Την μοίρα του ψωμιού την γνωρίζουμε όλοι. Όσο είναι φρέσκο τρώγεται, όταν όμως περάσουν μια δυο μέρες, το πιθανότερο είναι να μείνει στην ψωμιέρα ώσπου να ξεραθεί τελείως ή να μουχλιάσει. Αν όμως μισείτε κι εσείς την σπατάλη φαγητού, δείτε τους παρακάτω εύκολους τρόπους να χρησιμοποιήσετε το ψωμί που σας έχει περισσέψει και να το αναδείξετε σε βασικό παίκτη της κουζίνας σας

Σουφλέ ψωμιού και βουτύρου

Θα το βρείτε σε άπειρες παραλλαγές στο διαδίκτυο, τόσο αλμυρές όσο και γλυκιές. Γίνεται πανεύκολα και είναι σε θέση να χορτάσει αρκετούς πεινασμένους. Αν έχετε κάποιο πάρτι μπροστά σας ή μια μάζωξη πολλών ατόμων, μην διστάσετε να το βάλετε στο τραπέζι. Χρειάζεστε ψωμί χωρίς κόρα, γάλα και αβγά. Από εκεί και πέρα αποφασίζετε τι άλλο θα προσθέσετε κι αν θα πάτε προς την γλυκιά ή την αλμυρή γεύση.


Σαλάτα Panzanella

Η Panzanella είναι μια πολυαγαπημένη ιταλική σαλάτα με ντομάτες, πιπεριές, ελιές, κάπαρη και ελαιόλαδο. Αυτό όμως που την κάνει απίθανη είναι το ξεροψημένο ψωμί σε μπουκιές που αναλαμβάνει να ρουφήξει όλες αυτές τις έντονες γεύσεις και να απογειώσει την απόλαυση με έναν έντονα ικανοποιητικό και τραγανό τρόπο. Αγαπημένο είδος ψωμιού για την panzanella είναι το ψωμί τσιαπάτα, αν αυτό που έχετε στο σπίτι όμως είναι οποιοδήποτε άλλο ψωμί με κόρα, θα κάνει την δουλειά του μια χαρά.


Σουφλέ λαχανικών με ψωμί

Αν μας έχει περισσέψει αρκετό άσπρο ψωμί, μπορούμε να φτιάξουμε ένα ακόμα σουφλέ στον φούρνο μας, αλλά αυτή τη φορά να το γεμίσουμε λαχανικά. Με λίγο τσένταρ ή κάποιο άλλο τυρί που λιώνει, θα μοσχομυρίσει η κουζίνα μας!


Τα υπέροχα ψίχουλα

Τα ψίχουλα του ψωμιού που κάθεται εδώ και τρεις μέρες στην ψωμιέρα μας είναι ίσως το πιο ταπεινό υλικό της κουζίνας μας. Είναι όμως ταυτόχρονα ένας υπέροχος τρόπος να νοστιμίσουμε μια φέτα ψαριού που ψήνουμε στον φούρνο, μια πάστα φούρνου ή ακόμα κι ένα σουφλέ λαχανικών. Ενώνονται υπέροχα με μυρωδικά και μπαχαρικά και δίνουν ένα υλικό ικανό για πολλά κουζινικά θαύματα.


French toast

Το πιο ξερό ψωμί απορροφά καλύτερα τα υγρά και τις γεύσεις που θέλουμε να του προσθέσουμε, χωρίς να γίνεται νιανιά αμέσως μόλις έρθει σε επαφή με υγρασία. Τι καλύτερο λοιπόν για ένα χορταστικό πρωινό ή brunch με ένα λαχταριστό French toast.


Ανοιχτά τοστ στο αντικολλητικό τηγάνι

Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια λιχουδιά που έχει ως βάση μια φέτα τραγανό ψωμί και από πάνω ότι άλλο μας έχει περισσέψει στο ψυγείο. Στα ανοιχτά αυτά τοστ μπορούμε να βάλουμε ότι ποθεί η ψυχή μας και να φτιάξουμε υπέροχες συνταγές για brunch ή ακόμα και για βραδινό.


Μπιφτέκια και κεφτέδες κάθε είδους

Η ψίχα του ψωμιού είναι ο ιδανικός τρόπος για να δένουν μεταξύ τους τα υλικά των μπιφτεκιών ή των κεφτέδων μας. Όσο πιο στεγνό είναι το ψωμί που μας έχει περισσέψει, τόσο το καλύτερο.


Μπρουσκέτες

Ποιος δεν αγαπάει τις μπρουσκέτες; Κανείς! Ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού μας αφού τις αλείψουμε με λάδι και τις αρωματίσουμε με μια σκελίδα σκόρδου και έχουμε μια βάση του ονείρου για πολύ χορταστικές και τραγανές μπουκιές.


Σάλτσα ψωμιού

Τέλος, χρησιμοποιούμε το μπαγιάτικο ψωμί μας για να φτιάξουμε σάλτσα ψωμιού που θα κάνει την έκπληξη σε κάθε τραπέζι. Χρειαζόμαστε μόνο λίγο γάλα, ένα κρεμμύδια και ένα δυο φύλλα δάφνης. Και φυσικά το μπαγιάτικο ψωμί μας. Πολύ πρωτότυπη!


Κρουτόν

Τα κρουτόν είναι ένας τραγανός μπαλαντέρ που μπορεί να κάνει παιχνίδι σε σούπες, σαλάτες, ακόμα και σαν σνακ με λίγο νόστιμο τυράκι. Κόβουμε το ψωμί μας σε μικρότερα κομμάτια, το αρωματίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και θυμάρι ή ρίγανη και το ψήνουμε ώσπου να γίνει τραγανό και χρυσαφένιο.