Λαγάνα – Ελλάδα

Ένα από τα δικά μας εορταστικά ψωμιά, ψήνεται σε κάθε φούρνο της επικράτειας την Καθαρή Δευτέρα και συνοδεύει το ειδικό μενού της μέρας. Λεπτή, με τραγανή κρούστα και σουσάμι ή παπαρουνόσπορο, βουτιέται ηδονικά στην ταραμοσαλάτα ενώ κάνει πολύ καλή παρέα με το χταποδάκι, τις γαρίδες, ακόμα και με τον χαλβά. Όλοι οι φούρνοι της χώρας επιδίδονται σε έναν αγώνα να φτιάξουν την πιο νόστιμη λαγάνα, ενώ τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε κι άλλες εκδοχές της στα ράφια τους, όπως πολύσπορες και ολικής.

Barmbrack -Ιρλανδία

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bake from Scratch (@thebakefeed)

Το Barmbrack είναι συνδεδεμένο με το Ιρλανδικό Halloween και τα έθιμά του. Οι φρατζόλες διακοσμούνται με ζυμαρένια ζώα ή πουλιά ενώ εκτός από τις σταφίδες που περιέχουν μπορεί να βρει κανείς διάφορα μικραοντικείμενα όπως ένα φασόλι, ένα νόμισμα ή ένα κομματάκι πανί. Κάθε αντικείμενο έχει την σημασία του κι αν σου τύχει το φασόλι για παράδειγμα, δεν πρόκειται να παντρευτείς εκείνη την χρονιά.

Challah – Εβραϊκή παράδοση

Το Challah είναι ένα είδος ψωμιού που ψήνεται σε ειδικές εορταστικές περιστάσεις όπως το Shabbat και άλλες εβραϊκές γιορτές. Ένα τμήμα της ζύμης θα πρέπει παραδοσιακά να μείνει στην άκρη ως προσφορά. Το όνομά του έχει βιβλική προέλευση και καταναλώνεται κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη.

Gata- Αρμενία

Το γλυκό αυτό ψωμί μπορεί να βρεθεί σε πολλές παραλλαγές στις διάφορες περιοχές της Αρμενίας και παραδοσιακά ετοιμάζεται για την γιορτή του Candlemas, της ημέρας της παρουσίασης του μικρού Ιησού στον Ναό δηλαδή. Μπορεί να είναι διακοσμημένο ή μπορεί και όχι, ενώ καταναλώνεται και σε άλλες γιορτινές περιστάσεις όπως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Pide -Τουρκία

Το Pide είναι ένα μαλακό, πορώδες ψωμί με προζύμι, που πλάθεται με τα χέρια. Παρασκευάζεται από φούρνους σε όλη την Τουρκία, ειδικά για την περίοδο της νηστείας του Ραμαζανιού που ξεφουρνίζουν τις φρατζόλες μια ώρα περίπου πριν την βραδινή προσευχή. Ουρές σχηματίζονται εκείνη την ώρα από ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν το Pide με το πρώτο γεύμα της ημέρας τους.

Krendl – Ρωσία, Ουκρανία

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό, γλυκό χριστουγεννιάτικο ψωμί που μοιάζει με πρέτζελ και είναι γεμισμένο με ξηρά φρούτα και πιθανώς λευκή επικάλυψη ή άχνη ζάχαρη. Κάποια άλλα krendel απλά παίρνουν το σχήμα του ρολού και τυλίγονται στρογγυλά, χωρίς να τους δώσουν το σχήμα του πρέτζελ. Η παραπάνω ίνσταγκραμ φωτογραφία διηγείται ολόκληρη την ιστορία του!

Gingerbread – Αμερική

Χριστούγεννα χωρίς Gingerbread δεν νοούνται και το μείγμα αρωμάτων και γεύσεων που προκύπτει από το τζίντζερ, το γαρύφαλλο και την κανέλα μπαίνει σε πολλά διαφορετικά προϊόντα όπως τα μπισκότα, τα γιορτινά σπιτάκια αλλά και τα κέικ. Αν και η παράδοση ξεκίνησε από την Ευρώπη, εξαπλώθηκε και στην Αμερική όπου τιμάται δεόντως όλες τις γιορτές.

Το ψωμί των Τριών Βασιλιάδων- Ισπανία

Στην Ισπανία, η νύχτα της 5ης Ιανουαρίου θεωρείται μαγική, καθώς τότε επισκέπτονται την γη οι Τρεις Βασιλιάδες για να δώσουν τα δώρα τους στα καλά παιδιά. Επί τη ευκαιρία, ετοιμάζεται αυτό το ψωμί που είναι στην πραγματικότητα κέικ σε σχήμα δαχτυλιδιού κι έχει μέσα του μια μικροσκοπική φιγούρα ενός από τους Τρεις Βασιλιάδες. Όποιο μέλος της οικογένειας βρει την φιγούρα στο κομμάτι του, στέφεται βασιλιάς με χάρτινο στέμμα και θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς.

Pulla -Φινλανδία

Το Pulla είναι ένα είδος τσουρεκιού που τρώγεται στην Φινλανδία το Πάσχα. Είναι  αρωματισμένο με κάρδαμο και μπορεί να το βρει κανείς και σε μικρά ψωμάκια αλλά και σε μεγάλη πλεξούδα, καλυμμένο συνήθως με φιλέ αμυγδάλου ή ζάχαρη και χρειάζεται τρεις ώρες για να φουσκώσει πριν ψηθεί. Θυμίζει έντονα το δικό μας πασχαλινό τσουρέκι. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να προστεθεί σαφράν για δώσει έξτρα γεύση και χρώμα.

Pane di Pasqua -Ιταλία

Οι Ιταλοί ετοιμάζουν το αφράτο αυτό ψωμί ώστε να καταναλωθεί την δεύτερη μέρα του Πάσχα, την Δευτέρα του Αγγέλου, όπως ονομάζεται αλλά και για να ομορφύνουν το πασχαλινό τραπέζι τους. Φτιάχνεται από ένα αφράτο ζυμάρι που πλέκεται σαν φωλιά και στο κέντρο της μπαίνει ένα βαμμένο αβγό. Το pane di pasqua είναι διάσημο πια σε όλον τον κόσμο αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει τον βασιλιά όλων των εορταστικών ψωμιών, το panettone για το οποίο δεν έχουμε πολλά να πούμε καθώς το γνωρίζουμε καλά και στην Ελλάδα και το καταβροχθίζουμε ασύστολα όλη την περίοδο των Χριστουγέννων. Με ξερά φρούτα, με σοκολάτα ή ακόμα και σκέτο θεωρείται το διασημότερο γιορτινό ψωμί!

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!