Η Σικελία είναι ένα κομμάτι της Ιταλίας που  βλέπει τα χωριά του να αδειάζουν από τον ντόπιο πληθυσμό εδώ και πολύ καιρό. Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν για άλλα μέρη ψάχνοντας δουλειά ή μια άλλη προοπτική εδώ και πολλές δεκαετίες. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι πολλά χωριά ή μικρές πόλεις ερημώνουν και τα σπίτια τους, πολλά απ’ αυτά κτίσματα αιώνων, αφήνονται να καταρρεύσουν. Για να βοηθήσουν τις κοινότητές τους να αναζωογονηθούν με νέο αίμα, πολλές τέτοιες μικρές πόλεις ή χωριά, πουλούν παλιά σπίτια προς το συμβολικό ποσό του 1 ευρώ ή στις πολύ χαμηλές τιμές των 3-4000 ευρώ, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι θα ανακαινιστούν από  τους νέους ιδιοκτήτες ή ότι θα αγοραστούν με σκοπό να κατοικηθούν και όχι απλά ως επένδυση. Στην πολύ πρωτοποριακή αυτή πρακτική απαντούν πολλοί Ευρωπαίοι ή Αμερικανοί, γοητευμένοι από την ομορφιά και την ιστορικότητα του κάθε μέρους, αλλά και με την προοπτική ενός πιο ανθρώπινου και αργού τρόπου ζωής.

Φωτογραφία: Rubia Daniels

Αυτό έκανε και η Rubia Daniels, μια επιχειρηματίας και σύμβουλος από την Καλιφόρνια, που αγόρασε το 2019 τρία τέτοια σπίτια στο χωριό Missomeli της Σικελίας, ένα για τον εαυτό της και ένα για κάθε της παιδί. Χρειάστηκε να καταθέσει αρχικά γύρω στα 4,500 ευρώ για κάθε κτίσμα ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει την ανακαίνισή τους που κρατάει μέχρι και φέτος. Στόχος της είναι να φέρει τα παμπάλαια αυτά σπίτια σε κατοικήσιμη κατάσταση. Απ’ ότι λέει η ίδια, οι εργασίες αυτές κοστίζουν από 100 έως 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ τα σπίτια που βρίσκονται προς πώληση μπορεί να είναι από 11τ.μ. έως 190τ.μ. Με στόχο να προσφέρει στον εαυτό της την εικόνα μιας διαφορετικής, πιο ήρεμης ζωής, η Rubia λέει ότι έχει μέχρι στιγμής δώσει 8,000 ευρώ περίπου για το πρώτο σπίτι, ενώ πιστεύει ότι θα χρειαστεί γύρω στα 15,000 ευρώ για κάθε ένα από τα άλλα δύο σπίτια της προκειμένου να τα φέρει σε μια κατοικήσιμη κατάσταση.

Φωτογραφία: Rubia Daniels

Συμβουλεύει όλους όσους θέλουν να κάνουν ένα ανάλογο βήμα, να έχουν υπ’ όψη τους ότι τα σπίτια του 1 ευρώ δεν θα βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να είναι προετοιμασμένοι να επενδύσουν σε αυτά. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, αυτό που την τράβηξε στο όμορφο αυτό χωρίο της Σικελίας ήταν “ο τρόπος που σε κάνουν να νοιώθεις οι άνθρωποί του και το πόσο φιλόξενοι είναι”. Από τότε έχει πείσει μέλη της οικογένειάς της αλλά και φίλους να αγοράσουν σπίτια στο ίδιο μέρος, κάνοντας όνειρα να ζήσουν εκεί παρέα όταν συνταξιοδοτηθούν. “Δεν βρίσκεις οπουδήποτε τέτοια θέα” λέει και υπολογίζει ότι έχει βοηθήσει πάνω από 20 άτομα να αγοράσουν ακίνητα στην Σικελία. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι είναι πολλοί εκείνοι που ψάχνουν να αγοράσουν τέτοια σπίτια.

Με την στροφή που αναζητούν πολλοί άνθρωποι να κάνουν κάποια στιγμή της ζωής τους από τον αγχώδη ρυθμό των πόλεων σε έναν άλλον πιο ήρεμο και αργό τρόπο ζωής, η ιδέα της Σικελίας φαίνεται να αποδίδει. Μήπως να την σκεφτούμε κι εμείς για τα πολλά ερημωμένα χωριά της επαρχίας;