Όλοι μας, πέφτοντας στο βίντεο οι στις φωτογραφίες ενός travel blogger από το τελευταίο του ταξίδι, έχουμε αναρωτηθεί πώς στο καλό καταφέρνει και ανταπεξέρχεται οικονομικά σε αυτό το lifestyle. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές καταλήγουμε να μην το ψάχνουμε καν, αφού απλά θεωρούμε ότι ή έρχεται από πλούσια οικογένεια ή κάνει κάποια δουλειά με μεγάλο εισόδημα και ευέλικτο ωράριο ή έχει καταφέρει να τον σπονσοράρουν εταιρείες, για να τις προωθεί στα ταξίδια του. Σε κάποιες περιπτώσεις, όντως μπορεί να συμβαίνει κάτι από αυτά. Τις περισσότερες φορές, όμως, το συγκεκριμένο άτομο απλά έχει βρει τρόπους να ταξιδεύει πιο φτηνά. Πώς; Σού συγκεντρώσαμε κάποια από τα βασικά tips των travel bloggers του TikTok, για να εξοικονομήσεις όσα περισσότερα χρήματα γίνεται κάθε φορά, που ταξιδεύεις με αεροπλάνο. 

Διάλεξε τις σωστές μέρες

Όταν μιλάμε για μέρες, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων μπορούν να επηρεαστούν από δύο παράγοντες. Από τη μέρα, που κλείνεις το εισιτήριο, και από τη μέρα, που επιλέγεις να ταξιδέψεις. Αν και αυτό θέλει ψάξιμο εκείνη την στιγμή, τα εισιτήρια τείνουν να είναι φτηνότερα, όταν τα κλείνεις Κυριακή, αλλά και όταν ταξιδεύεις Τρίτη, Τετάρτη ή Σάββατο. Φυσικά, αυτό αλλάζει αν κάποια από αυτές τις μέρες πέφτει πάνω σε γιορτές, όπως είναι οι παραμονές των Χριστουγέννων. 

@tawnyaschultz

Who’s ready to save hundreds on flights and travel?! This one hack will help you save money on airline flights. #airlinetravel #cheapflights #cheapflights2022 #travelhack #traveldeals #howtosavemoney #traveldeal #personalfinance #summervacay @tawnyaschultz @tawnyaschultz @tawnyaschultz

♬ original sound – 💰 The Money Life Coach 💰

Χρησιμοποίησε VPN

Τα περισσότερα ταξιδιωτικά sites παρακολουθούν την τοποθεσία σου, ώστε να σού προσθέσουν φόρους, ανάλογα το πού βρίσκεσαι. Αν έχεις VPN, μπορείς να κρύψεις την τοποθεσία σου και να βάλεις στη θέση της αυτή, που θα σού προσθέσει τους λιγότερους δυνατούς φόρους στην τελική τιμή. 

@trendytraveler

Get CHEAPER flights with this TRAVEL hack!!! Share this tip with a friend ✈️ #ad #travel #travelhack #flightdeals #cheapflights #NordVPN

♬ Blade Runner 2049 – Synthwave Goose

Μη βάλεις προορισμό

Προφανώς, αυτό δεν είναι κάτι, που θα κάνεις αν πρέπει να ταξιδέψεις σε ένα πολύ συγκεκριμένο μέρος. Αν, ωστόσο, απλά θες να κάνεις ένα ταξίδι και να δεις ένα άλλο μέρος του κόσμου, πρέπει να το δοκιμάσεις. Μπες στο Google Flights και βάλε μόνο τοποθεσία αναχώρησης και άφησε κενό τον προορισμό. Με αυτόν τον τρόπο, θα σού βγάλει όλες τις διαθέσιμες πτήσεις με αφετηρία την τοποθεσία σου και θα μπορέσεις να συγκρίνεις πού είναι οικονομικότερο να ταξιδέψες. Αν θες, μπορείς και να επιλέξεις να σού δείξει μόνο απευθείας πτήσεις και συγκεκριμένες ημερομηνίες.

@addison.jarman

TRAVEL HACK 🚨 I’ve been using this for years & it saves me tons of money! #traveltiktok #moneytok

♬ original sound – Addison Jarman

Κλείσε εισιτήριο από την ίδια την αεροπορική εταιρεία

Εργαλεία, όπως το Google Flights και το Skyscanner, είναι εξαιρετικά χρήσιμα, για να βρίσκεις τις πιο οικονομικές πτήσεις. Ωστόσο, όταν τις βρεις, μην τις κλείσεις μέσω αυτών. Μπες στην ιστοσελίδα της αεροπορικής, που είδες ότι έχει τα πιο φτηνά εισιτήρια, και κλείσε μέσω αυτής. Οι πιθανότητες λένε ότι η τιμή, που θα βρεις, θα είναι ακόμα πιο μικρή, μιας και δεν θα περιλαμβάνει την προμήθεια, που παίρνουν οι πλατφόρμες-μεσάζοντες. 

@mrsdowjones

Hi Frederico, fancy seeing you here too 🍹 #jetset #summer #hotgirlsummer #flighthacks #vacation

♬ Sunny Day – Ted Fresco

Ή πήγαινε απευθείας στο αεροδρόμιο

Αν μένεις πολύ μακριά από το πιο κοντινό σου αεροδρόμιο, ίσως να νιώθεις ότι δεν αξίζει τον κόπο, αλλά οικονομικά θα δεις ότι συμφέρει. Ακολούθησε ξανά την τακτική να βρεις τις πιο φτηνές πτήσεις σε πλατφόρμες, όπως το Skyscanner, και όταν τις βρεις, προτίμησε να πας και να αγοράσεις τα εισιτήρια σου από το αεροδρόμιο. Οι πιθανότητες λένε ότι εκεί η τιμή θα είναι πιο χαμηλή όχι μόνο σε σχέση με της πλατφόρμας, αλλά και της ιστοσελίδας της αεροπορικής εταιρείας. 

@melanatedadventures

How to save money on flights #cheapflights budgettravel #blacktravel #blackticktok #voiceeffects

♬ Buss It – Erica Banks

Κάνε ενδιάμεσες στάσεις, αλλά χωρίς να τις δηλώσεις ως τέτοιες

Υποθέτουμε γνωρίζεις ότι οι πτήσεις με ενδιάμεσες στάσεις είναι φτηνότερες από τις απευθείας. Ήξερες, όμως, ότι μπορεί να είναι ακόμα φτηνότερο να κάνεις την ενδιάμεση στάση, χωρίς να την κλείσεις ως τέτοια; Δηλαδή, θες για παράδειγμα να πας στη Λισαβόνα και σού βγάζει την επιλογή ενδιάμεσης στάσης στη Μαδρίτη. Αντί να κλείσεις μία πτήση με τελικό προορισμό τη Λισαβόνα και με ενδιάμεση στάση τη Μαδρίτη, είναι πιο οικονομικό να κλείσεις δύο πτήσεις, μία από Αθήνα προς Μαδρίτη και μία από Μαδρίτη προς Λισαβόνα. Θα σού προτείναμε, βέβαια, για ασφάλεια να έχεις μαζί σου μόνο χειραποσκευή. 

@yourrichbff

Have you ever tried this?! #money #flight #cheap #vacation #hotel #trip #greenscreen #holiday #bachelorette #hack #tip #secret #savingmoney #airport

♬ Elevator Music – Bohoman

Διεκδίκησε τυχόν ποσά που δικαιούσαι

Προφανώς, η ίδια η αεροπορική εταιρεία δεν θα στο πει από μόνη της. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, είναι αναγκασμένοι να σού κάνουν είτε πλήρη επιστροφή χρημάτων, είτε να σε αποζημιώσουν. Το πρώτο μπορεί να συμβεί αν η πτήση σου είχε καθυστέρηση άνω των 5 ωρών και δεν σκοπεύεις τελικά να την κάνεις, αν η πτήση ακυρώθηκε λιγότερες από 14 ημέρες πριν την πραγματοποίησή της και δεν βρίσκεις άλλη να σε εξυπηρετεί και αν δεν σού επιτράπηκε να επιβιβαστείς και δεν σε βολεύει η εναλλακτική, που σού προτείνουν. Το δεύτερο μπορεί να γίνει αν τα παραπάνω ισχύουν, άσχετα με το αν τελικά πήρες εναλλακτική πτήση και στην περίπτωση που έχει συμβεί την τελευταία τριετία. 

@milansinghhh

More in comments! When your flight is delayed and you did your research ✈️😏 #savingmoney #airline #flight #learnontiktok

♬ original sound – Milan 🤑

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!