Ενώ η χώρα μας φημίζεται για το καλό της φαγητό, η αλήθεια είναι ότι στο θέμα του ψωμιού δεν είμαστε και τόσο προχωρημένοι. Οι καλοί φούρνοι είναι λίγοι, ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα και οι προσπάθειες να συμβαδίσει η αρτοποιία με την υπόλοιπη γαστρονομική μας δραστηριότητα είναι δυσανάλογα μικρές. Γι’ αυτό και νοιώσαμε μεγάλη έκπληξη όταν μπήκαμε για πρώτη φορά στον φούρνο Ντάνος, στην Ερμούπολη της Σύρου. Ο Ντάνος, από τα πρώτα του κιόλας βήματα κάπου στα 19 του χρόνια, αποφάσισε πως ήθελε να φτιάχνει ένα ψωμί τόσο νόστιμο, που να τρώγεται και σκέτο. Τα κατάφερε και με το παραπάνω κι έβαλε την συνήθεια του καλού ψωμιού στην ζωή των Συριανών αλλά και των επισκεπτών που κάνουν ουρές έξω από τα καταστήματά του. Οι ποικιλίες που βρίσκονται σήμερα στα ράφια του είναι πολλές, ενώ βασίζονται όλες στην διερεύνηση τεχνικών και παραδόσεων, συνδυάζοντας πρώτες ύλες αλλά και γεύσεις από όλη την Ελλάδα.

Ο Ντάνος Πρίντεζης ξεκίνησε το όμορφο αυτό ταξίδι στον κόσμο του πιο αγαπητού τρόφιμου στον κόσμο, του ψωμιού, σε ένα μικρό οικογενειακό αρτοποιείο στον Φοίνικα της Σύρου. Τα όσα καλά έβγαιναν από τον φούρνο του όμως, αγαπήθηκαν τόσο πολύ, που χρειάστηκε να μεταφέρει και να εξελίξει την δραστηριότητά του σε ένα νέο αρτοποιείο στον Φοίνικα το 2007. Σήμερα, μετά από συνεχή εκπαίδευση και προσωπική αλλά και επιχειρηματική εξέλιξη, η Ntanos bakery and pastries” έχει εξελιχθεί σε  μια μονάδα παραγωγής αρτοσκευασμάτων, βουτημάτων, σφολιατοειδών, ζαχαροπλαστικής και παγωτού που εφοδιάζει ένα ιδιόκτητο πρατήριο, δυο franchise, και ένα σημαντικό δίκτυο διανομής χονδρικής στη Σύρο, σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, στην Αθήνα, ακόμα και στο εξωτερικό.

Όλα του τα προϊόντα φτιάχνονται και σήμερα με το ίδιο μεράκι, χωρίς προπαρασκευασμένα συστατικά, παντρεύοντας την παράδοση, την φαντασία και τις σύγχρονες τάσεις της αρτοποιίας, έτσι ώστε να προκύπτει μια ανώτερη αισθητική και δημιουργική προσέγγιση ως τελικό αποτέλεσμα. Καθημερινά παράγεται μια μεγάλη γκάμα ψωμιών στο αρτοποιείο του,  χωρίς μαγιά, αλλά με προζύμι. Αυτά τα μοσχομυριστά καρβέλια είναι το δικό του “σήμα κατατεθέν”, η δική του γευστική ταυτότητα. Οι επισκέπτες του Ντάνος Bakery & Pastries, σε οποιοδήποτε από τα τρία του καταστήματα, μπορεί να μην γνωρίζουν όλοι τους αυτήν την ιστορία προσπάθειας και δημιουργίας, γνωρίζουν όμως κάτι άλλο: το ψωμί του Ντάνου είναι απίθανο!

Είναι νόστιμο, μεστό, γεμάτο γήινο άρωμα Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύεται από μια και μοναδική απλή κίνηση που θα αναγκαστείς να κάνεις αμέσως μόλις βρεις από τον φούρνο: να κόψεις έστω και μια μπουκιά, να το γευτείς εκεί, επιτόπου, πριν το φέρεις στο σπίτι και το βάλεις στο τραπέζι σου.

Αν μπεις σε οποιοδήποτε από τα τρία καταστήματά του, θα σε συνεπάρει η μυρωδιά του ζυμωτού ψωμιού, του φρεσκοκομμένου καφέ και των όσων άλλων ξεφουρνίζει το αρτοποιείο καθημερινά. Οι πίτες τους είναι του ονείρου, ενώ αν δεν φας τα κουλουράκια αμυγδάλου ή τα κριτσίνια με τα pop καλαμποκιού, πραγματικά θα χάσεις. Εμείς φορτώνουμε αρκετές τσάντες από αυτά στο αμάξι πριν φύγουμε από το νησί το κάθε Φθινόπωρο.

Την ίδια φιλοσοφία εφαρμόζουν και στα παγωτά τους όμως, ανανεώνοντας καθημερινά τις βιτρίνες τους με διαφορετικές γεύσεις, όλες από φρέσκο γάλα και διαλεχτές πρώτες ύλες και φυσικά όλες από το δικό τους εργαστήριο.

Ναι, καλά το έχετε καταλάβει. Αγαπάμε τον Ντάνο γιατί κάθε φορά που βουτάμε το ψωμί του στην χωριάτικη σαλάτα μας νοιώθουμε την ίδια αγαλλίαση!

Κεντρικό κατάστημα: Παραλία Φοίνικα 

Franchise 1: Ηρώων Πολυτεχνείου 20

Franchise 2: Πρωτοπαπαδάκη 34, Ερμούπολη

Instagram

Facebook

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!