Πιστεύω όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μάς αρέσει το ψωμί. Παρά τις διάφορες δίαιτες που μάς αποτρέπουν από αυτό κατά καιρούς, εμείς αρνούμαστε να το αποχωριστούμε. Η παγκόσμια κατανάλωση του κάθε χρόνο αυξάνεται κατά 1,1% περίπου. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ο μέσος άνθρωπος τρώει περίπου 68 κιλά ψωμί ετησίως και δεν είμαστε καν στο top 3 κατανάλωσης ψωμιού της Ευρώπης.
Τρώμε, λοιπόν, ψωμί και με το παραπάνω. Ξέρουμε, όμως, πραγματικά τις διαφορές ανάμεσα στο είδος ψωμιού που τρώμε κάθε φορά; Ίσως πεις ότι δεν έχει σημασία. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το να γνωρίζεις τις ιδιαιτερότητες κάθε ψωμιού, θα σε βοηθήσει και να επιλέξεις το καλύτερο για τον εκάστοτε τρόπο κατανάλωσης, αλλά και για τις δικές σου διατροφικές ανάγκες.
Λευκό
Ή πολυτελείας. Ξεκάθαρα το πιο γνωστό ψωμί και αυτό που συναντάμε συχνότερα. Βασικό του συστατικό είναι το επεξεργασμένο αλεύρι σίτου και γι’ αυτό είναι πλούσιο σε ασβέστιο, αλλά υπολείπεται σε φυτικές ίνες. Περιλαμβάνει πάντα μαγιά, νερό και αλάτι, αλλά ανάλογα τη συνταγή μπορεί να έχει και λάδι, γάλα, ζάχαρη ή ακόμα και βούτυρο.
Μπορείς να το καταναλώσεις, όπως εσύ θέλεις, αφού είναι αρκετά εύγευστο ώστε να ταιριάζει στα πάντα. Κλασικά το τρώμε συνοδευτικά με τα κυρίως γεύματά μας. Οι καλύτερες, όμως, “επιδόσεις” του είναι όταν γίνεται μέρος μίας μάζας, όπως ο κιμάς και το σουφλέ.

© Neetu Laddha / Unsplash
Ολικής αλέσεως
Σαφώς από τις πιο θρεπτικές επιλογές. Ο λόγος είναι ότι το αλεύρι εδώ δεν έχει υποστεί επεξεργασία, δηλαδή δεν έχει αφαιρεθεί το φύτρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, μέταλλα και φυλικό οξύ.
Μπορείς να το καταναλώσεις με όλους τους δυνατούς τρόπους. Ο δικός μας αγαπημένος, ωστόσο, είναι ως βάση για διάφορα spreads.

© Alice Pasqual / Unsplash
Χωριάτικο
Στην Έλλαδα η δημοφιλία του ίσως ξεπερνάει αυτήν του λευκού ψωμιού. Συνήθως το συναντάμε σε μορφή καρβελιών και είναι ιδιαίτερα συμπαγές. Στην πιο παραδοσιακή συνταγή του, φτιάχνεται από μαλακό αλεύρι, κίτρινο σκληρό αλεύρι, χοντρό σιμιγδάλι, προζύμι και νερό.
Ο τρόπος κατανάλωσης που σου προτείνουμε είναι ο κλασικός του. Να το φας, δηλαδή, συνοδευτικά με το γεύμα σου. Ό,τι περισσέψει μπορείς να το πάρεις, για να ζυμώσεις κιμά.

© Monserrat Soldu / Pexels
Πολύσπορο
Το όνομά του προδίδει αρκετά. Φτιάχνεται από αρκετά διαφορετικά συνδυασμένα αλεύρια, όπως σίτου, κριθαριού, σίκαλης, βρόμης και καλαμποκιού. Αυτό το γεγονός, όπως είναι φυσικό, το κάνει πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αμινοξέα. Του χαρίζει, παράλληλα, μία “πλούσια” γεύση, που γεμίζει ζεστασιά την καρδιά μας.
Αν θες ένα υγιεινό πρωινό, είναι η καλύτερη επιλογή. Φρυγάνισέ το και άπλωσε ό,τι θες πάνω του.

© Haley Truong / Unsplash
Μπαγκέτα
Δεν διαφέρει τρομερά από το κλασικό λευκό ψωμί. Αποτελείται από επεξεργασμένο αλεύρι σίτου, μαγιά, νερό, αλάτι και ελάχιστο καλαμποκέλαιο. Η βασική διαφορά είναι το λεπτό και μακρύ της σχήμα, που οι Γάλλοι δημιούργησαν ώστε να ψήνεται το ψωμί γρηγορότερα.
Στη Γαλλία τρώνε συχνά την μπαγκέτα σκέτη, μαζί με κάποιο τυρί. Στην Ελλάδα την κάνουμε μπαμπάτσικα σάντουιτς.

© Ponyo Sakana / Pexels
Ciabatta
Το ιταλικό αυτό ψωμί οφείλει το όνομά του, που σημαίνει παντόφλα, στο σχήμα του. Ανήκει στην κατηγορία των ψωμιών χωρίς ζύμωμα και η βασική του συνταγή περιλαμβάνει αλεύρι σίτου, αλάτι, μαγιά και νερό. Κάποιοι βάζουν και γάλα.
Η κόρα του είναι λεπτή και τραγανή, ενώ η ψίχα του είναι αρκετά ελαστική και έχει μεγάλες τρύπες. Θεωρείται ένα από τα ιδανικά ψωμιά για σάντουιτς και paninis. Για τους Ιταλούς, είναι και το αγαπημένο τους συνοδευτικό για τις σούπες.

© Mahyar Morebassem / Unsplash
Σίκαλης
Προκύπτει από την ανάμειξη αλευριού σίκαλης και αλευριού σίτου. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι η αρκετά συμπαγής ψίχα του. Θεωρείται μία πολύ καλή επιλογή για τους διαβητικούς, μιας και περιέχει λιγότερο άμυλο σε σχέση με τα υπόλοιπα ψωμιά. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, φώσφορο, μαγγάνιο και πρωτεΐνες, ενώ έχει τη διπλάσια ποσότητα μαγνησίου από το λευκό ψωμί.
Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις το ψωμί σίκαλης είναι σε σάντουιτς. Οι περισσότεροι θα σου πουν να ακολουθήσεις την 100% υγιεινή οδό και να το συνδυάσεις με τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά. Εμείς θα σου πούμε να το δοκιμάσεις με παστράμι ή παστό βοδινό.

© Pixabay / Pexels
Προζυμένιο
Η αγγλική ονομασία του, που ίσως έχεις ακούσει, είναι sourdough. Στην Ελλάδα συνήθως το ακούμε με το όνομα κάποια περιοχής, όπως για παράδειγμα γιαννιώτικο. Η κόρα του είναι αρκετά συμπαγής, ενώ η ψίχα του έχει μία πιο μαστιχωτή αίσθηση. Η διαφορά του με τα υπόλοιπα ψωμιά είναι ότι η ζύμη του έχει υποστεί ζύμωση με προζύμι φυσικής προέλευσης. Γι’ αυτό διατηρείται περισσότερο καιρό, αλλά και αποτελεί συχνή επιλογή των ανθρώπων με δυσανεξία στην γλουτένη.
Η γεύση του είναι σχετικά ξινή, οπότε δεν στο προτείνουμε για πρωινό, ειδικά για γλυκό πρωινό. Μπορεί απλά να λειτουργήσει ως συνοδευτικό σε κάποιο γεύμα σου. Ή μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αντί για ψωμί του τοστ και μετά να μάς ευχαριστείς για την ιδέα.

© Macau Photo Agency / Unsplash
Brioche
Το γαλλικό αυτό ψωμί, κατά την προσωπική μας άποψη είναι από τα πιο εθιστικά που θα βρεις εκεί έξω. Η σύστασή του αποτελείται από αλεύρι, αυγά, γάλα, μαγιά, βούτυρο, ζάχαρη και αλάτι. Καταλαβαίνεις πως δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό, αλλά είναι τρομερά μαλακό, αφράτο και νόστιμο.
Εμείς τα τρώμε και σκέτα. Ωστόσο, στα καλύτερά του το brioche γίνεται βασικό υλικό σε burgers και σάντουιτς. Κι επειδή μπορεί άνετα να “περάσει” για γλυκό, δοκίμασέ το σε αυγοφέτες.

© Sebastian Coman Photography / Unsplash
Focaccia
Άλλο ένα ιταλικό ψωμί που αγαπάμε. Η ζύμη του είναι φλατ -απλώνεται και ψήνεται σε ταψί- και θυμίζει αρκετά τη ζύμη της πίτσας. Αποτελείται από σκληρό αλεύρι, ελαιόλαδο, νερό, μαγιά και αλάτι. Το ελαιόλαδο μπαίνει μέσα στη ζύμη, αλλά και από πάνω λίγο πριν το ψήσιμο, ώστε η κόρα να γίνει λίγο πιο τραγανή.
Μπορείς να την φας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι περισσότεροι βάζουν από πάνω επιπλέον υλικά και την τρώνε μόνη της. Ο συχνότερος συνδυασμός είναι αυτός που έχει ελιές, ντοματίνια και κρεμμύδι. Ωστόσο, είναι υπέροχη και σκέτη, όταν τη βουτάς στη σούπα σου.

© Emily Griffioen / Unsplash