήθηκε στην Ιαπωνία αλλά στο Τορόντο του Καναδά από τον Chef Kaoru Ohsada το 1993. Έχει φυσικά πάνω της τα έντονα χρώματα του sushi και αν είστε φαν της ιαπωνικής κουζίνας, ίσως να πρέπει να της δώσετε μια ευκαιρία αν την βρείτε κάπου να σερβίρεται.

Roman στυλ

Αν το βρείτε, γιατί ονομάζεται έτσι αυτή η πίτσα; Ναι, φυσικά γεννήθηκε στην Ρώμη και έχει εξαπλωθεί παντού, απλά γιατί είναι φανταστική και πολύ εύκολη να φαγωθεί. Τα μεγάλα τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια της παίρνονται εύκολα στο χέρι, ενώ η χοντρή της ζύμη την κάνει ακόμα πιο χορταστική.

Λαχματζούν στυλ

Η πίτσα λαχματζούν έχει ανατολίτικη προέλευση και συνδυάζει την λεπτή και διακριτική ζύμη του λαχματζούν με μια αφθονία υλικών, μυρωδικών και γεύσεων. Εμείς δεν θα την λέγαμε ακριβώς πίτσα, αλλά γιατί να χαλάσουμε την φαντασίωση αυτών που την φτιάχνουν;

Ινδικό στυλ

Η ινδική πίτσα έχει μεγάλη ποικιλία σε toppings και γεύσεις. Υπάρχουν μάλιστα διάφορα στυλ ινδικής πίτσας όπως Tandoori chicken pizza, ή Chicken Tikki Masala pizza. Δεν την έχουμε δοκιμάσει, δεν θα λέγαμε όμως και όχι αν την βρίσκαμε μπροστά μας.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!