Έχουμε ξανά ασχοληθεί με την Βάνα Μπάρμπα τον τελευταίο καιρό και, δυστυχώς, ούτε και τότε ήταν για καλό. Πριν λίγες ημέρες η ηθοποιός χαρακτήριζε την ψυχολογική και σωματική βία του Γιώργου Κιμούλη και του Πέτρου Φιλιππίδη ως “κακές στιγμές”, εκφράζοντας μάλιστα την επιθυμία της να δουλέψει μαζί τους στο μέλλον, χωρίς να την ενδιαφέρουν οι βαριές κατηγορίες εναντίον τους. Επέστρεψε λοιπόν για να μας χαρίσει μία ακόμα αμφιλεγόμενη άποψη, αυτήν την φορά ενώ ήταν καλεσμένη της εκπομπής Roomies. Ενώ λοιπόν εκείνη έδινε τα συγχαρητήριά της στην Κατερίνα Ζαρίφη, την Ντορέττα Παπαδημητρίου και την Μαρία Σολωμού για την όμορφη εκπομπή τους και το πόσο έχουν ταιριάξει τηλεοπτικά, η Κατερίνα Ζαρίφη θέλησε να επισημάνει ότι το Roomies αποτελεί και μία απόδειξη σε όσους ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η απάντηση της Βάνας Μπάρμπα; “Μπούρδες λες. Έτυχε να κάτσει σε εσάς και να είναι καλό. Οι γυναίκες είναι πάντα ανταγωνιστικές από την φύση τους.

Συνέχισε σε αυτό το μοτίβο περιγράφοντας τους τρόπους με τους οποίους δεν επέτρεπε σε άλλες γυναίκες να είναι δίπλα της όταν ήταν νεότερη, ότι όταν είχε αρχίσει να κάνει επιτυχία η Μαρία Κορινθίου, η ίδια πίστευε πως είχε καταστραφεί και πως μόνο όταν μεγάλωσε και “έκανε τον κύκλο της” άρχισε να ηρεμεί σε παρέες με άλλες γυναίκες παρούσες.

 

Και ενώ όλο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μία εξαιρετική αφορμή για συζήτηση ζητημάτων όπως το πώς η βιομηχανία του θεάματος μας θέτει αντιμέτωπες η μία με την άλλη και πώς όλο αυτό ξεπερνιέται με την ηλικία, η Βάνα Μπάρμπα το χρησιμοποίησε για να αποδείξει ότι γενικά δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε η μία με την άλλη, γιατί έτσι είμαστε “από την φύση μας”.
Καταρχάς όταν κάποιος ξεκινάει το οποιοδήποτε επιχείρημα χρησιμοποιώντας ένα δικό του παρακλάδι της βιολογίας για να στηρίξει το σεξιστικό/ρατσιστικό/ομοφοβικό σχόλιό του, τα πράγματα μόνο στραβά μπορούν να πάνε. Δεν υπάρχει τίποτα “στην φύση” των γυναικών που τις καθιστά ανίκανες να συνάψουν αρμονικές σχέσεις μεταξύ τους σε έναν χώρο εργασίας και το να υποστηρίζουμε το αντίθετο απλά διαιωνίζει ένα άκρως προβληματικό στερεότυπο που θα έπρεπε πλέον να έχει εκλείψει. Μου θυμίζει το “οι γυναίκες είναι προορισμένες να γίνουν μάνες, είναι στην φύση τους”, δήλωση που επίσης δεν βασίζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο και περιορίζει τις γυναίκες σε κουτάκια που δεν χρειάζεται.

Δεύτερον, δεν είναι πλέον καιρός να σταματήσουμε να πιστεύουμε πως μία συνεργασία οποιασδήποτε φύσεως μπορεί να πάει καλά ή όχι με βάση το φύλο των συμμετεχόντων; Όπως αποδεικνύουν οι τρεις παρουσιάστριες, αλλά και χιλιάδες άλλες γυναίκες που δουλεύουν μαζί χωρίς προβλήματα και δημιουργούν φανταστικά project, ο μύθος περί αντιζηλίας και ίντριγκας μεταξύ θηλυκών έχει καταρριφθεί προ πολλού. Προφανώς και μπορούν να προκύψουν προβλήματα, όμως αυτό έχει εξολοκλήρου να κάνει με τον χαρακτήρα του κάθε εργαζομένου και το αν ταιριάζει ή όχι με κάποιον συνάδελφό του, ανεξαρτήτως του αν είναι γυναίκα, άνδρας, non binary ή ο,τιδήποτε άλλο.
Τέλος, από την συνέντευξη της κυρίας Μπάρμπα μάθαμε ότι πρόκειται να ανοίξει ένα site με τίτλο Βάνα Live, το οποίο όπως λέει η ίδια θα είναι κοινωνικού περιεχομένου. Να τρομάξουμε;