Δυστυχώς, ο χώρος εργασίας μας είναι ένα μέρος, που εύκολα συναντάμε τοξικές συμπεριφορές. Όχι μόνο από προϊσταμένους μας, αλλά και από συναδέλφους μας. Μία τοξική πρακτική, με την οποία μπορεί να έχεις έρθει αντιμέτωπος και να μην το έχεις καταλάβει; Το gaslighting, που σε ένα γενικό πλαίσιο είναι τακτική, με την οποία κάποιος προσπαθεί να σε κάνει να αμφισβητείς την δική σου αντίληψη της πραγματικότητας και γενικότερα τη νόηση σου. Αυτό στο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να έχει συγκεκριμένες εκφράσεις. Σού συγκεντρώσαμε, λοιπόν, τα σημάδια, ώστε να αναγνωρίσεις αν πράγματι έρχεσαι αντιμέτωπος με μία τέτοια τοξική συμπεριφορά.
Ακούς μόνο αρνητικά σχόλια για την απόδοσή σου
Αν κάποιος συνεργάτης ή προϊστάμενός σου σού κάνει συνεχώς αρνητικά σχόλια, τα οποία δεν έχουν πραγματική βάση, είναι πιθανό να σού κάνει gaslighting. Ακόμα κι αν ισχύει κάτι αρνητικό, που σού λέει, έχει σημασία αν το λέει με τρόπο, που θέλει να σε βοηθήσει να καταλάβεις και να βελτιωθείς, ή με μοναδικό σκοπό να σε προσβάλει και να σε μειώσει. Ένας τρόπος να καταλάβεις αν τα σχόλια του στέκουν, είναι να ρωτήσεις κάποιον συνάδελφό σου, που εμπιστεύεσαι, την γνώμη του για την απόδοσή σου σε ένα συγκεκριμένο θέμα.
Τα αρνητικά σχόλια γίνονται δημόσια
Δεν σού κάνει απλά αρνητικά σχόλια, αλλά φροντίζει να τα ακούσουν και άλλοι συνεργάτες σας, ώστε να σε μειώσει μπροστά τους. Μπορεί να αποτελεί “απλό” bullying, αλλά γίνεται gaslighting αν παράλληλα προσπαθεί να σε πείσει ότι αυτό, που λες, δεν ισχύει ή ότι τα αισθήματά σου γύρω από τη συμπεριφορά του είναι υπερβολικά. Πιθανώς να τον έχεις ακούσει να σού πετάει ατάκες, όπως “θυμάσαι λάθος τα πράγματα” ή “γίνεσαι υπερβολικά ευαίσθητος”.
Μαθαίνεις κουτσομπολιά για εσένα
Ένας τρόπος να σε κάνει να αμφισβητήσεις την πραγματικότητα, όπως εσύ ξέρεις ότι είναι, είναι να σπείρει κουτσομπολιά για εσένα. Με αυτόν τον τρόπο, θέλει να πείσει τους πάντες και εσένα τον ίδιο ότι εσύ λες ψέματα ή θυμάσαι τα πράγματα λάθος και ότι η πραγματικότητα είναι η δική του πλευρά. Προσπάθησε να βρεις την πηγή του κουτσομπολιού, για να επιβεβαιώσεις αν πρόκειται για το άτομο, που υποπτεύσαι ότι σού κάνει gaslighting.
Συνεχώς αμφισβητείς τον εαυτό σου
Αυτό είναι το πιο μεγάλο σημάδι gaslighting. Αν κάθε φορά, που μιλάς με κάποιον συνάδελφό σου, καταλήγεις να αμφισβητείς την αντίληψη σου γύρω από την πραγματικότητα, τότε μάλλον το πρόβλημα δεν το έχεις εσύ. Προφανώς, υπάρχει ένα μοτίβο στην συμπεριφορά του και πιθανώς επίτηδες προσπαθεί να σε κάνει να αισθάνεσαι με αυτόν τον τρόπο.
Μειώνει τη σημασία του οτιδήποτε κάνεις
Προσπαθεί να σε πείσει ότι είσαι με κάποιον τρόπο μείων και ελλιπής, οπότε θα τον δεις να μειώνει ό,τι κι αν κάνεις. Αυτό περιλαμβάνει από την ποσότητα και την ποιότητα της δουλειάς σου μέχρι και τα συναισθήματά σου και τις αντιδράσεις απέναντι σε αναποδιές και επιτυχίες αναφορικά με τη δουλειά. Αν αυτό συμβαίνει, να θυμάσαι ότι είσαι ο μόνος ικανός να ξέρεις πώς αισθάνεσαι, ότι τα συναισθήματά σου έχουν πάντα αξία και σημασία και πως υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες, που μπορούν να αποδείξουν την αξία της δουλειάς σου.
Σε πετάει εκτός δραστηριοτήτων σχετικών με τη δουλειά σου
Θέλει να σε κάνει να αμφισβητήσεις το πόσο σημαντικός είσαι για τη δουλειά, αλλά και να πιστέψεις ότι οι συνεργάτες σου σε αποκλείουν. Γι’ αυτό δεν σε ενημερώνει για meetings, για συνέδρια και για οτιδήποτε άλλο στη δουλειά, θα απαιτούσε κανονικά την παρουσία σου, επιμένοντας ότι δεν σε χρειάζονταν σε κάτι ή ότι ήταν επιλογή κάποιου άλλου να μη συμμετέχεις και όχι δική του.