Σε μία εποχή, που είμαστε συνεχώς δικτυωμένοι και οι εργοδότες μοιάζουν να θέλουν πάντα το περισσότερο, είναι εύκολο να χάσεις τις ισορροπίες μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής σου ζωής. Δεν εννοούμε μόνο το να κάθεσαι με τις ώρες στο γραφείο ή να μην παίρνεις ποτέ άδεια. Είναι πλέον νόρμα να κάνουμε πράγματα, όπως να απαντάμε στα επαγγελματικά email, ακόμα κι αν αυτά έρχονται ώρες αφότου σχολάσαμε ή στο ρεπό μας. Ωστόσο, τέτοιες λεπτομέρειες είναι, που χαλάνε τα πράγματα και επιτρέπουν στη δουλειά μας να διεισδύσει στην προσωπική ζωή μας σχεδόν χωρίς καν να το καταλάβουμε. Παράλληλα, αντίστοιχες λεπτομέρειες μπορεί να μάς αποσυντονίσουν την ώρα, που εργαζόμαστε, και να μάς τραβήξουν την προσοχή σε κάτι προσωπικό μας. Γι’ αυτό και το να ισορροπήσεις ξανά δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν μερικά tips, όμως, που ίσως σε βοηθήσουν.

Πάτα διαγραφή προσωρινά

Frantically Delete GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Είναι Σαββατοκύριακο, αργία ή γενικά έχεις άδεια; Γι’ αυτές τις μέρες, διάγραψε από το κινητό σου όσες εφαρμογές σχετίζονται με τη δουλειά σου, όπως αυτή του email. Ξανακατέβασέ τις μόλις επιστρέψεις στο γραφείο. Με αυτόν τον τρόπο, θα απαλλαγείς από κάθε πιθανό περισπασμό, που θα σε βυθίσει ξανά στη δουλειά και θα σε απομακρύνει από την χαλάρωση και την ξεκούρασή σου.

Μην ενοχλείτε

Αν έχεις επαγγελματικό κινητό, τότε πήγαινε στις ρυθμίσεις και βάλ’ το ολόκληρο σε mode “Μην ενοχλείτε”. Αν χρησιμοποιείς το δικό σου κινητό, επίτρεψε να λαμβάνεις κλήσεις και μηνύματα από φίλους και συγγενείς, που θες να μπορούν να σε βρουν. Για όλους του υπόλοιπους, δεν θα λαμβάνεις καμία ειδοποίηση. Μην αγχώνεσαι. Αν είναι κάτι επείγον και σού τηλεφωνήσουν δύο φορές σε λιγότερα από τρία λεπτά, το κινητό θα χτυπήσει κανονικά. 

Κλείσε τις ειδοποιήσεις

Turn Off Your Push Notifications. All of Them | WIRED

Δεν έχει σημασία αν δεν ανοίγεις την ειδοποίηση. Και μόνο που ξέρεις ότι υπάρχει, αρκεί για να απασχοληθεί το μυαλό σου τη λάθος στιγμή. Όταν είσαι εκτός δουλειάς, λοιπόν, απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις εφαρμογών, που σχετίζονται με αυτήν. Αντίστοιχα, όταν είσαι στο γραφείο, απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών, που έχεις στο κινητό σου για να επικοινωνείς με φίλους και συγγενείς.

Μπλόκαρε συγκεκριμένες ιστοσελίδες

Δεν είναι σπάνιο την ώρα της δουλειάς να χαζέψουμε για λίγο σε κάποια ιστοσελίδα ή να πιάσουμε την κουβέντα σε κάποια πλατφόρμα. Αυτό μπορεί να μοιάζει αθώο, ωστόσο σού κλέβει χρόνο από τη δουλειά, προσθέτοντας σου ίσως παραπάνω άγχος, αλλά και αναγκάζοντάς σε να δουλέψεις μέχρι πιο αργά. Εγκατάστησε, λοιπόν, κάποιον blocker στον browser σου και απόκλεισε τον εαυτό σου από ιστοσελίδες, που σε αποσπούν, όσο βρίσκεσαι στο γραφείο. 

Βάλε ξυπνητήρια

Όταν δουλεύεις, είναι εύκολο να πέσεις με τα μούτρα και να καταλήξεις να εργάζεσαι επί ώρες ασταμάτητα. Κάπως έτσι, μπορεί να ξεχάσεις να φας, να πιεις νερό, να πας τουαλέτα και να κινηθείς. Βάλε ένα ξυπνητήρι, λοιπόν, ανά περίπου μία ώρα, έτσι ώστε να σου υπενθυμίζει ότι πρέπει να σταματήσεις για λίγο και να κάνεις ένα διάλειμμα. Όχι, δεν πρόκειται να μείνει πίσω η δουλειά. 

Έλεγξε πόσο κινείσαι

Fitness Tracker GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Είτε το κάνεις μέσω του κινητού σου είτε με κάποιο smartwatch, θα σε βοηθήσει. Ο λόγος είναι ότι ίσως ξαφνικά αργά το απόγευμα προς το βράδυ συνειδητοποιήσεις πως όλη μέρα δεν έχει κινηθεί σχεδόν καθόλου και κάθεσαι μόνο και δουλεύεις στον υπολογιστή. Άφησέ το, λοιπόν, να λειτουργήσει ως κίνητρο να σταματήσεις επιτέλους τη δουλειά και να αφιερωθείς σε κάτι άλλο από την στιγμή, που έχεις σχολάσει.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!