Δηλαδή ψωμί με τυρί και κάτι από πάνω. Πρόκειται άραγε για ένα νέο trend ή μια ιδέα τόσο παλιά όσο το ψωμί και το τυρί; Μάλλον και τα δύο και μιας κι εμείς αγαπάμε οτιδήποτε μπορεί να συμβεί όταν βάζουμε την φαντασία μας να στολίσει μια τραγανά ψημένη φέτα ψωμιού, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Πόσο μάλιστα όταν το τυρί που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε είναι ελαφρύ και χαμηλό σε λιπαρά όπως το ιταλικό τυρί ricotta με την κρεμώδη υφή και την υπέροχα απλή γεύση του που το κάνει ιδανικό και για αλμυρούς αλλά και για γλυκούς συνδυασμούς.

Διαλέγουμε το ψωμί που μας αρέσει και κόβουμε ωραίες φέτες τις οποίες μπορούμε να ψήσουμε για λίγα λεπτά στον φούρνο, στην τοστιέρα ή την φρυγανιέρα μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα είδη ψωμιού, από απλά με προζύμι, πολύσπορα ή ακόμα και χωρίς γλουτένη. Φροντίζουμε όμως να μην τις παραψήσουμε γιατί η κόρα τους θα σκληρύνει και θα δαγκώνονται δύσκολα.

Να τι έφτιαξε η δική μας δημιουργική διάθεση:

Ricotta τοστ με παντζάρι

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Σε ένα μπολ κόβουμε ένα μεγάλο βρασμένο παντζάρι (υπάρχουν έτοιμα στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ) σε μικρά κομμάτια, κάτω από ένα εκατοστό. Προσθέτουμε 1/3 της σκελίδας ενός σκόρδου, αλάτι, πιπέρι και λίγο ξύδι. Ανακατώνουμε και αφήνουμε να σταθεί για λίγη ώρα ώστε να ενωθούν οι γεύσεις. Αλείφουμε την ψημένη φέτα ψωμιού με όση ricotta επιθυμούμε και βάζουμε από πάνω το μείγμα του παντζαριού. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή ακόμα και με λίγο κουκουνάρι.


Ricotta τοστ με καπνιστό σολομό

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Απλό όσο δεν γίνεται, νόστιμο, εύκολο και χορταστικό, μπορεί να αντικαταστήσει κι ένα μικρό γεύμα. Κάνουμε τα γνωστά με το ψωμί και την ricotta και τοποθετούμε επάνω όσες φέτες σολομού μας αρέσει. Προσθέτουμε λίγη λευκή κρέμα μπαλσάμικου και κόκκινο πιπέρι.


Ricotta τοστ με τουρσιά αγκινάρας και αγγουριού

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Τα αγγουράκια τουρσί τα γνωρίζουν όλοι και τα αγαπούν οι περισσότεροι. Τις αγκινάρες τουρσί όμως ίσως να μην τις προτιμάτε ή να μην έχετε συνηθίσει να τις τρώτε. Στο συγκεκριμένο ricotta τοστ λοιπόν, εμείς τις βάλαμε να κάνουν παιχνίδι μαζί με τα αγγουράκια τουρσί για εντονότερη και πιο πλούσια γεύση. Κόψαμε τα τουρσιά σε φετούλες, τα βάλαμε πάνω στην ίδια βάση ψωμιού τυριού και τα πασπαλίσαμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ νόστιμο και θα ταίριαζε ακόμα και με ένα ποτηράκι τσίπουρο.


Ricotta τοστ ντοματίνια και ρόκα

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Κόβουμε τα ντοματίνια στην μέση και τα περνάμε λίγο από το τηγάνι με μισή κουταλιά της σούπας λάδι, αλάτι, αποξηραμένα φλέικς κρεμμυδιού και ίσως, αν μας αρέσει, λίγη σκόνη σκόρδου. Δεν θέλουμε να τα μαράνουμε πολύ, οπότε τα αποσύρουμε αμέσως μόλις μαλακώσουν λίγο και αναμειχθούν τα αρώματα. Τα σερβίρουμε πάνω στο φρυγανισμένο μας ψωμί μαζί με φύλλα ρόκας. Αν θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ένταση στην γεύση, προσθέτουμε και λίγη κρέμα λευκού μπασλάμικου.


Ricotta τοστ με ζεστά μήλα και κανέλα

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Εδώ περνάμε σε ένα άλλα κεφάλαιο, τα γλυκά ricotta τοστ, που μπορεί να φαγωθούν για πρωινό ή στην θέση κάποιου απογευματινού σνακ. Κόβουμε λοιπόν ένα μήλο σε κομμάτια και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη και λίγο στυμμένο λεμόνι. Προσθέτουμε κανέλα και μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας και περνάμε όλο αυτό το ποίημα από το τηγανάκι μας ώσπου να μαραθούν καλά τα μήλα. Τα προσθέτουμε ζεστά πάνω στο ψωμί με την ricotta και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με έξτρα κανέλα.


Ricotta τοστ με βατόμουρα και κονιάκ

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Ας κάνουμε και κάτι πιο fancy, για να χορτάσουν τα μάτια μας με το πορφυρό χρώμα των βατόμουρων και του υπέροχου σιροπιού του μείγματος. Βάζουμε λοιπόν τα βατόμουρα σε ένα μπολ με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Στύβουμε από πάνω λίγο λεμόνι και προσθέτουμε μια κουταλιά κονιάκ ή μπράντι. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για μισή τουλάχιστον ώρα ή ώσπου να λιώσει τελείως η ζάχαρη, ανακατεύοντας που και που. Σερβίρουμε πάνω στο ψωμί με το τυρί και απολαμβάνουμε.

Αυτές είναι φυσικά λίγες μόνο παραλλαγές του ricotta τοστ. Υπάρχουν άφθονες άλλες που μπορεί να γεννήσει η φαντασία και όρεξή μας.