Γνωρίζουμε καλά τα μεγάλα οφέλη της άσκησης στην ψυχική μας υγεία, πολλές φωνές έχουν όμως αρχίσει να ακούγονται για το κακό που μπορεί να μας προκαλέσει τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά ο εθισμός στην άσκηση και η απουσία ημερών ξεκούρασης. Πολλοί άνθρωποι άρχισαν να γυμνάζονται εντονότερα ή συχνότερα στην διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, τόσο εξαιτίας της ακινησίας που μας επέβαλαν τα lockdown και η υποχρεωτική τηλεργασία, όσο και λόγω της προσπάθειας να κρατήσουν την ψυχική τους υγεία σε καλά επίπεδα μέσα σε όλον αυτόν τον πανικό.
Μάθαμε όλοι καλά ότι οι ενδορφίνες μας προστατεύουν από το άγχος και την κατάθλιψη, οπότε κάποιοι ρίχτηκαν με τα μούτρα στην γιόγκα, στο τρέξιμο ή ότι άλλο μπορούσαν να κάνουν, ώσπου να ανοίξουν τα γυμναστήρια ή να ξαναπάνε στην δουλειά και να ξανακερδίσουν μέρος της ζωής τους πίσω. Κάπως έτσι φάνηκαν να ανεβαίνουν τα ποσοστά των εθισμένων στην άσκηση ανθρώπων.
Η άσκηση βοηθάει με την ψυχική υγεία, δεν είναι όμως θεραπεία
Για όσους λοιπόν έβαλαν την άσκηση ως πρώτη και βασική προτεραιότητα της κάθε μέρας τους, τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους: 59% των ανθρώπων αυτών στερούν τον εαυτό τους από κάποιες μέρες ξεκούρασης, ενώ 18% γυμνάζονται ακόμα κι όταν είναι αδιάθετοι ή τραυματισμένοι. Σχεδόν 40% των ανθρώπων που γυμνάζονται λένε ότι νοιώθουν ενοχές όταν χάσουν μια προγραμματισμένη άσκηση, σπορ ή δραστηριότητα.
Αυτά τα νούμερα είναι μάλιστα μικρά σε σχέση με άλλη έρευνα ανάμεσα σε άτομα που ασκούνται στο γυμναστήριο. Σε αυτήν βρέθηκε ότι 49% των γυναικών ασκούνται, παρά την πιθανή αδιαθεσία τους, νοιώθουν άγχος αν χάσουν μια ώρα γυμναστικής, θα άφηναν κάποια δουλειά ή κοινωνική υποχρέωση για να κάνουν μια προγραμματισμένη άσκηση ή δίαιτα και έχουν αυστηρά και έντονα προγράμματα γυμναστικής.
Η πολύ άσκηση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία
Εκτός από την δυσκολία μας να καταλάβουμε και να ορίσουμε πόση άσκηση ή κίνηση χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα ώστε να διατηρήσουμε την σωματική και ψυχική μας υγεία, φαίνεται ότι υπάρχει και μια ισχυρή πίεση γύρω μας να είμαστε “λεπτοί και γραμμωμένοι”. Πρόκειται για ένα από τα πιο κυρίαρχα trends, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στα social media και επικεντρώνεται κυρίως στο αφήγημα “πρέπει να είμαστε δυνατότεροι, λεπτότεροι, γρηγορότεροι και πιο γυμνασμένοι”, που πιέζει διαρκώς τους ανθρώπους να κάνουν ανθυγιεινές συγκρίσεις με τους άλλους και να πιέζουν τους εαυτούς τους πέρα από τα όριά τους.
Για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε την θετική επιρροή που έχει η άσκηση στην σωματική και ψυχική μας υγεία, χωρίς να το παρακάνουμε, θα πρέπει να καταλάβουμε την μεγάλη σημασία που έχουν οι μέρες ξεκούρασης. Σύμφωνα με μια σχετική έρευνα του 2018, βρέθηκε ότι όσοι ασκούνται 45 λεπτά τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα, είχαν λιγότερα επεισόδια κακής ψυχικής υγείας από εκείνους που το έκαναν λιγότερο ή περισσότερο. Όσον αφορά την μυϊκή ενδυνάμωση και το αδυνάτισμα, η έρευνα έδειξε ότι δύο μέρες εκγύμνασης μπορούν να προσφέρουν παρόμοια αποτελέσματα με τρεις μέρες εκγύμνασης την εβδομάδα.
Δεν χρειάζεται λοιπόν να υπερβάλουμε εαυτόν όσον αφορά την άσκηση, για την ακρίβεια μάλιστα, η υπερβολή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία τελικά, όσο προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε ένα τόσο βαρύ πρόγραμμα. Οι μέρες ξεκούρασης είναι το ίδιο πολύτιμες για την υγεία μας και δεν θα πρέπει ποτέ να νοιώθουμε άσκημα που τις προσφέρουμε στον εαυτό μας.